Zelf bouillon trekken
Moderator: Mod_Forum_Voeden
-
-
- Berichten: 13488
- Lid geworden op: 25 jan 2008 13:32
- Hobbies: geen tijd voor...
- Locatie: Maarssen| Kruiden | Voeding & Gezondheid | Darmflora | Duurzame menstruatieproducten
- Contacteer:
Zelf bouillon trekken
Wie?
Wij in elk geval, zeker sinds ik mijn temperatuurpannetje heb dat je kunt afstellen. 65-70 graden is ideaal. Sta ik weer bij de slager: heeft u ook een koeienenkel voor mij? En ook kippenbotten gaan er altijd in.
Maar het loont wel de moeite: met de pasen heb ik een ragout gemaakt met onze zelfgetrokken bouillon en meeeeen... dat was lekker
Wij in elk geval, zeker sinds ik mijn temperatuurpannetje heb dat je kunt afstellen. 65-70 graden is ideaal. Sta ik weer bij de slager: heeft u ook een koeienenkel voor mij? En ook kippenbotten gaan er altijd in.
Maar het loont wel de moeite: met de pasen heb ik een ragout gemaakt met onze zelfgetrokken bouillon en meeeeen... dat was lekker
De Groene Vrouw
~ Eigenwijs in Voeding en Gezondheid ~
Cute Cotton
~ Duurzame menstruatieproducten ~
~ Eigenwijs in Voeding en Gezondheid ~
Cute Cotton
~ Duurzame menstruatieproducten ~
-
-
- Berichten: 9301
- Lid geworden op: 12 mar 2009 06:37
- Hobbies: Regenboog-addict
- Locatie: Draagdoekconsulent woensdrecht - bergen op zoom e.o.
- Contacteer:
Re: Zelf bouillon trekken
Ik trek wel bouillon door vlees te koken (voor bvb mijn kippastei) Ik moet wel nu ik geen E621 verdraag is soep maken zonder bouillonblokjes een must
Maar trek eigenlijk nooit van botten e.d. kan je er iets meer over vertellen?
Maar trek eigenlijk nooit van botten e.d. kan je er iets meer over vertellen?
(Bonus)Mama van T'08 - J'12 - C'12 - A'20
Draagdoekconsulente & cursusleidster Liefdevolle Verwachting regio Bergen op Zoom, Roosendaal -
Draagdoekconsulente & cursusleidster Liefdevolle Verwachting regio Bergen op Zoom, Roosendaal -
Re: Zelf bouillon trekken
Ik ben ook erg benieuwd want op de een of andere manier, is de soep toch wat flauw en ik mis iets.
Geen gebrek aan botten enzo, trek altijd van schenkel, mergpijpje, stukje bot enzo
Geen gebrek aan botten enzo, trek altijd van schenkel, mergpijpje, stukje bot enzo
-
-
- Berichten: 5250
- Lid geworden op: 18 mar 2009 20:28
- Hobbies: te veel om op te noemen
- Locatie: Het noorden
Re: Zelf bouillon trekken
Ik heb zojuist een mergpijpje en stuk vlees met bot uit de vriezer gelegd. Toen stuitte ik op dit draadje. Hoeveel bouillon maak ik hier nu mee. Ik was eigenlijk van plan gewoon een grote plan soep te trekken, maar ik kan het dan ook meerder keren gebruiken?
EMOTION = Energy in MOTION
-
- Beheerder
- Berichten: 16830
- Lid geworden op: 24 apr 2008 16:13
- Hobbies: Breien
Re: Zelf bouillon trekken
Als je het geregeld even opkookt dan kan je het tot in de eeuwigheid blijven aanvullen en gebruiken. Daar wordt bouillon alleen maar lekkerder van
-
-
- Berichten: 4815
- Lid geworden op: 12 apr 2010 11:10
- Hobbies: Lezen, programmeren
- Locatie: Enschede
- Contacteer:
Zelf bouillon trekken
Ik trek ook zelf de bouillion (met wat gewoon in de super te krijgen is), maar gooi er daarna ook bouillionblokjes in. Ook gewoon 1 per halve liter en over het algemeen nog een extra voor de smaak.
Ben wel benieuwd hoe je dat dan helemaal zonder doet, want dat wil ik ook
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ben wel benieuwd hoe je dat dan helemaal zonder doet, want dat wil ik ook
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
-
- Berichten: 4815
- Lid geworden op: 12 apr 2010 11:10
- Hobbies: Lezen, programmeren
- Locatie: Enschede
- Contacteer:
Zelf bouillon trekken
handig om te weten en hoe geregeld is geregeld?Layla schreef:Als je het geregeld even opkookt dan kan je het tot in de eeuwigheid blijven aanvullen en gebruiken. Daar wordt bouillon alleen maar lekkerder van
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Beheerder
- Berichten: 16830
- Lid geworden op: 24 apr 2008 16:13
- Hobbies: Breien
Re: Zelf bouillon trekken
Geen idee, dagelijks? Ik doe het zelf niet langer dan een paar dagen achter elkaar elke dag omdat we geen noodzaak hebben voor een vaste voorraad bouillon. Maar ik weet dat het in restaurants wel zo gedaan wordt. Als het goed ruikt (niet zurig) dan kan je het gerust blijven gebruiken en aanvullen met restjes vlees, kruiden en groente. Het wordt dan steeds dieper van smaak.
-
-
- Berichten: 5250
- Lid geworden op: 18 mar 2009 20:28
- Hobbies: te veel om op te noemen
- Locatie: Het noorden
Re: Zelf bouillon trekken
Hmmmm, het trekt nu, lekker hoor.
Mergpijpje, vlees met bot, peper en zout, foelie, laurier, kruidnagel en wortel.
Probleem is dus, ik weet wel hoe ik soep moet trekken. Dat doe ik vaker. Maar de getrokken bouillon hiervan invriezen in ijsblokjes, dan heb ik aan 1 zo'n blokje qua smaak nooit genoeg om iets op smaak te brengen. Wat ik maak is precies genoeg voor 1 grote pan soep, waar we vervolgens lang van kunnen eten. Maar ik zou graag zelf bouillonblokjes maken (hoeft niet in poedervorm perse hoor).
Of heb ik dat mis en geeft het wel voldoende smaak?
Mergpijpje, vlees met bot, peper en zout, foelie, laurier, kruidnagel en wortel.
Probleem is dus, ik weet wel hoe ik soep moet trekken. Dat doe ik vaker. Maar de getrokken bouillon hiervan invriezen in ijsblokjes, dan heb ik aan 1 zo'n blokje qua smaak nooit genoeg om iets op smaak te brengen. Wat ik maak is precies genoeg voor 1 grote pan soep, waar we vervolgens lang van kunnen eten. Maar ik zou graag zelf bouillonblokjes maken (hoeft niet in poedervorm perse hoor).
Of heb ik dat mis en geeft het wel voldoende smaak?
EMOTION = Energy in MOTION
Re: Zelf bouillon trekken
Ik heb dat ook ja, ik vind het voor soep prima, maar geeft niet echt een supersmaak, doe ik toch altijd nog een beetje bouillonpoeder erbij uit een potje (zonder E621 )
-
-
- Berichten: 13488
- Lid geworden op: 25 jan 2008 13:32
- Hobbies: geen tijd voor...
- Locatie: Maarssen| Kruiden | Voeding & Gezondheid | Darmflora | Duurzame menstruatieproducten
- Contacteer:
Re: Zelf bouillon trekken
Je moet er naderhand natuurlijk nog wel ZOUT bij doen hè? Dat is wat jullie missen denk ik (een bouillonblokje bestaat voor 95% uit zout), plus eventuele kruiden. Ik gebruik zelf natuurlijk himalaya of grijs zeezout, dat is gezonder en nog lekkerder ook.
De E621 zou je nou juist niet moeten missen, want dat is zelf al een vervanging van... vleessmaak juist dat hartige, umami van echte bouillon, is wat vetsin zou moeten geven. Maar the real thing is veeel beter.
Ik trek ook dagen lang achter elkaar, met een theelepeltje azijn erbij, om de calcium en gelatine er goed uit te trekken. Dan sla ik het op in schone potten en die nog even nakoken om te bewaren of in de koelkast om dezelfde week nog te gebruiken. Die koeien-enkel ging een dag of 5 mee met steeds vers water en die lag op het einde helemaal uit elkaar dus al die voedingsstoffen zaten in mijn bouillon
Het is nu 1x misgegaan met een pot die we niet hadden nagekookt. WAAAAAt stinkt dat zeg maar alle andere keren ging het prima en alle soep en saus etc. word er zoveel lekkerder door!
De E621 zou je nou juist niet moeten missen, want dat is zelf al een vervanging van... vleessmaak juist dat hartige, umami van echte bouillon, is wat vetsin zou moeten geven. Maar the real thing is veeel beter.
Ik trek ook dagen lang achter elkaar, met een theelepeltje azijn erbij, om de calcium en gelatine er goed uit te trekken. Dan sla ik het op in schone potten en die nog even nakoken om te bewaren of in de koelkast om dezelfde week nog te gebruiken. Die koeien-enkel ging een dag of 5 mee met steeds vers water en die lag op het einde helemaal uit elkaar dus al die voedingsstoffen zaten in mijn bouillon
Het is nu 1x misgegaan met een pot die we niet hadden nagekookt. WAAAAAt stinkt dat zeg maar alle andere keren ging het prima en alle soep en saus etc. word er zoveel lekkerder door!
De Groene Vrouw
~ Eigenwijs in Voeding en Gezondheid ~
Cute Cotton
~ Duurzame menstruatieproducten ~
~ Eigenwijs in Voeding en Gezondheid ~
Cute Cotton
~ Duurzame menstruatieproducten ~
-
-
- Berichten: 5250
- Lid geworden op: 18 mar 2009 20:28
- Hobbies: te veel om op te noemen
- Locatie: Het noorden
Re: Zelf bouillon trekken
Kijk aan! Ik voorzie dat ik vanaf nu elke week bouillon trek!!
Ik zelf doe er nooit bouillonblokjes bij hoor, bij zelfgetrokken soep. Dat doe ik alleen als ik niets anders voorhanden heb.
Ik zelf doe er nooit bouillonblokjes bij hoor, bij zelfgetrokken soep. Dat doe ik alleen als ik niets anders voorhanden heb.
EMOTION = Energy in MOTION
Re: Zelf bouillon trekken
@Nienke, er moet best veel zout bij dan denk ik? Misschien dat ik dat te weinig doe... En langer trekken dus en inkoken! Komt helemaal goed, krijg er al helemaal zin in
Welk vlees/botten zijn goed om soep van te trekken eigenlijk? Waar ga ik om vragen bij de slager?
Welk vlees/botten zijn goed om soep van te trekken eigenlijk? Waar ga ik om vragen bij de slager?
Re: Zelf bouillon trekken
Wekelijks! Altijd op mijn vrije dag, dan eten we soep voor lunch of diner en de volgende dag, als we met rare werktijden zitten en kinderen van kdv en zo, dan de rest. Heerlijk! Ik lees hier dus mee.
Overigens doe ik het altijd alleen van kip, 1x van runderschenkel (meen ik, of mergpijp...) gedaan en daarna hoefde ik mijn eigen soep niet meer, was misselijk van die ranzige geur.
Overigens doe ik het altijd alleen van kip, 1x van runderschenkel (meen ik, of mergpijp...) gedaan en daarna hoefde ik mijn eigen soep niet meer, was misselijk van die ranzige geur.
DL juli 2008 & ZL mei 2010
-
-
- Berichten: 13488
- Lid geworden op: 25 jan 2008 13:32
- Hobbies: geen tijd voor...
- Locatie: Maarssen| Kruiden | Voeding & Gezondheid | Darmflora | Duurzame menstruatieproducten
- Contacteer:
Re: Zelf bouillon trekken
Ik trek bouillon van bijna alle botjes die we overhebben. 1x van lams en dat was echt superrrrlekker. Maar die koeien-enkel deed het heel goed. Ik zorg dus wel voor bio-vlees en botten; wie weet wat er allemaal aan rotzooi opgeslagen ligt in de botten van niet-bio-beestjes
De Groene Vrouw
~ Eigenwijs in Voeding en Gezondheid ~
Cute Cotton
~ Duurzame menstruatieproducten ~
~ Eigenwijs in Voeding en Gezondheid ~
Cute Cotton
~ Duurzame menstruatieproducten ~