Allergie Ei-Pinda vraagjes

Vanaf 6 maanden ander eten aanbieden. Voor vragen, verhalen en foto's

Moderator: Mod_Forum_Voeden

Gebruikersavatar

Topic starter
Mienos

Berichten: 758
Lid geworden op: 06 jun 2014 18:50
Hobbies: Reizen, spinning, studeren ...
Locatie: Belgie

Re: Allergie Ei-Pinda vraagjes

Ongelezen bericht door Mienos » 06 jul 2016 17:26

Linda1976 schreef:En de vitamine d druppels kunnen ook arachideolie bevatten
Echt?! Wij gebruiken d-cure reeds vanaf zijn geboorte dagelijks. Ik heb het doosje weggesmeten en op het flesje staat het niet, weet iemand of dat daarin zit?
Mama van zoon R (mei ‘14) en dochter L (juni ‘20)

Gebruikersavatar

Topic starter
Mienos

Berichten: 758
Lid geworden op: 06 jun 2014 18:50
Hobbies: Reizen, spinning, studeren ...
Locatie: Belgie

Re: Allergie Ei-Pinda vraagjes

Ongelezen bericht door Mienos » 06 jul 2016 17:30

Weet er ook iemand of er in pizzadeeg (van een échte italiaan) eieren zitten?
Ik heb zelf ooit pizzadeeg gemaakt en dat was een recept met eieren maar naar 't schijnt zit er in het doorsnee deeg van bij de Italiaan enkel bloem, water, zout, olie en gist. Klopt dat?
Mama van zoon R (mei ‘14) en dochter L (juni ‘20)


mamarosa

Berichten: 3001
Lid geworden op: 19 jun 2013 20:34
Hobbies: lezen, tuinieren, koken/bakken
Locatie: Roosendaal

Re: Allergie Ei-Pinda vraagjes

Ongelezen bericht door mamarosa » 06 jul 2016 17:42

Mienos, dat klopt. In pizzadeeg (gewoon brooddeeg in feite) hoort geen ei te zitten.
Als je uit eten gaat bij de italiaan, zou ik het voor de zekerheid wel navragen. Want er wordt wel ei gebruikt in dezelfde keuken en ook soms als 'beleg' op de pizza. (Ik weet niet of je ook allergisch bent voor sporen van ei?)

Verstuurd vanaf mijn ALE-L21 met Tapatalk
DL J geboren12-01-2014

Gebruikersavatar

Topic starter
Mienos

Berichten: 758
Lid geworden op: 06 jun 2014 18:50
Hobbies: Reizen, spinning, studeren ...
Locatie: Belgie

Re: Allergie Ei-Pinda vraagjes

Ongelezen bericht door Mienos » 06 jul 2016 19:52

Dank je mamarosa. Waar ik kan vermijd ik wel 'sporen van' ... Het is mijn zoontje die de allergie heeft en omdat ik nog bv geef moet ik het ook mijden. Zijn allergie is wel eerder "mild", geen superheftige reacties dus met de 'sporen van' ben ik bij mezelf ietsje lakser wanneer ik uit ga eten. Enfin, ik let er wel op dat er echt niets met ei inzit, ik neem dan wel een hele simpele pizza bvb en/of vraag ernaar, maar dat er nu in dezelfde keuken ook dingen met eieren gemaakt worden daar let ik eerlijk gezegd niet op ...

Binnenkort verjaardag ml en we gaan uit eten, ik zou graag bij de Italiaan gaan ... Maar als ik niks mag eten (witte pasta bvb) is het ook nogal stom. Nu weet ik dat pizza wel ok is, ik vraag het alleszins nog wel even daar ...
Mama van zoon R (mei ‘14) en dochter L (juni ‘20)


LillyLelie

Berichten: 1449
Lid geworden op: 08 okt 2012 12:05
Hobbies: Dieren
Locatie: O-Vl (België)

Re: Allergie Ei-Pinda vraagjes

Ongelezen bericht door LillyLelie » 06 jul 2016 20:20

Zo uit mijn hoofd is d-cure wel met pinda olie Mienos. De meeste soorten eigenlijk wel. Wij geven druppels op basis van olijfolie.
Mama van een prachtige zoon (december '14) en dochter (juni '18)


JufT

Berichten: 1894
Lid geworden op: 21 jan 2015 21:59
Hobbies: Lezen, buiten zijn, sporten

Re: Allergie Ei-Pinda vraagjes

Ongelezen bericht door JufT » 06 jul 2016 21:04

Wij hebben d-cure, geen arachide-olie hoor.
Ik heb het speciaal nagekeken, omdat de kans natuurlijk bestaat dat ik ermee in aanraking kom.
De vitamine k prik die je in Belgie standaard krijgt, zou wel bijna altijd gekweekt zijn op arachide.
Mama van DL 12/2014 en ZL 9/2017

Gebruikersavatar

Topic starter
Mienos

Berichten: 758
Lid geworden op: 06 jun 2014 18:50
Hobbies: Reizen, spinning, studeren ...
Locatie: Belgie

Re: Allergie Ei-Pinda vraagjes

Ongelezen bericht door Mienos » 06 jul 2016 23:19

LillyLelie schreef:Zo uit mijn hoofd is d-cure wel met pinda olie Mienos. De meeste soorten eigenlijk wel. Wij geven druppels op basis van olijfolie.
Thanks :-), ik had ook al eens online gezocht en zoals JufT hieronder schrijft kon ik er ook niks over vinden ...
Mama van zoon R (mei ‘14) en dochter L (juni ‘20)

Gebruikersavatar

Topic starter
Mienos

Berichten: 758
Lid geworden op: 06 jun 2014 18:50
Hobbies: Reizen, spinning, studeren ...
Locatie: Belgie

Re: Allergie Ei-Pinda vraagjes

Ongelezen bericht door Mienos » 06 jul 2016 23:21

JufT schreef:Wij hebben d-cure, geen arachide-olie hoor.
Ik heb het speciaal nagekeken, omdat de kans natuurlijk bestaat dat ik ermee in aanraking kom.
De vitamine k prik die je in Belgie standaard krijgt, zou wel bijna altijd gekweekt zijn op arachide.
Bedankt!

Krijgen ze in BE standaard een vit K prik? Wanneer dan, ik kan het me niet herinneren, maar is ook al effe geleden. Zit dat ergens bij in zo'n cocktail ofzo?
Mama van zoon R (mei ‘14) en dochter L (juni ‘20)

Gebruikersavatar

Mama_van_T
Moderator
Moderator
Berichten: 16274
Lid geworden op: 10 aug 2012 20:26
Hobbies: lezen
Locatie: Gouda

Re: Allergie Ei-Pinda vraagjes

Ongelezen bericht door Mama_van_T » 07 jul 2016 12:10

Hier in nl is dat bij de geboorte. Wij hebben er daarom voor gekozen om zelf vitamine K te geven zonder arachide olie.
Moeder van T (27-8-2011, 6 jr 4 mnd bv, en J (5-10-2015), 6 jr 9 mnd bv.

Ministash: Amazonas Boy * Hoppediz Oslo * Didymos gecko’s macchia * Little Frog Linnen Agat * Didymos Indio Aurora * Lenny Lamb Luna * Natibaby Starling * Bondolino Poplin grijs * Tula Toddler Dino's * R&R preschool Animal


JufT

Berichten: 1894
Lid geworden op: 21 jan 2015 21:59
Hobbies: Lezen, buiten zijn, sporten

Re: Allergie Ei-Pinda vraagjes

Ongelezen bericht door JufT » 07 jul 2016 12:44

Misschien niet in elk ziekenhuis. Hier was het echt net na de geboorte.
Gelukkig bleek dl een jaar later niet allergisch aan pinda's.
Bij een tweede kindje ga ik er wel alerter op zijn. Ik had geen idee dat ze iets zouden geven en al helemaal niet dat het iets met pinda zou zijn.
Mama van DL 12/2014 en ZL 9/2017


Joar

Berichten: 1251
Lid geworden op: 22 jun 2009 15:02
Hobbies: muziek

Re: Allergie Ei-Pinda vraagjes

Ongelezen bericht door Joar » 23 aug 2016 16:05

Hier iemand met een forse pinda-allergie, en een lichte allergie voor diverse noten en amandelen.

Pinda, wordt ook wel aardnoot, grondnootolienoot of aardnoot genoemd. Het is echter geen noot (vanuit de plantenkunde), maar een peulvrucht. Een (forse) allergie voor pinda's betekent echter niet direct dat je dan ook een allergie heb voor alle andere peulvruchten. Ik kan op pinda's na, alle peulvruchten eten.
Een noot is (vanuit de plantenkunde) een (dop)vrucht. Denk aan bijvoorbeeld een hazelnoot. Verder worden noten op verschillende wijzen benaderd. Lees eens deze pagina op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Noot_(plantaardig). Dat geeft verheldering.

Afhankelijk van de ernst van een allergie, kan men soms wel iets eten, moet soms aanraking voorkomen worden of moet men het volledig vermeiden. Mijn verhaal:
- Als iets pinda bevat of sporen van pinda's kan bevatten, dan eet ik dat niet. De allergie is daar te ernstig voor.
- Als iets amandelen bevat of sporen van amandelen kan bevatten, dan eet ik dat niet. Daar heb ik in het verleden te erg op gereageerd.
- Als iets noten bevat, dan eet ik dat niet. Soms eet ik wel iets als het sporen kan bevatten. Uit mijn bloedtest blijkt dat ik maar heeeeel licht op bijv. hazelnoot reageert. Als iets hazelnoot bevat, eet ik het niet. Kan het sporen bevatten van hazelnoot, dan overweeg ik het per keer.

Etiketten lezen een must. Dan blijf ik doen, altijd. Want er zou maar net een wijziging in de receptuur zijn...

'Sporen bevatten' blijf ik lastig vinden. Mijn huis is op hazelnootpasta na, noot en volledig pinda vrij. Er komt (op hazelnootpasta na) geen pinda en noten in huis. Mijn huis is dus (bijna) sporen vrij.
In de keuken van restaurants of in de keuken van voedselfabrikanten is het alleen (gegarandeerd) pinda- en nootvrij, als die ingedrienten daar nooit worden gebruikt. Neem bijvoorbeeld de fabrikant van ma.rs of tw.ix. Die producten bevatten geen noten en pinda's. Ze worden echter in dezelfde ruimte, mss wel met dezelfde machines gemaakt als waar ook de snickers worden gemaakt. Dan kan men dus niet garanderen dat het pinda vrij is. Hoe goed men ook schoonmaakt... Een spoortje allergeen kan bij zeer ernstige allergien letterlijk dodelijk zijn. Vandaar de toevoeging op de verpakking: 'kan sporen bevatten van...'. Dan is het aan ieder individu om dat risico in te schatten.

Nogmaals: afhankelijk van de aard/ernst van de allergie, moet je je voedingspatroon aanpassen. Het veiligst is puur natuur eten. En altijd de etiketten lezen.

Nog wat tips: wees bij anderen altijd alert. In een schaaltje yoghurt/of een mok thee doe ik graag een lepeltje honing. Bij mijn (schoon)ouders gebruik ik geen honing. Zij doen namelijk honing op een boterham met pindakaas. En die messen worden tussendoor echt niet schoongemaakt. Gegarandeerd dat er pindasporen in zitten...

Mijn broer was van zijn babytijd tot puberteit zeer zwaar allergisch voor eieren. Mijn moeder kon geen eens een cake (met ei) bakken. Daar reageerde hij al op. Hij kon een aantal inentingen niet krijgen, omdat een aantal vaccins 'groeien' (heet dat zo) op kippenei-eiwit. Als je je kind laat enten, vraag daar dan goed naar. Heb je een lichte allergie dan is de kleine hoeveelheid allergeen vaak geen issue. Heb je een forse allergie, dan kan dat zorgen voor een reactie. Mijn broers is overigens over zijn ei-allergie heen. Hij zal geen eieren verslinden, maar een plak cake (met ei) eet hij met smaak.

Moraal van mijn verhaal: allergie is afhankelijk van een uniek individu. Het verhaal van persoon X hoeft niet gelijk te zijn aan persoon Y. Laat je goed informeren bij artsen die in allergieen zijn gespecialiseerd.

*sorry voor het lange verhaal* *disclaimer: ik ben geen allergoloog, maar een ervaringsdeskundige*

Gebruikersavatar

Topic starter
Mienos

Berichten: 758
Lid geworden op: 06 jun 2014 18:50
Hobbies: Reizen, spinning, studeren ...
Locatie: Belgie

Re: Allergie Ei-Pinda vraagjes

Ongelezen bericht door Mienos » 27 aug 2016 15:46

Joar schreef:Hier iemand met een forse pinda-allergie, en een lichte allergie voor diverse noten en amandelen.

Pinda, wordt ook wel aardnoot, grondnootolienoot of aardnoot genoemd. Het is echter geen noot (vanuit de plantenkunde), maar een peulvrucht. Een (forse) allergie voor pinda's betekent echter niet direct dat je dan ook een allergie heb voor alle andere peulvruchten. Ik kan op pinda's na, alle peulvruchten eten.
Een noot is (vanuit de plantenkunde) een (dop)vrucht. Denk aan bijvoorbeeld een hazelnoot. Verder worden noten op verschillende wijzen benaderd. Lees eens deze pagina op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Noot_(plantaardig). Dat geeft verheldering.

Afhankelijk van de ernst van een allergie, kan men soms wel iets eten, moet soms aanraking voorkomen worden of moet men het volledig vermeiden. Mijn verhaal:
- Als iets pinda bevat of sporen van pinda's kan bevatten, dan eet ik dat niet. De allergie is daar te ernstig voor.
- Als iets amandelen bevat of sporen van amandelen kan bevatten, dan eet ik dat niet. Daar heb ik in het verleden te erg op gereageerd.
- Als iets noten bevat, dan eet ik dat niet. Soms eet ik wel iets als het sporen kan bevatten. Uit mijn bloedtest blijkt dat ik maar heeeeel licht op bijv. hazelnoot reageert. Als iets hazelnoot bevat, eet ik het niet. Kan het sporen bevatten van hazelnoot, dan overweeg ik het per keer.

Etiketten lezen een must. Dan blijf ik doen, altijd. Want er zou maar net een wijziging in de receptuur zijn...

'Sporen bevatten' blijf ik lastig vinden. Mijn huis is op hazelnootpasta na, noot en volledig pinda vrij. Er komt (op hazelnootpasta na) geen pinda en noten in huis. Mijn huis is dus (bijna) sporen vrij.
In de keuken van restaurants of in de keuken van voedselfabrikanten is het alleen (gegarandeerd) pinda- en nootvrij, als die ingedrienten daar nooit worden gebruikt. Neem bijvoorbeeld de fabrikant van ma.rs of tw.ix. Die producten bevatten geen noten en pinda's. Ze worden echter in dezelfde ruimte, mss wel met dezelfde machines gemaakt als waar ook de snickers worden gemaakt. Dan kan men dus niet garanderen dat het pinda vrij is. Hoe goed men ook schoonmaakt... Een spoortje allergeen kan bij zeer ernstige allergien letterlijk dodelijk zijn. Vandaar de toevoeging op de verpakking: 'kan sporen bevatten van...'. Dan is het aan ieder individu om dat risico in te schatten.

Nogmaals: afhankelijk van de aard/ernst van de allergie, moet je je voedingspatroon aanpassen. Het veiligst is puur natuur eten. En altijd de etiketten lezen.

Nog wat tips: wees bij anderen altijd alert. In een schaaltje yoghurt/of een mok thee doe ik graag een lepeltje honing. Bij mijn (schoon)ouders gebruik ik geen honing. Zij doen namelijk honing op een boterham met pindakaas. En die messen worden tussendoor echt niet schoongemaakt. Gegarandeerd dat er pindasporen in zitten...

Mijn broer was van zijn babytijd tot puberteit zeer zwaar allergisch voor eieren. Mijn moeder kon geen eens een cake (met ei) bakken. Daar reageerde hij al op. Hij kon een aantal inentingen niet krijgen, omdat een aantal vaccins 'groeien' (heet dat zo) op kippenei-eiwit. Als je je kind laat enten, vraag daar dan goed naar. Heb je een lichte allergie dan is de kleine hoeveelheid allergeen vaak geen issue. Heb je een forse allergie, dan kan dat zorgen voor een reactie. Mijn broers is overigens over zijn ei-allergie heen. Hij zal geen eieren verslinden, maar een plak cake (met ei) eet hij met smaak.

Moraal van mijn verhaal: allergie is afhankelijk van een uniek individu. Het verhaal van persoon X hoeft niet gelijk te zijn aan persoon Y. Laat je goed informeren bij artsen die in allergieen zijn gespecialiseerd.

*sorry voor het lange verhaal* *disclaimer: ik ben geen allergoloog, maar een ervaringsdeskundige*
Bedankt voor de expertise :-). Lijkt me erg moeilijk zo'n heftige allergie. Hier niet zo heel heftig want ik heb wel anderhalf jaar eieren gegeten en zl had daar wel last van ondervonden we later maar niet in zulke mate dat het erg opvallend en/of duidelijk was, en al zeker niets echt bedreigend. Als hi zelf ei eet was de reactie wel wat feller. Idem met kiwi. Pinda zijn we nog altijd niet echt uit maar ik denk ook niet dat het zo'n heftige allergie is want het duurde bijna twee jaar voor we ze ontdekten, in die twee jaar tijd heb ik vast wel eens iets met pinda gegeten ...
Mama van zoon R (mei ‘14) en dochter L (juni ‘20)

Gebruikersavatar

misami

Berichten: 8223
Lid geworden op: 29 jan 2012 19:22
Hobbies: koken, tuinieren

Re: Allergie Ei-Pinda vraagjes

Ongelezen bericht door misami » 27 aug 2016 19:03

Pasta wordt ook met ei gemaakt. Dus dat zou ik ook even navragen. Meen dat verse met ei is en uit pak zonder
mama van een geweldige zoon (9-'11), een geweldige grote dochter (8-'14) en een lieve kleine dochter (6-'17)

Gebruikersavatar

Mama_van_T
Moderator
Moderator
Berichten: 16274
Lid geworden op: 10 aug 2012 20:26
Hobbies: lezen
Locatie: Gouda

Re: Allergie Ei-Pinda vraagjes

Ongelezen bericht door Mama_van_T » 27 aug 2016 20:54

Even goed op het pak kijken, ik had een tijdje terug een pak lasagnebladen met ei, waar grote zl prompt last van kreeg.
Moeder van T (27-8-2011, 6 jr 4 mnd bv, en J (5-10-2015), 6 jr 9 mnd bv.

Ministash: Amazonas Boy * Hoppediz Oslo * Didymos gecko’s macchia * Little Frog Linnen Agat * Didymos Indio Aurora * Lenny Lamb Luna * Natibaby Starling * Bondolino Poplin grijs * Tula Toddler Dino's * R&R preschool Animal

Gebruikersavatar

Topic starter
Mienos

Berichten: 758
Lid geworden op: 06 jun 2014 18:50
Hobbies: Reizen, spinning, studeren ...
Locatie: Belgie

Re: Allergie Ei-Pinda vraagjes

Ongelezen bericht door Mienos » 06 sep 2016 00:14

Wij eten altijd volkoren pasta, daar zit naar mijn weten geen ei in, ik check de ingredientenlijst altijd maar nog nooit ei gezien in volkoren pasta. In de witte pasta zit er wel (meestal) ei inderdaad.
Mama van zoon R (mei ‘14) en dochter L (juni ‘20)

Plaats reactie