Zelf bouillon trekken

Vanaf 6 maanden tot 80 jaar. Voor recepten, inspiratie en foto's.

Moderator: Mod_Forum_Voeden

Gebruikersavatar

Groen11

Berichten: 715
Lid geworden op: 10 mar 2011 05:23
Hobbies: Zelf maken/doen
tag: Maar daar komt nu bijna niets meer van!

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door Groen11 » 18 jun 2015 17:34

Ik ben wel heel blij dat ik een glazen thermometer heb. Dan kan ik dat soort dingen dus checken.
Mama van dl (augustus 2012), zl (februari 2015) & zl (juli 2018)

Gebruikersavatar

marina

Berichten: 810
Lid geworden op: 10 jan 2010 19:21
Hobbies: lezen, yoga, thee leuten
Locatie: Hoofddorp

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door marina » 18 jun 2015 21:06

Op hoeveel temp moet het staan? 60/70 graden toch? De vrouw van die link (vorige pagina) zei ook eerst aan de kookbrengen en dan zacht pitje maar is dat aan de kook brengen wel nodig? Ter composatie had ik de skowcooker eerst op high gezet een paar uur en toen op low. Misschien moet ik het vanaf het begin gewoon op low zetten?

Tapatalk
Moeder van P ieter (04-05-2009), E velien (15-04-2011) & A nne-M arieke (10-03-2015)

Gebruikersavatar

Groen11

Berichten: 715
Lid geworden op: 10 mar 2011 05:23
Hobbies: Zelf maken/doen
tag: Maar daar komt nu bijna niets meer van!

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door Groen11 » 19 jun 2015 10:29

Ik heb het dit keer ook niet eerst aan de kook gebracht maar geen idee of dat beter is of niet. Maar ik denk echt een tijd laten koken niet goed is. Ik heb het niet op een specifieke temperatuur gehouden maar iig onder de 85 graden gehouden.
Ik zou het gewoon proberen op low. Beetje experimenteren. Sinds ik die instelling probeer te hebben gaan dingen ineens veel vaker goed!
Mama van dl (augustus 2012), zl (februari 2015) & zl (juli 2018)

Gebruikersavatar

tante Toos

Berichten: 3811
Lid geworden op: 09 feb 2013 16:10
Hobbies: tuinieren
Locatie: Utrecht

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door tante Toos » 30 sep 2015 07:29

Mijn zus heeft een tijd terug een bouillon van een kippenkarkas getrokken en bij mij in de vriezer gezet.
Van de week als basis voor de groenten/tomatensoep gebruikt en wat is dat lekker!!
Ik was zo verrast van de extra smaakdemesie die het gaf aan de soep die ik meestal alleen met zout en kruiden maak.
Nu zit ik dus druk te kijken naar een slowcoocker.
Zie 2 2e handsjes op de grote mp. De ene is 3.5L en de andere 6.5L. Zelfde prijs.
Welke zal ik doen? Ik wil graag wel wat grotere hoeveelheden maken. 1 keer energie verbruiken. Maar is 6.5l dan niet wat veel?
Zl 12-2012

Gebruikersavatar

marina

Berichten: 810
Lid geworden op: 10 jan 2010 19:21
Hobbies: lezen, yoga, thee leuten
Locatie: Hoofddorp

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door marina » 30 sep 2015 07:56

Ik heb er eentje van 6 l. In zo'n kleintje kan je denk ik amper de botten/karkas kwijt....

Tapatalk
Moeder van P ieter (04-05-2009), E velien (15-04-2011) & A nne-M arieke (10-03-2015)

Gebruikersavatar

janine0468

Berichten: 4657
Lid geworden op: 24 sep 2008 17:27
Hobbies: lezen, naaien, moestuinieren
Locatie: USA
Contacteer:

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door janine0468 » 30 sep 2015 14:18

Voor bouillon is de slowcooker ideaal! Als je alleen bouillon wil maken is 3,5 liter misschien klein, zeker als je een hele kip, met vlees en al, zou willen gebruiken. Maar als je ook andere gerechten wil maken is 6,5 liter misschien te groot. Ik heb de kleine en voor bouillon idd wat klein (ongeveer 1 liter bouillon per keer), maar de maat is goed voor andere stoofdingen (voor ons gezin).
Janine, Mama van Thomas (30-06-2008) en Saskia (04-10-2012)

Gebruikersavatar

tante Toos

Berichten: 3811
Lid geworden op: 09 feb 2013 16:10
Hobbies: tuinieren
Locatie: Utrecht

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door tante Toos » 30 sep 2015 17:08

Fijn! Ik wil m echt speciaal voor de bouillon. Dus heb de 6.5 liter gekocht!
Zl 12-2012

Gebruikersavatar

tante Toos

Berichten: 3811
Lid geworden op: 09 feb 2013 16:10
Hobbies: tuinieren
Locatie: Utrecht

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door tante Toos » 05 nov 2015 11:20

Poeh, ik heb mn eerste keer bouillon getrokken. Botten gehaald bij de slager waar de groene vrouw zo blij mee is. Ze hadden alleen 2 mergpijpjes voor me.
Dus die mee, heb het uiteindelijk 2 dagen in de slowcooker gehad en man wat stinkt dat!
Ik vind de geur zo vies, weeig, vet, ranzig... Is dat normaal? Ik ben zelf al niet zon fan van rundvlees, maar vind een rundvleesbouillon tablet dan weer wel heel lekker..
Ik heb gisteren 3 eetlepels in de pan andijviestamppot met spekjes gegooid (was genoeg voor 5 personen) en ik vond die vette weeige smaak overheersen..
Is dit normaal en vind ik het gewoon niet lekker, of heb ik iets verkeerds gedaan?

Heb 1 keer eerder samen met mn zus kippenbouillon gertokken van een karkas en dat vond ik wel heel lekker.
Zl 12-2012

Gebruikersavatar

janine0468

Berichten: 4657
Lid geworden op: 24 sep 2008 17:27
Hobbies: lezen, naaien, moestuinieren
Locatie: USA
Contacteer:

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door janine0468 » 05 nov 2015 15:00

Dat lijkt me niet normaal nee. Mijn neus geeft in de keuken de deurslag: bij twijfel de prullenbak in. Als iets niet lekker ruikt, ga ik het zeker niet in mijn mond stoppen. Jammer!
Janine, Mama van Thomas (30-06-2008) en Saskia (04-10-2012)

Gebruikersavatar

tante Toos

Berichten: 3811
Lid geworden op: 09 feb 2013 16:10
Hobbies: tuinieren
Locatie: Utrecht

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door tante Toos » 05 nov 2015 15:06

Zou ik dan bedorven botten hebben gekocht? Ze lagen daar in de vriezer. Ik heb ze in mijn koelkast ontdooit en daarna in de slowcooker..
Zl 12-2012

Gebruikersavatar

marina

Berichten: 810
Lid geworden op: 10 jan 2010 19:21
Hobbies: lezen, yoga, thee leuten
Locatie: Hoofddorp

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door marina » 05 nov 2015 16:39

Ml houdt hier ook niet van die geur en smaak. Je kan ze overigens bevroren in de slowcooker doen hoor!

Tapatalk
Moeder van P ieter (04-05-2009), E velien (15-04-2011) & A nne-M arieke (10-03-2015)

Gebruikersavatar

Gin

Berichten: 7857
Lid geworden op: 07 jul 2011 16:28
Hobbies: met zl spelen, lezen, koken
Locatie: Utrecht

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door Gin » 05 nov 2015 16:50

Ik vind het soms ook echt niet lekker ruiken. Wel als er veel vlees aan de botten heeft gezeten maar anders ook niet. Kippenbouillon vind ik wel lekker ruiken.
Mama van grote jongen feb 2011 en kleine jongen feb 2018


Jessie6363

Berichten: 15386
Lid geworden op: 28 nov 2011 13:46
Hobbies: .
Locatie: ..

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door Jessie6363 » 05 nov 2015 16:58

Vl trekt de weeïge geur en smaak van bottenboullion ook niet. Vlees erbij helpt echt!

Gebruikersavatar

Geekess
Forum Eigenaar
Forum Eigenaar
Berichten: 15925
Lid geworden op: 30 mei 2009 14:20
Hobbies: Dragen en Voeden
tag: Bzzzz... Opperbij
Locatie: Heerhugowaard ******** Eigenaar forum en blog voor Natuurlijk Ouderschap
Contacteer:

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door Geekess » 05 nov 2015 17:02

Hoeft idd niet bedorven te zijn, bottenbouillon kan heel weeïg ruiken en vettig smaken. Een en ander is ook erg afhankelijk van de kwaliteit van de botten (vooral de merg in de botten). De betere botten hebben veelal een rijkere (weeïgere ;-) ) geur en smaak.
Vanuit de vriezer bouillon opzetten kan prima.
Na het maken van de bouillon vlees en groente toevoegen helpt met de geur.
DL1 2009 - DL2 2014
Dragen en Voeden *** Forum en Blog voor het bevorderen van Natuurlijk Ouderschap ***

Gebruikersavatar

tante Toos

Berichten: 3811
Lid geworden op: 09 feb 2013 16:10
Hobbies: tuinieren
Locatie: Utrecht

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door tante Toos » 05 nov 2015 20:39

Ok, dan denk ik dat ik gewoon echt niet van de smaak/geur hou...
Ik heb net verse tomaten/knolselderijsoep gemaakt. Na heel veel kruiden, zout, nog meer knolselderij, ui gehakt nog meer zout vond ik het wel goed te doen. Maar die geur blijft zo heftig... de smaak is best ok.

Mn zus vroeg net, hou jij wel van rundvlees... ik neem voortaan kippenbotjes denk ik [mrgreen]

En goed om te weten dat ik ze er bevroren in kan doen!
Zl 12-2012

Plaats reactie