Gezocht: koolhydraatarme recepten

Vanaf 6 maanden tot 80 jaar. Voor recepten, inspiratie en foto's.

Moderator: Mod_Forum_Voeden

Gebruikersavatar

Topic starter
Amanda

Berichten: 481
Lid geworden op: 29 jul 2010 13:46
Hobbies: Fotograferen en zeilen
Locatie: Den Haag

Gezocht: koolhydraatarme recepten

Ongelezen bericht door Amanda » 21 dec 2010 17:18

Wie heeft er lekkere koolhydraatarme recepten?? Liefst met vis, maar kip kan ook, of ei, of andere vleesvervangers.
Thanx!
Jasmijn juni '10 Fien juli '12

Bondolino, Sakura Bloom silk lavender rs, Hopp Lille rs, Girasol Ingenu pouch, Beco Avery, Wompat chocolate berries, Chunei

Gebruikersavatar

Debby

Berichten: 3388
Lid geworden op: 24 jun 2008 22:00
Locatie: Dordrecht

Re: Gezocht: koolhydraatarme recepten

Ongelezen bericht door Debby » 21 dec 2010 22:49

ik heb er best wel een aantal....ff aantal gekopieerd voor je.....heb nog wel meer hoor, dus als je er meer wil.....

meeste recepten gaan geloof ik uit van 1 persoon....

WITLOF MET ZALM
• 250 gram witlof
• 200 gram zalmsnippers
• 2 eetlepels alpro sojaroom
• peper
Was de witlofstronkjes en snij ze daarna in grove repen. Verhit een wok of braadpan, doe daarin de witlof (dus droog bakken), heel kort even goed doorwarmen. Dan de zalmsnippers erop en nog ongeveer 5 minuten doorwarmen zodat alles goed warm is maar niet te gaar. Strooi peper erover en giet de sojaroom erdoor. Nog 1 minuut doorwarmen.

STOOFPOTJE
Benodigdheden
250 gram sukadelapjes (kost 2 uur tijd om te stoven) of rosbieflapjes
laurierblad
peper
2 eetlepels olie
1 winterpeen
1 kleine ui
1 groene paprika
1/2 courgette
knoflook
Bereidingswijze
Als je een paar uur de tijd hebt is het lekker met sukadelapjes. Heb je kort de tijd neem dan de rosbieflapjes.
Snij het vlees in stukjes. Bestooi het met peper. Verhit in de pan de olie en bak daarin het vlees rondom bruin. Voeg laurierblad toe en zet het vuur laag en doe een deksel op de pan, roer regelmatig om en als het dreigt aan te branden wat vocht erbij.
Schil de wortel en snij in plakjes. Pel de ui en snipper de ui. Was de paprika en snij in kleine stukjes. Was de courgette en snij in plakjes. Pers de knoflook uit.
Bij stoofvlees: na 1,5 uur de groente toevoegen en nog 30 minuten meestoven.
Bij rosbieflapjes al na een paar minuten de groente toevoegen en mee laten stoven. Stoof een half uur.
Haal voor het eten het laurierblad eruit.

SPINAZIE MET TARTAAR
Benodigdheden
200-250 gram spinazie, uit de diepvries of 450-500 gram verse spinazie
1 ei,
2 tartaartjes
vloeibare bak-en-braad of olie, 1-2 eetlepel(s)
peper, eventueel zout
Bereiding
Uit diepvries: spinazie in de pan, beetje water erbij en op laag vuur laten ontdooien. Met peper, evt. zout op smaak maken.
Kook 1 ei in ca. 8 minuten gaar. Pellen en in plakjes snijden en op de spinazie leggen.
Verhit in een pan de olie of bak-en-braad, tartaartjes bestrooien met peper, tartaartjes gaar bakken in de olie of bak-en-braad. Regelmatig keren, niet te hoog vuur gebruiken.


BLOEMKOOLSCHOTEL
Benodigdheden
•200 gram bloemkool
•2 eieren
•50 gram kaas
•125 gram zure room
•peper, paprikapoeder
•olie of margarine om de ovenschaal in te vetten
•ovenschotel
Bereidingswijze
Snij de bloemkool in roosjes en kook deze gaar in een bodem kokend water.

Oven voorverwarmen op 200 graden.
Vet de ovenschaal in met wat olie of margarine.
Klop de eieren met de kaas, peper, paprikapoeder zure room goed los.
Doe de roosjes in de ovenschaal en giet het eimengsel erover.
In de oven 20-25 minuten het gerecht goed gaar bakken, dat wil zeggen dat het ei gestold is.

Toen ik het volgende recept voor het eerst las dacht ik dat dat echt geen lekkere combi kon zijn. Pas geleden toch eens geprobeerd en wij vonden het erg lekker hier thuis. En lekker makkelijk. [biggrin]
SHOARMA ZUURKOOL
Benodigdheden
•225 gram zuurkool
•1/2 rode paprika
•1 uitje
•200 gram shoarmavlees
•1-2 eetlepels olie of bak-en-braadproduct
Bereiding
Ui schillen en snipperen in stukjes. Was de paprika en ook in stukjes snijden.

Verhit de olie of bak-en-braadproduct en bak de shoarmareepjes bruin. Zodra de reepjes gaar zijn ui toevoegen en even meebakken. Dan de rode paprika toevoegen, meebakken, tot slot de zuurkool toevoegen en het vuur laag houden. Deksel op de pan en in 20 min. gaar stoven.

BOERENKOOL MET WORST
Benodigdheden
200 gram rookworst
100 gram spekjes
1 ui
200 gram boerenkool
1/4 blikje tomatenblokjes
1-2 theelepels maizena
peper
Bereiding
Spekjes in eigen vet bakken, 10 minuten. Dan spekjes uit de pan halen.
De ui schillen, fijn snipperen en in het vet fruiten. Boerenkool erbovenop leggen en laten slinken. 1 dl water toevoegen en op laag vuur in 25 minuten laten gaarstoven. Na 15 minuten de in stukjes gesneden rookworst erop leggen. De tomatenstukjes laten uitlekken, vocht opvangen en dit met maizena losroeren. De tomatenstukjes, de spekjes en het tomatenvocht bij de boerenkool roeren en al roerend verwarmen zodat het kookvocht bindt. Met peper op smaak maken.

KOOLVISFILET MET GROENTE
Benodigdheden
•250 gram gemengde groente zoals taugé, witte kool reepjes, prei ringetjes, tomaat
•paprika poeder, peper, kerriepoeder
•250 – 300 gram koolvisfilet (vers of uit diepvries)
•1-2 eetlepel(s) olie of bak- en braadproduct
Bereiding
Snij de koolvisfilet in blokjes, en bestrooi deze met peper. Verhit in een wok of pan de olie of bak-en-braadproduct, visblokjes erin. Gaar bakken en groentes en kruiden naar smaak toevoegen. 10-15 minuten maximaal roerbakken.

Als je dit gerecht wilt stoven, dan is het lekker met bouillon.

WITLOF MET HAM EN KAAS
Benodigdheden
•200 gram witlof of 3-4 stronkjes
•6 plakken schouderham, ca. 100 gram
•50 gram kaas in plakjes
•Paprikapoeder
•Olie om schaal in te vetten
Bereiding
Oven voorverwarmen op 200 graden.

Was de stronkjes witlof en verwijder de pit. Kook de witlof in zijn geheel gaar.

Als de stronkjes gaar zijn ze in de plakjes ham wikkelen, in een ingevette ovenschaal leggen, en bedekken met plakjes kaas. In de oven zetten, kaas laten smelten. Bestrooien met paprikapoeder.

SPERZIEBONEN MET KALKOEN
Benodigdheden
•200 gram sperziebonen, neem eventueel diepvries
•2 tomaten
•250 gram kalkoenfilet
•50 gram spekjes
•1 eetlepel olie
•peper
Bereidingswijze
Punt de sperziebonen (als ze vers zijn). Kook de sperziebonen gaar in een bodem water.

Bestrooi de kalkoenfilet met peper. Verhit in een pan de olie en bak hierin de kalkoenfilet gaar.

Bak in een andere pan de spekjes uit.

Was de tomaten en snij ze in partjes.

Als de sperziebonen gaar zijn afgieten en de partjes tomaat en spekjes erdoor roeren.


GEMENGDE GROENTE MET KIPFILET
Benodigdheden
250 gram kipfilet
1 prei
1 ui
2 tomaten
oregano
peper
kerrie
2 eetlepels olie
Bereidingswijze
Bestrooi de kipfilet met de peper en kerrie. Verhit in een pan 1 eetlepel olie en bak de kipfilet rond om bruin en gaar.
Snij de prei in grove ringen en was de prei. Pel de ui en snij in ringen. Verhit in een andere pan 1 eetlepel olie en bak daarin de preiringen en uiringen en bestrooi dit ook met kerrie. Zet het vuur laag. Was de tomaten, snij ze in plakken. Leg deze plakken op het ui en preimengsel en strooi er oregano over. Deksel een paar minuten op de pan, op laag vuur tomaat warm laten worden.


GROENTE TONIJN GERECHT
Benodigdheden
•250 gram gemengde groente: dit kunnen restjes zijn van de afgelopen dagen of neem anders taugé, paprika, champignon, ui, courgette
•2 blikjes tonijn met groente
•1 eetlepel olie
Bereidingswijze
Maak alle groentes schoon en snij ze in plakjes of stukjes.

Verhit de olie in de pan. Bak hierin de groente gaar, voeg na 10 minuten de twee blikjes tonijn toe.

lunch

GROENTEOMELET
Benodigdheden
2 eieren
50 gram hamblokjes/ of kipblokjes
zakje soepgroente, 150 gram
1-2 eetlepels olie
kruiden zoals kerrie, peper, peterselie, selderij
Bereiding
Klop de eieren los, meng dit met de soepgroente, kruiden en ham. Verhit de olie in de pan en bak er een mooie groenteomelet van.

SLA MET TONIJN
Benodigdheden
100 gram sla
5 augurken
kleine ui
1 blikje tonijn op water basis
1 eetlepel mayonaise
peper

Bereiding
Laat de tonijn uitlekken.
Snij de ijsbergsla in reepjes, was dit. Snij de augurk in plakjes.
Schil de ui en snipper deze.
Meng alles door elkaar, ook de tonijn. Roer door de mayonaise de peper en meng dit door de sla.



Verder lunch ik vaak met zelfgemaakte soep, of een bentolunch met wat kleine lekkere hapjes (zonder rijst ed dan), maar wel omeletrolletjes bijvoorbeeld.
Als lunch neem ik ook weleens een komkommer mee met wat zelfgemaakte tonijnsalade. (1 blikje tonijn met beetje mayo roeren, daar kruiden naar smaak door heen zoals peper, zout, knoflook, bieslook, italiaanse kruiden, uitje)
ons koningskind J esper, 6-1-2008
Debby's hoekje

Gebruikersavatar

Topic starter
Amanda

Berichten: 481
Lid geworden op: 29 jul 2010 13:46
Hobbies: Fotograferen en zeilen
Locatie: Den Haag

Re: Gezocht: koolhydraatarme recepten

Ongelezen bericht door Amanda » 22 dec 2010 16:36

Wow thanx! Dat zorgt voor inspiratie. Moet even manier van denken/koken omgooien ;) Als je nog meer hebt en zin om te copieren ;), graag!
Jasmijn juni '10 Fien juli '12

Bondolino, Sakura Bloom silk lavender rs, Hopp Lille rs, Girasol Ingenu pouch, Beco Avery, Wompat chocolate berries, Chunei

Gebruikersavatar

Debby

Berichten: 3388
Lid geworden op: 24 jun 2008 22:00
Locatie: Dordrecht

Re: Gezocht: koolhydraatarme recepten

Ongelezen bericht door Debby » 14 feb 2011 20:56

poste het al ergens anders, maar dacht ineens aan dit draadje....
Koolhydraatarme kokosmakronen
2 kleine eieren of 1 grote
125 gram geraspte kokos
paar druppels stevia (ongeveer 1/4 theelepel stond in het recept)
scheutje sojamelk zonder zout/suiker

ei loskloppen in een kom
stevia toevoegen
kokos toevoegen en mengen tot het een stevige massa wordt.
scheutje sojamelk erdoor heen (dan blijven ze na het bakken iets zachter)

bakpapier of siliconen bakmatje op de bakplaat, daar 6 hoopjes opscheppen. (ik gebruikte een ijslepel, vulde die voor ongeveer 3/4 gedeelte, even aandrukken met een lepel, en zie een keurig bolletje wat je nog ietsje plat kan drukken)
In het recept stond geloof ik dat ze ongeveer 2 cm hoog moesten worden.
Dan in de voorverwarmde oven (175 graden) ongeveer 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn.

De sojamelk erdoorheen zorgde dat het niet te droog werd, ik vond ze erg lekker. Had ook gewoon behoefte aan iets lekkers, en dit vond ik wel voor herhaling vatbaar....
ons koningskind J esper, 6-1-2008
Debby's hoekje

Plaats reactie