Pagina 2 van 3

Re: BBQ

Geplaatst: 01 nov 2016 19:04
door WZK
Alsnog bedankt voor alle tips. We hebben verschillende soorten vlees gekozen. Stokbroodje met heksenkaas, paar sausjes. Meloenschijfjes, komkommer en tomaatjes als lekkere groenten/fruit. En ook had ik gele rijst met chorizo klaargemaakt als bijgerecht.


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

Re: BBQ

Geplaatst: 02 nov 2016 15:39
door beppie
Een hele ananas roosteren en de buiten kant steeds in dunne plakjes afsnijden en met kaneel bestrooid opeten, waarna je de rest van de ananas weer verder roostert tot de kern.

Champignonhoedjes maken door de steel los te trekken. De hoedjes bestrooien met zout en peper en vullen en grillen. Vullen kan met van alles. Hier is favoriet schimmelkaas of Boursin.

Re: BBQ

Geplaatst: 12 jun 2018 22:01
door Geekess
Omdat het voor veel mensen weer BBQ-seizoen is.... eventjes up :-D

Hier is het altijd BBQ-seizoen, zomer of winter, maar we hebben in dit huis helaas geen afdakje dus als het regent/waait/sneeuwt kunnen we hem niet aansteken.
Aanmaken is altijd makkelijk met een chimney starter. Paar aansteekblokjes (al dan niet linksdraaiend eko bio verantwoord) op een vuurvaste tegel, starter met kolen er boven zetten, even laten staan. Zodra de vlammen er rijkelijk bovenuit komen en ook de bovenste kolen wat gloeien kan je ze in de bbq doen.

Tip: je hebt meestal minder kolen nodig dan je denkt. Veel mensen zijn geneigd om de starter helemaal vol te gooien en hebben vervolgens een veel te heet vuur waardoor het vlees deels verbrand en aan de binnen kant te rauw blijft. Aka "de Nederlandse BBQ" :-P
Ook bij langer durende bbq's is het beter om relatief weinig brandstof in de bbq te hebben liggen en dan zodra dat half opgebrand is, aan te vullen met vers gestart spul.

Tip: Gebruik kolenmandjes. Dat zijn metalen hittebestendige bakjes met gaten, waar je de kolen in doet in de bbq. Weber heeft fijne, maar Lidl had ze vorige week bijv. ook (volgens mij nog online te bestellen), en er zullen meer no-brand versies zijn.
Ze zijn kleiner en mobieler, je kunt er goed de kolen mee naar de zijkant verplaatsen (1 of twee zijkanten) voor indirect grillen. En het is makkelijker daarmee om minder kolen te gebruiken.

Tip: Kijk kritisch naar wat je nodig hebt aan brandstof: briketten of houtskool. Briketten branden langer, houtskool korter maar heter. Briketten zijn meestal niet zo fijn van samenstelling en die stoffen wil je niet graag in je eten hebben. Wanneer je een a twee keer per jaar bbq-t is dat geen probleem, doe je dat wekelijks een paar keer, dan is het iets om misschien over na te denken.
Je kunt ook mengen: paar briketten, beetje houtskool er bovenop.
Steaks en saté (dun) doen het vaak beter op houtskool, kip/spareribs en low-slow spul op briketten, hamburgers en worstjes op een mix. Daarbij geldt ook persoonlijke voorkeur en of je wilt/kunt bijvullen of niet.

Tip: De ene houtskool is de andere niet. Sommige soorten branden langer, beter en schoner dan andere. Over het algemeen zijn die soorten dan ook wel lastiger aan te steken: ze kosten meer tijd.
Hoe groter de brokken houtskool, hoe langer de brandtijd. Bouwmarkten en supermarkten hebben vaak kwalitatief slechte houtskool en briketten. Slechte ingrediënten, onbetrouwbare kwaliteit (soms goed, soms slecht). Weber heeft hele aardige brandstoffen, en er is op het internet heel veel goed spul te koop bij bbq-shops. De betere houtskoolsoorten komen per type van één plaats, en verschillende plaatsen kunnen verschillende (bij)smaken geven aan je eten. Er is meer smaakverschil tussen houtskool van verschillende lokaties dan van verschillende boomsoorten op één locatie (ja je kunt echt een houtskoolnerd worden als je er een beetje in duikt).
Kokosbriketten lijken leuk, maar branden vaak slecht, helaas.

Tip: Neem de tijd voor het aansteken. Reken op een kwartier voor het starten en dan een kwartier (minimaal) voor het op de juiste temperatuur komen in de bbq. Dus minimaal een half uur aansteektijd, en neem dat ruim, dus ga uit van 45 minuten. Ga de kinderen er pas bij halen zodra het eten op de bbq ligt, niet wanneer je begint met de starter :-D
Zorg ook dat je op tijd begint, zodat je niet omvalt van de honger terwijl je de starter aansteekt. Zet ook nog geen brood/spul neer wanneer je nog aan het starten bent, want echt, dat is op voor de bbq klaar voor het grillen is ;-)

Tip: Voorbereiding is bij bbq wel belangrijk, zeker wanneer je het in je eentje met de kinderen doet. Zorg dat de spullen voor op het vuur klaar staan. Burgers en kip wil je koud hebben staan (gehakt behoudt zijn vorm dan beter en kip vanwege schadelijke bacteriën), steaks wil je op kamertemperatuur hebben. De rest moet je per geval bekijken.
Zodra de kolen in de bbq liggen en all-over een wit aslaagje krijgen, kan je de overige spullen op tafel gaan zetten.

Tip: Het is bijna altijd beter om (ook) indirect te garen. Kolen in een mandje (of op een bergje) aan de zijkant, en daar even aanbakken, en dan verplaatsen naar het koelere deel van de bbq. Dat geldt eigenlijk voor bijna alles.
Of je doet een reverse sear: eerst langzaam koud garen (op een paar briketten) en dan aanvullen met wat goed brandend (dus aslaag) houtskool en even aanbakken op het vuur.
Dit werkt heel veel beter voor worstjes en hamburgers (notoire aanbranders boven directe hitte), en is een absolute must voor drumsticks en andere kip.

Tip: maak het rooster niet schoon met een staalborstel! Die kleine haartjes kunnen afbreken en aan het rooster blijven plakken, en aan je vlees komen. Gebruik een schraper voor de hardste stukken. Wij gebruiken een halve ui op een vork geprikt ná het grillen, als het rooster nog heet is. Gewoon goed met de ui over het rooster schrobben. Het vocht stoomt de aanzetsels los, en een ui is net een spons en zuigt veel vet en saus op. Heel makkelijk.
Vóór het grillen maak ik het rooster vaak nog even schoof met een stuk citroen. Zelfde methode: op een vork prikken (of hittebestendige bbq-handschoen gebruiken) en over het warme rooster wrijven. Ik gebruik liever geen citroen meer na het bbq-en, omdat ik niet weet hoe lang het zuur blijft doorwerken op het metaal. Maar misschien maakt dat niet uit.

Tip: gooi er eens wat rookhout (van redelijke kwaliteit) bij! Ofwel in een rookbakje op het rooster, ofwel gewoon op de kolen. Beter grotere blokken dan kleine snippertjes in dat laatste geval.
Of gebruik een mengsel van jeneverbessen/rozemarijn, tijm, gedroogd of vers om wat extra aroma te geven.
Ook heerlijk is om wat uien in schil op de kolen te leggen zodra de kolen op temperatuur zijn, en die dan zodra de buitenkant zwart is, er uit te halen, even onder folie laten stomen, velletje er af, en super zoete gekarameliseerde uien. Of knoflook, ook zalig.

Tip: Meten is weten. Koop een bbq-geschikte thermometer (wederom: best goede versies zijn al redelijk goedkoop te koop, bij o.a. Lidl, geen aandelen) en meet de kerntemperatuur van je vlees. Meestal horizontaal insteken, bepaal van te voren hoe diep je kunt/wilt steken en zet daar je vinger op de probe, zodat je niet te diep (of ondiep) gaat. Zorg dat je goed in het midden zit, geen bot raakt. Bij ongelijke diktes in één stuk, of meerdere stukken, echt op meerdere plekken meten. Bij hele kip ook in de liezen, en de borst (let op, geen bot raken dus).


Hmm, als ik meer bedenk vul ik wel aan :-)

Re: BBQ

Geplaatst: 12 jun 2018 22:20
door mamavanvier
wat een goeietips!
Wij gooien het rooster na gebruik in het gras e door het vocht dat er s nachts bij komt veeg je m de volgende morgen zo schoon ☺

Re: BBQ

Geplaatst: 12 jun 2018 22:59
door Fjaril84
Geekess, bedankt voor je tips. Ik heb ze gelijk met ML besproken, die is echt fan van bbq'en (en vooral ook van vuur stoken) maar kende de ui nog niet als schrobmiddel. Ik moest lachen om het stukje over houtskoolsnerd, en ja, nu ik ML ken, kan ik me daar wel iets bij voorstellen.
Zelf ben ik fan van bbq geworden nadat we een halfjaar in ZA waren. Heel wat braais meegemaakt. Wat me vooral is bijgebleven is dat je beter een mooi stuk vlees neemt en dat goed bereid (en daar dus de tijd voor neemt en vaak door indirecte hitte) dat het echt veel lekkerder en leuker is dan een bord vol aangebrande hamburger/sateetje/worstjes. Als bij ons de bbq aan gaat, krijgen de kinderen nog hun speklapje of worstje, maar voor ons gaat er vooral groente, zalm of een mooi stuk vlees op. In het bbq boek van Julius Jaspers staan trouwens veel lekkere recepten. Zo hebben we bv pas ook een cake op de bbq gebakken, ging heel goed.

Re: BBQ

Geplaatst: 12 jun 2018 23:02
door Geekess
Ja hier ook liever een complete maaltijd op de bbq (groente, jammie!), of een mooi braadstuk low en slow, echt zalig.
Of een iberico steak (ribeye, picanha, tapilla of secreto ofzo), die is hier favoriet bij de kinderen.
Ik houd niet echt van worst/speklapjes/supermarktgemarineerdeultrazouteongedefinieerdeplakvleeslapjes, zelfs niet wanneer ze niet aangebrand zijn :-)

Wanneer je een groter stuk vlees indirect gaat grillen, gebruik dan een goede barriere tussen de kolen en het vlees, liefst water. Er is een hele handige kolenmand-met-water-geul in de handel (kan even niet op de naam komen, moe), de mand vul je met kolen (duh) en de geul met water. Dan nog wat stevig folie op het onderrooster waar geen kolen zijn, daar een waterbakje zetten om afdruipend vet en vocht op te vangen (en de lucht extra te bevochtigen, vlees er op, thermometer erin, deksel dicht en nomz!

Re: BBQ

Geplaatst: 13 jun 2018 09:18
door mirri
Maar stoom je dan niet meer?

Een vriendin van me had op de camping een safire. Als ik ooit geld te veel heb :)

Re: BBQ

Geplaatst: 13 jun 2018 09:55
door Geekess
Deels ja. Om een groot stuk vlees, dat je gedurende lange tijd gaart, zo sappig mogelijk te houden, moet de omgevingslucht vochtig(er) zijn.
Het water in de waterbak gaat niet hard genoeg koken over een groot oppervlak om echt met stoom te bereiden. Het geeft wel voldoende vocht af aan de lucht om de temperatuur te verhogen en uitdroging tegen te gaan.

Bij knapperig brood bakken doe je ook altijd een watermist (of een bak kokend water) in de oven, en bij braden in een pan zorg je ook dat er altijd een beetje vocht in de pan is, want anders krijg je een grote schoenzool.

Later als ik groot ben en een echt huis met tuin heb, wil ik graag een tandoor bouwen voor het écht hete werk. En een hele grote goede keramische bbq. En misschien een dedicated smoker. En een grotere Weber.

Re: BBQ

Geplaatst: 13 jun 2018 10:42
door mirri
Mag ik dan op bezoek komen :)

Re: BBQ

Geplaatst: 13 jun 2018 10:48
door Petra1985
Wij hebben een mega Weber. Voordat we deze hadden hebben we heel vaak het vlees gefrustreerd opgebakken in de koekenpan omdat we de bbq weer eens niet aan kregen 😂 nu gebruiken we een starter en is het een fluitje van een cent. Ik wil nu ook een kleinere weber voor zo nu en dan even tussendoor.

Re: BBQ

Geplaatst: 13 jun 2018 10:59
door Geekess
Petra, is dat omdat de grote weber te groot is om fysiek neer te zetten voor iets kleins, of omdat je teveel brandstof denkt te moeten gebruiken in zo'n grote voor iets kleins?

Wij hebben een Smokey Joe (heeeeeeel lang gekregen via JustEat-punten, toen ze in hun beginjaren nog een leuk/nuttig spaarprogramma hadden) en een 57cm Weber. Juist wanneer je in meerdere temperatuurzones werkt is groter wel fijner. Je gebruikt nog steeds weinig (zo min mogelijk!) kolen, maar je hebt meer ruimte om in temperatuur te varieren en dus beter gegrilld vlees.
Maar het is wel een groot onding/sta-in-de-weg (hij neemt de halve breedte van onze kleine serre in beslag, we hebben geen tuin maar een dakterrasje, en geen schuur ofzo).

Re: BBQ

Geplaatst: 13 jun 2018 11:06
door mamjanuari
Een bbq topic
Hier ook weber bbq
Een 57 47 en de mini versie
:)

Re: BBQ

Geplaatst: 13 jun 2018 19:41
door whizzle
Hier wel goede ervaringen met kokosbriketten van ecobrasa. We gebruiken ze voor de Cobb en hebben er laatst een heerlijk beenhammetje op gerookt. Hadden er maar 7 nodig dus lekker zuinig. Ik weet niet hoe de kokosbriketten het doen op een 'gewone' bbq want die hebben we niet ;-)

Nog even reklame voor de Cobb: we bakken er brood, taart, pizza, bolletjes enz mee op de camping en verder pannenkoeken, omelet,tortilla of alles-in- eenschotels (maar dat heeft dan weer niets te maken met BBQ-en)

Re: BBQ

Geplaatst: 13 jun 2018 20:01
door Maggie78
Fijne tips, ga ze ook even delen met ML!

Re: BBQ

Geplaatst: 13 jun 2018 20:12
door mirri
whizzle schreef:
13 jun 2018 19:41
Hier wel goede ervaringen met kokosbriketten van ecobrasa. We gebruiken ze voor de Cobb en hebben er laatst een heerlijk beenhammetje op gerookt. Hadden er maar 7 nodig dus lekker zuinig. Ik weet niet hoe de kokosbriketten het doen op een 'gewone' bbq want die hebben we niet ;-)

Nog even reklame voor de Cobb: we bakken er brood, taart, pizza, bolletjes enz mee op de camping en verder pannenkoeken, omelet,tortilla of alles-in- eenschotels (maar dat heeft dan weer niets te maken met BBQ-en)
De safire is ook zoiets als de cob. Een vriendin van mij maakte Pizza op de camping ermee. Je kunt ook speciale kokos schijven kopen. Die doen het echt geweldig. We hebben een BBQ sessie op een zo'n schijf gedaan. Nauwelijks rook of geur, ideaal qua temperatuur en nauwelijks afval. Ik was onder de indruk.