Heb jij je al aangemeld voor de Dragen en Voeden MegaMeet op 29 september 2018?
Niet te lang twijfelen en gewoon doen! Klik hier om alle informatie over het leuke Dragen en Voeden verjaardagsfeest te vinden.

Het soepen-draadje

Vanaf 6 maanden tot 80 jaar. Voor recepten, inspiratie en foto's.

Moderator: Mod_Forum_Voeden


Jolande

Berichten: 1122
Lid geworden op: 03 mei 2010 12:44
Hobbies: koken, (moes)tuinieren

Re: Het soepen-draadje

Ongelezen bericht door Jolande » 18 mei 2013 22:45

Hoe gaat dat met die havervlokken? Gewoon er door mikken? Grappig...


Silvia2

Berichten: 2498
Lid geworden op: 21 mar 2009 22:06
Hobbies: forummen, naaien, breien
Locatie: Enschede

Re: Het soepen-draadje

Ongelezen bericht door Silvia2 » 19 mei 2013 09:57

ja, laatste 5 minuten meekoken. 50 gr. op 1 liter bouillon. Daarna alles met de staafmixer, dat stond niet in het kookboek.
Er zat trouwens ook nog peterselie in.
Silvia, mama van 2 jongens (5-2003 en 8-2005) en een meisje (12-2008)

IBV: rose and rebellion kleuter lots of love, didy wol stip 1, nati tulp grijs/roze 4, zijde indio fuchsia ringsling


Jessie88

Berichten: 15666
Lid geworden op: 20 jun 2008 07:47
Hobbies: .

Re: Het soepen-draadje

Ongelezen bericht door Jessie88 » 19 mei 2013 11:05

Hier staat ook een heerlijke soep op het vuur :
- gisterochtend een grote bio-schenkel in de pan gemikt, tot vannacht op het vuur gelaten, vanochtend opnieuw.
- uurtje geleden eruit gehaald
- groenten in de pan : ui, veeeeeeel wortelen, veel koolrabi, veel pompoen, peper en keltisch zout erbij, verse peterselie
- schenkel : vlees in flardjes gesneden
- kippengehakt : kleine ds en ik samen 2 bordjes balletjes gedraaid. (is ook goede motorische oefening voor kleuters [smile] )
- soep gemixt
- nu balletjes en vlees erbij, nog even goed laten doorkoken en dan nog wat laten staan.
MMMMMMMMMmmmmmm..... (10 liter, wat overblijft : in de koelkast en vriezer) (dit is krachtsoep zoals wij dat noemen, ik maak ze vaak in verschillende variëteiten, kids vinden ze ook heerlijk)


LillyLelie

Berichten: 1226
Lid geworden op: 08 okt 2012 11:05
Hobbies: Dieren
Locatie: O-Vl (België)

Re: Het soepen-draadje

Ongelezen bericht door LillyLelie » 19 mei 2013 13:08

Die havervlokken vind ik een goed idee om eens uit te proberen [smile] .
Mama van een prachtige zoon (december '14) en dochter (juni '18)

Gebruikersavatar

Wiesje

Berichten: 2902
Lid geworden op: 30 dec 2010 14:38
Hobbies: huisje,boompje,beestje,kindje
Locatie: Veluwe/Utrechtse Heuvelrug

Re: Het soepen-draadje

Ongelezen bericht door Wiesje » 15 okt 2014 08:43

Iemand een goed recept voor preisoep? Bij voorkeur met een speciaal tintje ;)
DL 2010 & ZL1 2013 & Zl2 2016

Gebruikersavatar

MamaRF

Berichten: 6039
Lid geworden op: 19 dec 2011 15:13
Hobbies: Mijn meisjes, naaien, bakken
Locatie: Leiden

Re: Het soepen-draadje

Ongelezen bericht door MamaRF » 15 okt 2014 12:24

Wientje maakt weleens pindasoep waar prei in gaat, recept staat vast wel op haar blog.

~~~tapatalk~~~
Freya 11-2010 ♥ Annika 3-2013
***Unicorns for the win***

Gebruikersavatar

Wientje

Berichten: 6322
Lid geworden op: 09 aug 2012 17:57
Hobbies: Haken en dingen maken
Locatie: Leiden

Re: Het soepen-draadje

Ongelezen bericht door Wientje » 15 okt 2014 12:35

Ja, hij staat op mijn blog:
http://wientje.blogspot.nl/2013/06/pindasoep.html?m=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Leven is het meervoud van lef!
E lin, februari 2013
http://wientje.blogspot.nl/"

Gebruikersavatar

Petra1985

Berichten: 6246
Lid geworden op: 08 feb 2009 14:55
Hobbies: Wat niet
Locatie: Fryslân boppe!

Re: Het soepen-draadje

Ongelezen bericht door Petra1985 » 15 okt 2014 15:39

Ik maak vaak de prei-mosterdsoep van de ah, vinden de jongens heerlijk. Mik er op het laats kleine stukjes groningse droge worst in.
Opvoeden is met pijn loslaten wat je met liefde hebt opgebouwd

Trotse mem van 3 zonen '07, '08 en '14! ♡♡♡


Jolande

Berichten: 1122
Lid geworden op: 03 mei 2010 12:44
Hobbies: koken, (moes)tuinieren

Re: Het soepen-draadje

Ongelezen bericht door Jolande » 15 okt 2014 16:20

Prei en evt uitje fruiten, aardappel in blokjes gesneden erdoor, daarna bouillon erop gieten (of met een deel melk voor een romiger variant). Beetje kerrie erdoor, lekker peper en zout. Als alles gaar is staafmixer erop en pureren (voor rijkere variant slagroon of van die neutrale zuivelspread erop). Serveren met reepjes gerookte zalm.

Gebruikersavatar

Brienna

Berichten: 2073
Lid geworden op: 08 apr 2011 14:28
Hobbies: Mijn kinderen ;)
Locatie: Overijssel

Re: Het soepen-draadje

Ongelezen bericht door Brienna » 15 okt 2014 16:31

ML en ik houden heel erg van broccoli-soep [biggrin]

1 uitje snipperen en fruiten in de soep-pan.
300 gr. broccoli (in stukjes), 1 aardappel (in stukjes) en 1 liter kippenbouillon toevoegen.
15/20 min. laten koken.
Staafmixer erdoor.
Creme fraiche (hoeveelheid naar smaak) erdoorheen roeren.
De liefde laat geen ruimte voor angst, volmaakt liefde sluit angst uit, want angst veronderstelt straf. In iemand die angst kent, is de liefde geen werkelijkheid geworden.
Mama van ZL1 ('08), DL ('10) & ZL2 ('11)

Gebruikersavatar

Wiesje

Berichten: 2902
Lid geworden op: 30 dec 2010 14:38
Hobbies: huisje,boompje,beestje,kindje
Locatie: Veluwe/Utrechtse Heuvelrug

Re: Het soepen-draadje

Ongelezen bericht door Wiesje » 15 okt 2014 19:17

Dank voor de preisoep-tips! Leuke varianten, ik ga ze zeker proberen.
DL 2010 & ZL1 2013 & Zl2 2016

Gebruikersavatar

Nietje1974

Berichten: 916
Lid geworden op: 09 dec 2011 10:56
Hobbies: sporten, lezen
Locatie: Provincie Groningen/Westerkwartier

Re: Het soepen-draadje

Ongelezen bericht door Nietje1974 » 15 okt 2014 19:55

Leuk draadje!
Mama van een dochter (31-1-11) en een zoon (20-12-12)
Draagt met Tula toddler retro bikes


suuske25

Berichten: 1251
Lid geworden op: 10 aug 2010 12:23
Hobbies: Lezen

Re: Het soepen-draadje

Ongelezen bericht door suuske25 » 15 okt 2014 19:56

Bloemkoolsoep:
Een bloemkool, een paprika, gehakt, bekertje room, peterselie, bouillon.
Ik weet niet de exacte hoeveelheden, ik doe maar wat. Bloemkool en paprika schoonmaken em in kleine stukken snijden. Peterselie ook klein snijden. Bouillon in de pan, bloemkool erbij, half uurtje koken. Ondertussen gehaktballetjes draaien en braden. Als de bloemkool gaar is de staafmixer erdoor, dan balletjes, peterselie en paprika erdoor. Even doorwarmen, room erbij en eet smakelijk!
Mama van DL ('09) en ZL ('11)


suuske25

Berichten: 1251
Lid geworden op: 10 aug 2010 12:23
Hobbies: Lezen

Re: Het soepen-draadje

Ongelezen bericht door suuske25 » 15 okt 2014 20:02

En aardappel courgettesoep (de grote favoriet hier thuis)
3 courgettes, 1,5 L bouillon, 3 of 4 aardappels, hamreepjes, pakje monchou, bekertje room. Aardappels en courgettes in stukjes samen met de bouillon aan de kook brengen, half uurtje koken tot aardappels zacht zijn. Monchou toevoegen, staafmixer erdoor, dan room en hamreepjes erdoor. Even doorwarmen en eet smakelijk!
Mama van DL ('09) en ZL ('11)


1en2en2

Berichten: 429
Lid geworden op: 21 okt 2014 17:59
Hobbies: Maak het zelf :)
Locatie: Betuwe

Re: Het soepen-draadje

Ongelezen bericht door 1en2en2 » 28 okt 2014 11:01

Wat een heerlijke recepten allemaal!

Hier is soep (gepureerd) ook de truc om mijn kids een groente-shot toe te dienen [cheesygrin] We eten vega en vooral heel simpel.

Favorieten;

Spinaziesoep
Water (niet te veel, 5dl voor een grote zak spinazie) met een bio-boullionblokje en een flinke aardappel in stukjes laten koken. Evt aangevuld met wat er nog in huis is (wortel, uitje, tomaat). Spinazie erbij en met de deksel op de pan even laten slinken, staafmixer erdoor, klaar. De kinderen roeren er graag wat geraspte kaas of zachte geitenkaas door, man en ik voegen wat zout en peper toe.

Wintersoep
Ui, wortel, pastinaak, knolselderij, aardappel.... in stukjes met een bio-boullionblokje koken, pureren en peper toevoegen....

Bosbietjes-soep
Bosbietjes koken, niet te lang, vork moet er stevig in blijven steken. Blad bewaren.
Uitjes fruiten met wat korianderpoeder, water met bio-boullionblokje erbij, flinke aardappel in stukjes, koken tot de aardappel gaar is. Pureren met de bietjes en het blad, of het blad gesnedentoevoegen na het pureren. Blad pas echt op het einde toevoegen (minuutje voor de pan van het vuur gaat. Feta over de soep kruimelen...

Basis-saus voor soep (oa tomaten- paprika- broccoli- pompoen- groenten- soep)
Ik maak wekelijks (dankzij de buurman die me elk weekend de overgebeven paprika's uit de groentenwinkel brengt) een basissaus die ik gebruik voor door de pasta/lasagna, ovenschotels, pizza maar ook soep.
Ui fruiten evt met een beetje knoflook in grote soeppan. Veel (lees <kilo) paprika in stukjes erbij. Tomaten in stukken (ong verhouding p:t = 2:1) Bodempje water toevoegen en flink wat gedroogde oregano erbij. Soms krijg ik aubergines of wortels, die gaan er ook bij, dan voeg ik wat extra water toe en ipv oregano gebruik ik soms kaneel bij aubergines en gember of dille bij wortels. Geheel een half uur met de deksel op de pan laten stoven, keertje omroeren. Pureren en in porties in koelkast of vriezer.
Als ik de saus gebruik in soep kook ik eerst de groenten (bijv broccoli) kort in wat water met evt een bio-boullionblokje. Daarna de saus erbij en nog even doorwarmen.

Plaats reactie