Broden bakken
Moderator: Mod_Forum_Voeden
Broden bakken
Omdat de zoekfunctie nog altijd dienst weigert bij mij, even een nieuw topic.
Ik heb het broodbakken (her)ontdekt. Vroeger bakte ik alleen zelf als ik 'speciaal' brood wilde, maar nu wil ik ook 'gewoon' brood zelf bakken. Ik bak niet in een broodbakmachine, maar gewoon met hand en oven.
Ik ben opzoek naar lekkere mixen, recepten en goede tips waar ik bijvoorbeeld mixen, maar ook fijn zuurdesem (voor de afwisseling, want ik blaas zo op van gist) kan krijgen.
Ik heb het broodbakken (her)ontdekt. Vroeger bakte ik alleen zelf als ik 'speciaal' brood wilde, maar nu wil ik ook 'gewoon' brood zelf bakken. Ik bak niet in een broodbakmachine, maar gewoon met hand en oven.
Ik ben opzoek naar lekkere mixen, recepten en goede tips waar ik bijvoorbeeld mixen, maar ook fijn zuurdesem (voor de afwisseling, want ik blaas zo op van gist) kan krijgen.
DD ('08) - DS1 ('09) - DS2 ('13)
Re: Broden bakken
Kom maar eens in mijn kookboeken snuffelen, ik heb meer broodrecepten dan ik op kan noemen
T 12/08 F 10/11 I 02/15
Re: Broden bakken
Volgende week ergens?
En die mix van Ikea was ook lekker he zei je?
En die mix van Ikea was ook lekker he zei je?
DD ('08) - DS1 ('09) - DS2 ('13)
-
- Beheerder
- Berichten: 16830
- Lid geworden op: 24 apr 2008 16:13
- Hobbies: Breien
Re: Broden bakken
Mijn favoriet is het no knead bread, daar hoef je echt helemaal niets aan te doen behalve het lang te laten rijzen.
Ik doe meestal het volgende voor een basisbrood :
pond bloem
350 ml water
flinke snuf zout
zakje gist
Mengen (het blijft nat en kledderig), niet kneden, gewoon een beetje roeren.
minstens 12 uur laten rijzen.
Gietijzeren pan of volgezogen romertopf in de oven zetten en samen met de oven op 230 heet laten worden.
Als de pan heet is het gerezen deeg in de pan kiepen. In het begin is het een platte kledder maar dat trekt heel mooi bij.
Een half uurtje met deksel en een half uurtje zonder deksel bakken, klaar!
Sowieso is bakken in een stevige (gietijzeren) pan met deksel een aanrader om een keer te doen. Deeg maken zoals je wil (kan ook met een mix) en dan een half uurtje met deksel op 230 graden en twintig minuten tot een half uurtje zonder deksel.
Door het deksel ontwikkelt er stoom in de pan waardoor het brood heel mooi gelijkmatig gaar en "moist" is. Het laatste half uurtje zorgt voor een lekkere korst.
Ik doe meestal het volgende voor een basisbrood :
pond bloem
350 ml water
flinke snuf zout
zakje gist
Mengen (het blijft nat en kledderig), niet kneden, gewoon een beetje roeren.
minstens 12 uur laten rijzen.
Gietijzeren pan of volgezogen romertopf in de oven zetten en samen met de oven op 230 heet laten worden.
Als de pan heet is het gerezen deeg in de pan kiepen. In het begin is het een platte kledder maar dat trekt heel mooi bij.
Een half uurtje met deksel en een half uurtje zonder deksel bakken, klaar!
Sowieso is bakken in een stevige (gietijzeren) pan met deksel een aanrader om een keer te doen. Deeg maken zoals je wil (kan ook met een mix) en dan een half uurtje met deksel op 230 graden en twintig minuten tot een half uurtje zonder deksel.
Door het deksel ontwikkelt er stoom in de pan waardoor het brood heel mooi gelijkmatig gaar en "moist" is. Het laatste half uurtje zorgt voor een lekkere korst.
Re: Broden bakken
Volgende week is prima. M. vertrekt zondag naar Qatar dus gezelschap is welkom!
Ik heb oa 'De kunst van het bakken' met heel veel lekkere recepten.
Die lingonberry-broodmix is idd prima te eten! Vooral lekker als nog een beetje warm, met een beetje roomboter en jonge (Zweedse) kaas.
ETA: oe, klinkt lekker Layla!
Ik bak ook heel regelmatig brood, en ook altijd met de hand & oven. Jouw recept ga ik morgen eens proberen!
Ik heb oa 'De kunst van het bakken' met heel veel lekkere recepten.
Die lingonberry-broodmix is idd prima te eten! Vooral lekker als nog een beetje warm, met een beetje roomboter en jonge (Zweedse) kaas.
ETA: oe, klinkt lekker Layla!
Ik bak ook heel regelmatig brood, en ook altijd met de hand & oven. Jouw recept ga ik morgen eens proberen!
T 12/08 F 10/11 I 02/15
Re: Broden bakken
bakken jullie dat brood dan in een speciale broodvorm? Ik bak lui in de machine maar vind de vorm zo onhandig.
mama van 3 mooie meisjes, e mrt 2006, j aug 2008, f sept 2010
Re: Broden bakken
Meestal vorm ik het brood met mijn handen, en maak ik een rond of ovaal brood. Heel af en toe in een cakeblik.
T 12/08 F 10/11 I 02/15
Re: Broden bakken
Ik doe aan vloerbroden
Maw, ik vorm het met mijn handen en leg het op de plank in de oven.
Maw, ik vorm het met mijn handen en leg het op de plank in de oven.
DD ('08) - DS1 ('09) - DS2 ('13)
Re: Broden bakken
ik bak (als ik in de oven bak ben ook meer van het makkelijk de bbm aanzetten) met een vorm
komt ook omdat ML anders niet 'genoeg' sneetjes heeft en dan dus het hele 500gr brood meeneemt en ik dus dan zonder zit
kneden laat ik altijd de bbm doen
komt ook omdat ML anders niet 'genoeg' sneetjes heeft en dan dus het hele 500gr brood meeneemt en ik dus dan zonder zit
kneden laat ik altijd de bbm doen
A nika mv Ch ristiaan 13-12-07, A ndreas 5-6-09 en J oachim 19-9-12
Re: Broden bakken
Ik kneed nu nog altijd met de hand. Straks in het nieuwe huis mag de Kitchenaid dat voor me gaan doen
T 12/08 F 10/11 I 02/15
Re: Broden bakken
Dat dusfloortje schreef:Ik kneed nu nog altijd met de hand. Straks in het nieuwe huis mag de Kitchenaid dat voor me gaan doen
Al moet ik zeggen dat ik het kneden niet heel vervelend vind. Heerlijk ontspannend!
DD ('08) - DS1 ('09) - DS2 ('13)
Re: Broden bakken
Ik vind het ook niet vervelend om te doen hoor! Maar de laatste tijd met de pijn in schouder/arm/pols verlang ik toch regelmatig naar het moment dat die gebroken witte of rode schoonheid in mijn keuken woont.
#offtopic (wij hebben trouwens gister ons Smeg-fornuis opgehaald en de keuken besteld! Yay!)
#offtopic (wij hebben trouwens gister ons Smeg-fornuis opgehaald en de keuken besteld! Yay!)
T 12/08 F 10/11 I 02/15
-
-
- Berichten: 4657
- Lid geworden op: 24 sep 2008 17:27
- Hobbies: lezen, naaien, moestuinieren
- Locatie: USA
- Contacteer:
Re: Broden bakken
Het No Knead Bread zoals hierboven beschreven is ons dagelijks brood . Ik gebruik 1/3 volkoren 1/3 wit meel, soms ook speltmeel of iets dergelijks.
Ik heb lang met zuurdesem ge-experimenteerd en maak ook wel vaak een deeg met een starter of biga. Maar het No Knead Bread is vaste prik geworden.....
Kijk maar uit, voor je het weet ben je een brood-snob geworden
Ik heb lang met zuurdesem ge-experimenteerd en maak ook wel vaak een deeg met een starter of biga. Maar het No Knead Bread is vaste prik geworden.....
Kijk maar uit, voor je het weet ben je een brood-snob geworden
Janine, Mama van Thomas (30-06-2008) en Saskia (04-10-2012)
Re: Broden bakken
Brood-snob zijn we al. Vandaar ook dat ik maar zelf ga bakken. Nothing is good enough!janine0468 schreef: Kijk maar uit, voor je het weet ben je een brood-snob geworden
DD ('08) - DS1 ('09) - DS2 ('13)
-
-
- Berichten: 5422
- Lid geworden op: 26 mar 2008 10:51
- Hobbies: Tornen (aan alles)
- Locatie: 't Hooogelaand
- Contacteer:
Re: Broden bakken
Ik heb net een paar weken ein-de-lijk door hoe je een fatsoenlijk volkorenbrood bakt. (ik doe niet aan mixjes uit een pak, ik wil zelf bakken, en bak juist zelf omdat er in winkelbrood en -mixjes zo veel zooi zit). Zondags bakken we er twee en daar doen we dan de hele week mee.
Gewoon met volkorenmeel (1 kg), gist (2 van die zakjes), zout (15g), klein schepje rietsuiker (om dat zurige zelfgebakken smaakje weg te werken en omdat 't helpt bij 't rijzen), scheut maisolie, en dan net iets meer water dan je dacht (800ml). Uk vindt 't fantastisch om dat dan met de mixer te lijf te gaan, en de bakvormen in te vetten,en zo komen we samen weer een stukje van de dag door.
Later als ik groot ben wil ik net zo'n jaren-vijftig-gasoven als ik nu heb, maar dan met thermostaat. Ik vergeet nu nog wel eens de knop op tijd terug te zetten en daar wordt de korst zo zwart van .
Gewoon met volkorenmeel (1 kg), gist (2 van die zakjes), zout (15g), klein schepje rietsuiker (om dat zurige zelfgebakken smaakje weg te werken en omdat 't helpt bij 't rijzen), scheut maisolie, en dan net iets meer water dan je dacht (800ml). Uk vindt 't fantastisch om dat dan met de mixer te lijf te gaan, en de bakvormen in te vetten,en zo komen we samen weer een stukje van de dag door.
Later als ik groot ben wil ik net zo'n jaren-vijftig-gasoven als ik nu heb, maar dan met thermostaat. Ik vergeet nu nog wel eens de knop op tijd terug te zetten en daar wordt de korst zo zwart van .