Kleine vragen topic d&vkeuken

Vanaf 6 maanden tot 80 jaar. Voor recepten, inspiratie en foto's.

Moderator: Mod_Forum_Voeden

Gebruikersavatar

tante Toos

Berichten: 3811
Lid geworden op: 09 feb 2013 16:10
Hobbies: tuinieren
Locatie: Utrecht

Re: Kleine vragen topic d&vkeuken

Ongelezen bericht door tante Toos » 23 aug 2018 21:43

Klinkt goed, die airfryer. Ik dacht dat je dat alleen voor patat en snacks kon gebruiken.
Is de airfryer perse beter dan de overige merken?
En hoe zit het met stroom verbruik? Nu eet ik zelden afbakbroodjes omdat ik het zonde vind daarvoor mijn oven op te warmen..
Zl 12-2012

Gebruikersavatar

vuursteenmeisje

Berichten: 6549
Lid geworden op: 28 dec 2014 05:35
Hobbies: koken

Re: Kleine vragen topic d&vkeuken

Ongelezen bericht door vuursteenmeisje » 28 aug 2018 17:39

Ik lees hier vaak dat mensen brood niet gezond vinden, maar havermout wel. Wat maakt haver nou zo anders dan andere graansoorten? En is haverbrood dan wel gezond? Of zit er iets in het proces van brood bakken wat ongezond is? Ik ben zo ondertussen heel nieuwsgierig.

Gebruikersavatar

Mama_van_T
Moderator
Moderator
Berichten: 16275
Lid geworden op: 10 aug 2012 20:26
Hobbies: lezen
Locatie: Gouda

Re: Kleine vragen topic d&vkeuken

Ongelezen bericht door Mama_van_T » 28 aug 2018 19:00

Iets met een klok en een klepel, maar havermout geeft de energie langzamer vrij ofzo?
Moeder van T (27-8-2011, 6 jr 4 mnd bv, en J (5-10-2015), 6 jr 9 mnd bv.

Ministash: Amazonas Boy * Hoppediz Oslo * Didymos gecko’s macchia * Little Frog Linnen Agat * Didymos Indio Aurora * Lenny Lamb Luna * Natibaby Starling * Bondolino Poplin grijs * Tula Toddler Dino's * R&R preschool Animal

Gebruikersavatar

Lientje_05

Berichten: 574
Lid geworden op: 09 okt 2017 21:10
Hobbies: -
Locatie: Brabant

Re: Kleine vragen topic d&vkeuken

Ongelezen bericht door Lientje_05 » 28 aug 2018 20:59

Ik las laatst dat havermout geen gluten bevat.
♡ 07/2017 ♡ 05/2019

Gebruikersavatar

Mama_van_T
Moderator
Moderator
Berichten: 16275
Lid geworden op: 10 aug 2012 20:26
Hobbies: lezen
Locatie: Gouda

Re: Kleine vragen topic d&vkeuken

Ongelezen bericht door Mama_van_T » 28 aug 2018 21:04

In principe bevat haver(mout) geen gluten, maar het is wel vaak besmet. Gegarandeerd glutenvrije havermout is vele malen duurder dan een pak ordinaire supermarkt havermout van 2 kwartjes.
Moeder van T (27-8-2011, 6 jr 4 mnd bv, en J (5-10-2015), 6 jr 9 mnd bv.

Ministash: Amazonas Boy * Hoppediz Oslo * Didymos gecko’s macchia * Little Frog Linnen Agat * Didymos Indio Aurora * Lenny Lamb Luna * Natibaby Starling * Bondolino Poplin grijs * Tula Toddler Dino's * R&R preschool Animal

Gebruikersavatar

Lientje_05

Berichten: 574
Lid geworden op: 09 okt 2017 21:10
Hobbies: -
Locatie: Brabant

Re: Kleine vragen topic d&vkeuken

Ongelezen bericht door Lientje_05 » 28 aug 2018 21:07

Ah, thanks voor de aanvulling!
♡ 07/2017 ♡ 05/2019

Gebruikersavatar

MamaRF

Berichten: 9667
Lid geworden op: 19 dec 2011 15:13
Hobbies: Mijn meisjes, naaien, bakken
Locatie: Leiden

Re: Kleine vragen topic d&vkeuken

Ongelezen bericht door MamaRF » 28 aug 2018 21:09

Glutenvrij staat niet gelijk aan gezond hè?
Maar volgens mij is het ook het langzamer vrijkomen van energie wat het een gezondere keuze maakt. Sowieso moet je lichaam harder werken om een niet bewerkt product als een havervlok om te zetten in energie dan een flink bewerkt product als brood, ook al is dat haverbrood.
F 11-2010 ♥ A 3-2013
***Unicorns for the win***

Gebruikersavatar

vuursteenmeisje

Berichten: 6549
Lid geworden op: 28 dec 2014 05:35
Hobbies: koken

Re: Kleine vragen topic d&vkeuken

Ongelezen bericht door vuursteenmeisje » 28 aug 2018 21:14

Maar waarom is havermout (even uitgegaan van gekookte havermout) dan minder bewerkt dan brood? Havermout (geweekte, geplette en geroosterde/gestoomde haverkorrels) is gaar gekookt in melk. Brood is bloem (gemalen graan) gaar gebakken met water, gist en zout. Zelfs als je de havermout niet kookt, lijkt het aantal bewerkingsstappen voor havermout mij toch niet minder? Alleen iets meer ingrediënten. (of denk ik nou heel vreemd)

Gebruikersavatar

MamaRF

Berichten: 9667
Lid geworden op: 19 dec 2011 15:13
Hobbies: Mijn meisjes, naaien, bakken
Locatie: Leiden

Re: Kleine vragen topic d&vkeuken

Ongelezen bericht door MamaRF » 28 aug 2018 21:22

Dan ga je ervan uit dat het zelfgebakken brood is, en niet van de bakker/supermarkt komt. Want daarin zit een hoop meer dan alleen bloem of meel. En het bewerkte van brood zit 'm juist in het malen van de tarwe/spelt/whatever korrel. Dat wordt dan alvast voor je gedaan, terwijl met havermout (als ik dat eet neem ik de hele havervlok) mijn lichaam dat klein moet zien te krijgen.
F 11-2010 ♥ A 3-2013
***Unicorns for the win***

Gebruikersavatar

vuursteenmeisje

Berichten: 6549
Lid geworden op: 28 dec 2014 05:35
Hobbies: koken

Re: Kleine vragen topic d&vkeuken

Ongelezen bericht door vuursteenmeisje » 28 aug 2018 21:27

Haha, dan hebben we gewoon hele andere ideeën over wat voedsel bewerken is :). In mijn beleving zijn havervlokken namelijk meer bewerkt dan bloem. (meer stappen en handelingen).

Gebruikersavatar

MamaRF

Berichten: 9667
Lid geworden op: 19 dec 2011 15:13
Hobbies: Mijn meisjes, naaien, bakken
Locatie: Leiden

Re: Kleine vragen topic d&vkeuken

Ongelezen bericht door MamaRF » 28 aug 2018 21:32

Het is inderdaad heel bewerkelijk om lekkere havermout te maken [cheesygrin]
F 11-2010 ♥ A 3-2013
***Unicorns for the win***

Gebruikersavatar

vuursteenmeisje

Berichten: 6549
Lid geworden op: 28 dec 2014 05:35
Hobbies: koken

Re: Kleine vragen topic d&vkeuken

Ongelezen bericht door vuursteenmeisje » 28 aug 2018 21:57

Ik geloof zelfs dat dat onmogelijk is (BLECH), maar dat terzijde :)

Gebruikersavatar

Boukje

Berichten: 7135
Lid geworden op: 29 mar 2012 13:31
Hobbies: ..
tag: Bzzzz... Diagonale bij

Re: Kleine vragen topic d&vkeuken

Ongelezen bericht door Boukje » 29 aug 2018 09:05

Ik ben niet antibrood of antitarwe maar denk wel dat het gezond is meer dan 1 graansoorten te eten. Als je ontbijt en luncht met brood en s avonds pasta eet, dan eet je tarwe tarwe en tarwe en dat is wel erg eenzijdig. Verder merk ik dat ik veel langer voldaan ben van havermout dan na boterhammen dus als ik daarmee ontbijt ga ik niet om 11h alweer snaaien. Ik heb geen coeliakie dus gluten maakt niets uit, die zijn niet voor iedereen ongezond. Maar ik probeer wel af te wisselen in graansoorten.
Mama van Aron (2010), Tim (2013) en Loïs (2017)

Gebruikersavatar

BlijeMama

Berichten: 1723
Lid geworden op: 14 nov 2012 14:03
Hobbies: Geen tijd meer voor ;-)
Locatie: Zuid-Holland

Re: Kleine vragen topic d&vkeuken

Ongelezen bericht door BlijeMama » 03 sep 2018 12:32

Even een bewaarvraag: VL had zaterdagochtend soep gekookt, deze is de hele dag op het aanrecht blijven staan (koelkast veel te klein) en heb ik 's avonds weer opgewarmd om met de kinderen van te eten. Wat er toen over was is in de koelkast gegaan, en staat daar nu nog. Kunnen we dat vanavond nog eten?

Ook hebben we nog een restje rijstsalade van vrijdag.. Dat moet sowieso weg denk ik?
Bevlogen mama van * (2011), N. (2012), A. (2015), * & M. (2018)


Bloem09

Berichten: 3201
Lid geworden op: 08 okt 2014 15:54
Hobbies: Nvt

Re: Kleine vragen topic d&vkeuken

Ongelezen bericht door Bloem09 » 03 sep 2018 12:45

De soep zou ik nog wel aandurven. De rijstsalade zou ik inderdaad niet meer gaan eten.

Plaats reactie