Ongelezen bericht
door Geekess » 30 okt 2018 13:53
Quetzal komt ook in Delft, geloof ik. Ik zag in het voorjaar iig een aankondiging, weet niet of ze daar inmiddels zitten (centrum, buurt van de net gerestaureerde kerk, geen idee hoe het daar heet), Chocolate Company zit ook in Delft, en nu ook in Den Haag. De kids vinden dat heel erg leuk (goede Starbucks vervanger voor ons maandelijkse uitje) maar te beperkt in de chocolademelk die ze serveren. Maar die hebben wel erg veel leuke smaakcombinaties, goed om inspiratie op te doen.
Tja, combinaties... Alles wat lekker is met chocolade, maar het ligt ook aan het soort chocolade.
Aromatisch zuur en zoet
Aromatisch zuur/zoet doet het altijd goed met het bitter van pure chocolade. Dus zure kersen, aromatische grapefruit (altijd met een paar korreltjes zout voor maximale smaak, liefst even onder de brulée brander door), bloedsinaasappel, granaatappel...
Geconfijte sinaasappelschil is ook heel lekker bij warme chocolademelk (zelf maken is heel makkelijk, vraagt wel wat aandacht, maar erg lekker, gebruik wel biologische sinaasappels met wax-vrije schil).
Voor volwassenen
Met dit weer gooi ik 's avonds graag een borrelglaasje Baileys (ja heiligschennis) in de volwassen hotchoc, of een goede rokerige single malt whisky (sssst niet tegen ML zeggen).
De meeste likeurs combineren wel goed, denk ik, net als brandy of hele sterke, rijke port.
Pit
Dan de klassiekers-met-pit, zoals een klein beetje wasabipoeder, of chilipoeder door de chocolademelk, of enkel door de slagroom. Of rauwe of geconfijte gember (de eerste heel fijn raspen met een microplane rasp, de tweede in hele kleine blokjes.
Rook en choc combineert sowieso ook goed, dus een snufje pimenton de la vera (gerookte paprikapoeder, niet pittig wel sterk van smaak) is al lekker, en als je gerookte chili's hebt, kan je daar iets van verpulveren en mengen met de choc.
Noten
Ik gooi zelf graag zelfgemaakte nougatine in en op de chocolademelk, want ik vind de bite van noten in de chocolademelk zelf erg lekker. Het kauwen geeft een andere sensatie en laat me de smaak van de chocolademelk beter proeven. Het gaat langzamer en met meer 'moeite'. Een gezonder alternatief is gemalen noten (zonder karamel dus), zoals hazelnoten of amandelen.
DL1 heeft een tijdje amandelpasta (fijngemalen amandelen) in haar chocolademelk gehad: dat geeft een veel romigere, dikkere structuur en laat de chocolademelk meer op hazelnootchocoladepasta lijken.
Crunch
De nougatine die ik hierboven noem geeft al een heerlijke crunch, maar de kinderen doen graag van die cupcakegarneerchocoladebolletjes in en op de choc. Zelf heb ik een zwakte voor minimerengues in de slagroom of net op de chocolademelk drijvend. In dat laatste geval moet je niet te lang wachten met opeten, maar ze zijn erg lekker wanneer ze zich net aan het volzuigen zijn met chocolade ;-)
Melkbasis
Je kunt ook heel veel variatie krijgen door een andere melkbasis te nemen. Ik maak mijn chocolademelk graag met kokosmelk, omdat dat weer een hele andere textuur en smaak geeft. Het is zoeter (ik koop altijd ongezoete kokosmelk, je moet echt opletten om die te vinden, maar toch smaakt hij zoeter dan koemelk) en heeft een hele andere, romigere, textuur dan koemelk.
Amandelmelk is wat frisser en lichter. Rijstmelk heb ik nooit geprobeerd, maar zou ook kunnen.
Koemelk kan je ook wat luxer maken door er wat slagroom doorheen te mengen. Wij gebruiken altijd volle melk voor hotchoc (echt een must, vinden wij) maar soms wil je een chocolademelk waar je lepel (bijna) in overeind kan blijven staan :-D
Temperatuur
In de zomer maken we graag varianten van frozen hot choc, door een dubbelsterkte chocolademelk in grote blokjes in te vriezen, en dan door de blender te halen met wat koemelk (gewone frozen hot choc), turkse yoghurt (fris zuur, heel dorstlessend ala lassi), bruiswater (heel verrassend) of champagne (voor volwassenen).
DL1 2009 - DL2 2014
Dragen en Voeden *** Forum en Blog voor het bevorderen van Natuurlijk Ouderschap ***