Rapley-praatdraadje

Vanaf 6 maanden ander eten aanbieden. Voor vragen, verhalen en foto's

Moderator: Mod_Forum_Voeden

Gebruikersavatar

Appelsientje

Berichten: 866
Lid geworden op: 12 aug 2014 13:38
Hobbies: Naar buiten!

Re: Rapley-praatdraadje

Ongelezen bericht door Appelsientje » 06 aug 2018 21:45

Oei Hope, jouw dochter doet de dingen ook niet half he? Pittig zeg, begrijpelijk dat jullie dit zat zijn.
Wel herkenbaar dat t eten soms moeizaam gaat, maar niet in de mate die jij schetst.
Zelf relaxed blijven is dan bijna niet te doen.... bij mij is dat nog steeds wel belangrijk, dat t wten geen strijd wordt. Uiteindelijk hoop ik dat t eten een gezellig familiemoment is (en blijft zo nu en dan als de kinderen uit huis zijn :-)), maar dat is nunog niet zo.....

Voor jullie heb ik zo geen tips, misschien wat denkrichtingen: zijn er momenten dat ze wel eet? Gooit/smijt/krijst ze ook op andere momenten, wat zijn haar triggers, zeg maar? Kan je op andere momenten eten aanbieden waardoor t wel gaat? Doe je gebarentaal met haas, zodat ze zelf duidelijker kan maken wat ze wil? Lukt t bij anderen wel? (Mijn DL kon op de opvang 2 boterhammen eten terwijl ik thuis moeite deed er een halve in te krijgen).
Helpt t als ze t zelf uit de (koel)kast mag pakken? “Meehelpen” met klaarmaken of tafel dekken?
Dochter van november 2013, Zoon augustus 2017


Hope

Berichten: 3444
Lid geworden op: 20 sep 2016 10:42
Hobbies: Leuke dingen

Re: Rapley-praatdraadje

Ongelezen bericht door Hope » 06 aug 2018 22:27

We hebben nu een learning tower. Levensgevaarlijk. Ze klimt op het aanrecht of gooit zichzelf achterover als er iets niet lukt of mag (lees: als ze van mij toch echt dat vleesmes niet krijgt). Eten met een vork, een lepel, met mes en vork, uit een beker in plaats van een bord, geprakt, ik weet het gewoon niet meer.
Gewoon spelen wil ze ook niet. Wat ze wil is op schoot zitten en dan mijn bord hebben om alles door elkaar te gooien, fijn te knijpen en mee te gooien. Ik heb dat geprobeerd, op schoot voeren of laten eten maar na drie keer in mijn handen gestoken te zijn met een vork en een aardappel in mijn gezicht gesmeten te krijgen was ik dat toch wel zat.

Ja, ze doet alles vol overgave. Ze is zo snel boos. Ze gooit in de algemene dagelijkse dingen ook wel snel met spullen, ze heeft ook dingen waarmee ze dat mag in de hoop dat ze dan haar behoefte kan bevredigen maar met eten smijten blijft gewoon het allerleukst.

Ik word er gék van.

Ze eet nu in de auto of de bakfiets. Dat gaat wel. Al het andere is een drama en het helpt ook niet erg dat ml gewoon echt heel boos aan het worden is. Begrijpelijk, dat wel, maar het helpt niet.


Klein Meisje

Berichten: 505
Lid geworden op: 26 aug 2016 21:50
Hobbies: Lezen

Re: Rapley-praatdraadje

Ongelezen bericht door Klein Meisje » 07 aug 2018 11:55

Wat bij onze dochter wat hielp was zoutdeeg om mee te spelen. Ze stak dat ook in haar mond maar vond het gelukkig toch te zout. En nu kan ik met eten zeggen dat het geen speeldeeeg is.


TruusdeMier

Berichten: 2734
Lid geworden op: 16 mei 2014 11:57
Hobbies: gebak
Locatie: 0164

Re: Rapley-praatdraadje

Ongelezen bericht door TruusdeMier » 08 aug 2018 08:30

Zoutdeeg/klei/ander brooddeeg lijkt me wat lastiger met een stevige glutenintolerantie. Niet onmogelijk, maar niet iets waar ik om zou staan te springen. Want hoe leer je je jonge dreumes aan dat eigen klei/deeg wel mag, maar playdoh of ander spul niet?

Hier gooien ze ook geregeld met eten. Af en toe een stukje wat niet lekker is op de grond gooien doe ik niet heel moeilijk over, maar systematisch dingen gooien is voor mij een teken dat er genoeg gegeten is. En dan haal ik dus het bakje/bordje weg. En dan kiezen ze toch meestal eieren voor hun geld, tenzij ze idd genoeg hebben gegeten. En de laatste weken zetten ze vaak zelf hun bordje op tafel ipv het kinderstoelblad.
Maar mijn baby's zijn goede eters en lusten veel. En hier helpt ook dat als de een het niet opeet, de ander er op zit te azen, dus hebben ze wat meer prikkel om zelf goed te eten.
V (maart 2014), F en L (juli 2017)

stash: Hoppediz Timbuktu maat 6, Calin Bleu Yummy Olive maat 6, Manduca BlackLine LovinLilac, Yaro La Vita Emerald Black RS

Gebruikersavatar

Lientje_05

Berichten: 217
Lid geworden op: 09 okt 2017 20:10
Hobbies: -
Locatie: 's Hertogenbosch

Re: Rapley-praatdraadje

Ongelezen bericht door Lientje_05 » 08 aug 2018 10:10

Oh, dat smijten is zo herkenbaar! En ook de frustraties die het oproept. En de ‘onenigheid’ met ml over het nuttig zijn van boos worden ook.

Het is hier vaak al hommeles nog voordat er ook maar een hap in zit. Zodra ie in de kinderstoel zit moet er ook eten op zijn bord. Duurt dat te lang dan is het al gillen. Alles wat in zijn bereik komt moet het ontgelden. Zijn we in een betere bui dan nemen we een paar happen van het een en ander (maar meneer is erg kieskeurig). Hierna gaat of het bord meteen door de kamer of wordt de inhoud eerst beetje voor beetje de grond op gewerkt waarna het bord alsnog een duikvlucht neemt.

Vaak zie ik het aankomen en laat ik het niet zo ver komen. Dan zet ik het bord dus weg. Het bord aanbieden (en vasthouden) met de mededeling dat ie er iets vanaf mag pakken werkt soms wel maar vaker niet. De vork is hier ook een hit dus daarmee krijg ik soms ook nog iets naar binnen.

Als ik het niet te lang blijf proberen gaat er daarna nog een klein beetje yoghurt en/of fruit in. Heb ik te lang gewacht dan wordt ook dat niks meer en probeert hij de lepel uit mn handen te slaan of het betreffende stuk fruit wordt tot moes geknepen.

Ik zie altijd veel frustratie bij zl tijdens het eten (meer of eigenlijk langer aanhoudend dan bij andere situaties gedurende de dag) maar ik ontdek maar niet hoe ik het voor hem prettiger kan maken. Maar misschien moet ik dat ook niet willen...

Ik wil het op zich nog even afwachten. Alles is een fase toch? Alleen heb ik hier steeds niet de indruk dat zl uit gegeten is. En dan steken toch zorgen over het ‘genoeg binnenkrijgen’ weer de kop op...

Ik lees bij sommigen wel eens over een monkey platter. Vanaf welke leeftijd begonnen jullie hiermee? En hoe (waar?) biedt je zoeiets aan?
♡ 07/2017

Gebruikersavatar

Wichie

Berichten: 1754
Lid geworden op: 16 sep 2015 19:33
Hobbies: vanalles

Re: Rapley-praatdraadje

Ongelezen bericht door Wichie » 09 aug 2018 21:27

Vanuit een andere hoek, wetend dat dit voor de lange termijn niet je voorkeur zal hebben maar nu wellicht een oplossing is: tv/ beeldscherm aan en dan laten eten? En hapje voor hapje aanbieden.
mamma van een Grunnings wicht en een kleine beer


Hope

Berichten: 3444
Lid geworden op: 20 sep 2016 10:42
Hobbies: Leuke dingen

Re: Rapley-praatdraadje

Ongelezen bericht door Hope » 12 aug 2018 12:27

Nou ik weet het hoor...

Mevrouw wil haar eten graag in de groene IKEA beker, met een vork. Nee, geen bord! Uuuh, dit is wel een beker maar niet de goede. Weg er mee! Alleen een IKEA beker. Dus ook geen bord of een schaaltje.
En ork, ork, ork, yoghurt eet je met een... Precies. Niet met een lepel dus.
[flauwte] [lol] [lol] [lol]

Gebruikersavatar

Simba81

Berichten: 2723
Lid geworden op: 26 sep 2014 12:51
Hobbies: Muziek, wandelen, skieen

Re: Rapley-praatdraadje

Ongelezen bericht door Simba81 » 12 aug 2018 16:50

Pittige dochter Hope.. En die IKEA beker...

Hier ook een smijtertje, hoewel het iets beter lijkt te gaan.
Meestal is hij al boos als er niet direct iets op z'n bord ligt of dat het nog te heet is. Hij gooit z'n hoofd dan achterover en het liefst z'n bord en bestek op de grond.
Wat bij hem helpt is het bord weghalen, net zolang totdat hij is gekalmeerd. Dan weer proberen. Dan lukt het vaak wel. Als meneertje het heel lekker vindt wil hij zelfs gevoerd worden, dat gaat sneller ;)
E aug 2014 M feb 2017


Hope

Berichten: 3444
Lid geworden op: 20 sep 2016 10:42
Hobbies: Leuke dingen

Re: Rapley-praatdraadje

Ongelezen bericht door Hope » 12 aug 2018 17:05

Maar dat kalmeren, hoe doe je dat dan? Die van ons kalmeert eigenlijk niet zonder hulp (als in uit de stoel halen, troosten, op schoot uit snikken) en dat geeft zo'n onrustige maaltijden... Het klinkt wel fijner als bij ons. Al gaat het in een groene IKEA beker ook niet slecht [rolleyes] [lol]


TruusdeMier

Berichten: 2734
Lid geworden op: 16 mei 2014 11:57
Hobbies: gebak
Locatie: 0164

Re: Rapley-praatdraadje

Ongelezen bericht door TruusdeMier » 12 aug 2018 18:19

Bestek? En er worden geen oogbollen op geprikt?
Vertel me er meer over! V van bijna 4,5 eet nog steeds veelal met de handen en iets van etiquette zou ik wel prettig vinden, ruim voor hun 20e.
V (maart 2014), F en L (juli 2017)

stash: Hoppediz Timbuktu maat 6, Calin Bleu Yummy Olive maat 6, Manduca BlackLine LovinLilac, Yaro La Vita Emerald Black RS

Gebruikersavatar

Simba81

Berichten: 2723
Lid geworden op: 26 sep 2014 12:51
Hobbies: Muziek, wandelen, skieen

Re: Rapley-praatdraadje

Ongelezen bericht door Simba81 » 12 aug 2018 19:40

Hahaha, dl heeft nooit met haar handen gegeten volgens mij. Ze is nu 4 en eet uit eigen beweging met mes en vork :)
Zl eet meestal met z'n handen en voor het warme eten een lepel. Soms gebruikt hij die, gaat steeds beter. Het brood met een vork, maar in de gaten houden ivm oogbollen inderdaad ;)

Tja kalmeren. Hij houdt vanzelf op met zich aanstellen als we het gewoon negeren. Dan wijst hij weer naar z'n bord en wil hij eten.
Dl heeft trouwens veel meer temperament, die kan zo over de rooie gaan dat ze er zelf niet uitkomt. Ik herken het dus wel, maar zij doet dit (gelukkig) nooit tijdens het eten.
E aug 2014 M feb 2017


Hope

Berichten: 3444
Lid geworden op: 20 sep 2016 10:42
Hobbies: Leuke dingen

Re: Rapley-praatdraadje

Ongelezen bericht door Hope » 12 aug 2018 19:52

Het is bestek van IKEA. Het heeft allemaal leuke kleurtjes, is vast helemaal niet plastic verantwoord en zo maar het is vrolijk en ze vindt het leuk. Het is niet scherp of zo dus ze kan er mooi mee aan tobben.

Gebruikersavatar

-suuz-

Berichten: 537
Lid geworden op: 20 mei 2017 16:00
Hobbies: * * *
Locatie: Amersfoort

Re: Rapley-praatdraadje

Ongelezen bericht door -suuz- » 12 aug 2018 21:12

TruusdeMier schreef:
12 aug 2018 18:19
Bestek? En er worden geen oogbollen op geprikt?
Vertel me er meer over! V van bijna 4,5 eet nog steeds veelal met de handen en iets van etiquette zou ik wel prettig vinden, ruim voor hun 20e.
Hier met 8 eten ze t liefst nog steeds met de handen. Ze kunnen t wel met bestek maar alleen als t moet [wink]
de 2 kleine heren (6|2010) en de kleine dame (2|2018)


Mama_van_T

Berichten: 7613
Lid geworden op: 10 aug 2012 19:26
Hobbies: lezen
Locatie: Gouda

Re: Rapley-praatdraadje

Ongelezen bericht door Mama_van_T » 12 aug 2018 21:25

Oudste heeft ook geel lang met de handen gegeten. Jongste wilde al vrij snel zelf een vork of lepel.
Moeder van T (27-8-2011, 6 jaar en 4 maanden bv, en J (5-10-2015), die nog volop geniet van mamamelk.

Ministash: Amazonas Boy * Hoppediz Oslo * Didymos gecko's macchia * Little Frog Linnen Agat * Didymos Indio Aurora * Lenny Lamb Luna * Natibaby Starling * Bondolino Poplin grijs * Tula Toddler Dino's

Plaats reactie