Zelf bouillon trekken

Vanaf 6 maanden tot 80 jaar. Voor recepten, inspiratie en foto's.

Moderator: Mod_Forum_Voeden

Gebruikersavatar

Femtaine

Berichten: 5698
Lid geworden op: 26 apr 2012 13:23
Hobbies: ladila

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door Femtaine » 16 nov 2016 19:38

Yep! En die twee schenkels. Dank voor het meedenken! Heb jij ook al bouillon opstaan?

Gebruikersavatar

Gin

Berichten: 7857
Lid geworden op: 07 jul 2011 16:28
Hobbies: met zl spelen, lezen, koken
Locatie: Utrecht

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door Gin » 16 nov 2016 21:03

Femtaine schreef:Yep! En die twee schenkels. Dank voor het meedenken! Heb jij ook al bouillon opstaan?
Ik heb kippenbouillon gemaakt [lol] alle runderbotten in de vriezer gedaan.
Mama van grote jongen feb 2011 en kleine jongen feb 2018

Gebruikersavatar

Femtaine

Berichten: 5698
Lid geworden op: 26 apr 2012 13:23
Hobbies: ladila

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door Femtaine » 16 nov 2016 21:15

Dat paste bij mij niet hoor, de hele vriezer ligt vol met vleesch...
(Gin en ik hebben net allebei een vleesaandeel gekocht van dezelfde koe)

Gebruikersavatar

Femtaine

Berichten: 5698
Lid geworden op: 26 apr 2012 13:23
Hobbies: ladila

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door Femtaine » 20 dec 2016 14:16

Hellup! Hoe zuur is bouillon die zuur is geworden?
Ik heb dus laatst twee ladingen gemaakt en bewaard in potten, zoals in de draadje ook besproken is. NOu had ik laatst een pot opengetrokken voor een soep, rook prima, maar de soep bleek superzuur! Die kon ik dus weggooien. Nu trek ik een andere pot open, van de andere lading. Ruikt weer prima, en smaakt niet zo zuur als die soep, maar wel zurig. Kan dat, of is hij dan toch ook bedorven?? Er zit nog geen zout in...


beppie

Berichten: 11937
Lid geworden op: 17 jul 2009 22:55

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door beppie » 21 dec 2016 08:01

Klinkt bedorven....
Heb je de bouillon met een scheutje azijn getrokken, kan dat nog een verklaring zijn?
zl S 11-2008

Gebruikersavatar

Femtaine

Berichten: 5698
Lid geworden op: 26 apr 2012 13:23
Hobbies: ladila

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door Femtaine » 21 dec 2016 08:18

Ja heb ik! Slim! En ik heb mijn moeder even laten proeven, die vond m niet zuur, dus ik maakte het ook erger vanwege de vrees. Hebben lekker gegeten!

Gebruikersavatar

poezlief

Berichten: 2907
Lid geworden op: 07 nov 2011 17:13
Hobbies: kristallen ~ zonzeelucht ~ DV

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door poezlief » 26 feb 2017 11:27

Tvp
mv R O S A L I E 13.12.11 & J U L I A 07.10.14 ~
AfbeeldingAfbeelding

Gebruikersavatar

Femtaine

Berichten: 5698
Lid geworden op: 26 apr 2012 13:23
Hobbies: ladila

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door Femtaine » 27 jan 2022 09:19

Deze eens omhoog. Voor een eliminatiedieet wil ik vooruitwerken en bouillon trekken van kalkoen (alléén kalkoen en zout...). Mijn eerste idee is dat ik het best meteen een hele kalkoen koop, om allerlei botten, vet en huid te hebben. En dan misschien braden, de mooiste stukjes vlees eruit halen voor andere dingen, en van de rest een stevige lading bouillon trekken om in te vriezen. Iemand ervaring? Ennn wat ik ook heel graag zou willen is een voorraadje kalkoenvet, maar ik weet niet zo goed hoe ik dat eruit 'filter'. Ik hoop ergens dat een deel er al na het braden uitloopt, en dat er ook een lading bovenop mijn bouillon gaat drijven die ik eraf kan scheppen, maar wellicht zijn hier mensen met ervaring en tips?
Heb al een beetje gegoogled maar vind niet heel veel én verlies me er iets te makkelijk in...

Gebruikersavatar

Vogeltje80

Berichten: 7760
Lid geworden op: 12 aug 2015 09:41
Hobbies: .

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door Vogeltje80 » 27 jan 2022 09:22

Ik zou gewoon gaan proberen.

Gebruikersavatar

Femtaine

Berichten: 5698
Lid geworden op: 26 apr 2012 13:23
Hobbies: ladila

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door Femtaine » 27 jan 2022 09:27

Nou, een hele kalkoen kost zo'n 60 euro geloof ik (bio), dus liever weet ik wat ik doe [hypocrite]

Ga denk ik sowieso eerst eens experimenteren met een kalkoenbout...

Gebruikersavatar

MeerMerel

Berichten: 3312
Lid geworden op: 06 nov 2016 10:40
Hobbies: Op avontuur gaan

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door MeerMerel » 27 jan 2022 10:44

Je kunt de bout ook eerst aanbakken en dan het vet op die manier opvangen.
Onze kinderen hebben een forumnaam. Malin (08-2013), Lotta (09-2018) en Seppe (05-2021). Tesja en ik zijn samen hun mama’s.

Gebruikersavatar

Vogeltje80

Berichten: 7760
Lid geworden op: 12 aug 2015 09:41
Hobbies: .

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door Vogeltje80 » 27 jan 2022 10:49

Ow, wat een prijs. Nu snap ik je

Gebruikersavatar

poppedeine

Berichten: 781
Lid geworden op: 28 okt 2009 13:54
Hobbies: naaien, kleuren, duinen, foto
Locatie: NH

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door poppedeine » 27 jan 2022 13:54

Ik heb geen ervaring met hele beesten verwerken, maar wel met zelf bouillon maken van runderbotten. Die bouillon vormt na afkoelen een flinke vetlaag erbovenop die er makkelijk af te scheppen is.
Moeder van DL1 (september 2008), DL2 (september 2011) en DL3 (april 2018)

Gebruikersavatar

Femtaine

Berichten: 5698
Lid geworden op: 26 apr 2012 13:23
Hobbies: ladila

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door Femtaine » 27 jan 2022 14:18

Ja precies, dat hoop ik hier ook…


beppie

Berichten: 11937
Lid geworden op: 17 jul 2009 22:55

Re: Zelf bouillon trekken

Ongelezen bericht door beppie » 27 jan 2022 15:14

Heb je al wel eens kippenbouillon getrokken? Dit zou hetzelfde moeten werken denk ik. Bij kippenbouillon kun je het vet er inderdaad afscheppen na afkoelen. En bij een kip braden in de oven komt er ook altijd jus met vet dat je na afkoelen kunt scheiden. Mmm jus bij de bouillon doen voor extra smaak!
zl S 11-2008

Plaats reactie