Glutenvrij brood bakken
Moderator: Mod_Forum_Voeden
Re: Glutenvrij brood bakken
Wel alvast plaatjes van mijn tweede poging:
Op de onderste zie je dat het brood op zich okee gerezen is, maar wel wat kleffig. Smaakt prima trouwens, maar als je Hollands brood gewend bent is het zo klef wel nog een extra stap denk ik...
Op de onderste zie je dat het brood op zich okee gerezen is, maar wel wat kleffig. Smaakt prima trouwens, maar als je Hollands brood gewend bent is het zo klef wel nog een extra stap denk ik...
Re: Glutenvrij brood bakken
Dat ziet er goed uit.
dl 04-2008 zl 12-2009 zl 09-2011 zl 04-2014 zl 04-2017
Re: Glutenvrij brood bakken
Okee, ik post gewoon het recept van het brood dat ik vorige week heb gebakken. Nog in ontwikkeling en geen garanties, maar wie wil meekijken of het ook wil proberen is welkom. Zojuist weer gebakken, met wat aanpassingen, maar zo net uit de oven ziet dit brood er toch minder uit dan het vorige, dus van dat vorige heb ik even opgeschreven hoe ik het heb gemaakt:
Ik werk dus op het moment met twee desems, omdat ik nog wil kijken welke ik handiger vind. Van elk had ik, euhm, 100 ml of zo? Een stevige bodem in een jampot. Maar aangezien ik de boel als eerste flink voer en nog een nachtje laat staan, maakt het denk ik niet zo veel uit hoe veel desem je hebt om te beginnen.
Teffdesem + 50 g teffmeel+ >50 ml water
Rijstdesem +100 g rijstmeel + 100 ml water, (na een uurtje bij elk van de twee een beetje afgenomen voor het voortzetten van de desemcultuur, daarna wat over was gemengd ),
75 g quinoa, 25 g lijnzaad laten wellen in water
nachtje zo staan
De volgende ochtend gemengd met:
150 g boekweitmeel
50 maizena
¼ tl xanthaangom
Ruim 1/8 tl droge gist
wat water met:
1 tl zout
1tl honing
Ik kwam voor dit brood uiteindelijk op 75 ml water uit, maar het is wel zoeken, vorige keer was het te veel water, en de keer hierna had ik denk ik juist iets guller mogen zijn met het water. Bovendien hangt het er ook vanaf hoe nat je gewelde zaden zijn.
Alles door elkaar geroerd (mag best moeizaam roeren zijn, maar moet geen kneden worden, dan water toevoegen. Het deeg lijkt op dat van ‘gewoon’ niet-kneden-brood, qua dikte), paar uur laten staan tot het mooi gerezen was (ca. 50% erbij aan volume, soms is het meer)
Oven met afsluitbare schaal (gietijzeren pan werkt ook uitstekend) en al voorverwarmd op 250 graden
Pitjes op de bodem van de hete ovenschaal (sesam, maanzaad, zonnebloempitten, maakt niet uit, als het maar bedekkend is, zodat het brood goed loslaat), deeg erin helpen met spatel, pitjes bovenop, deksel dicht.
Krap 45 min op 250 graden
Veel recepten doen de laatste tien minuten het deksel eraf voor een krokante korst, zelf vind ik het zo al krokant zat.
De meelverhoudingen zijn een gok, het kan vast ook met andere meelsoorten en –verhoudingen. Ik heb ook verder geen idee of bepaalde ingrediënten ‘cruciaal’ zijn voor een goed effect, of bijvoorbeeld maizena, xanthaangom, gist, honing ook echt nodig zijn (hoewel, de honing heb ik in de erste batch maar in één van de twee broden gedaan, en met was toch wel echt lekkerder en wat beter gerezen). De xanthaangom heb ik toen ik vandaag weer bakte weggelaten, maar het brood ziet er nu wel echt minder goed uit, al kan het ook dat het te kort gerezen heeft. Misschien beter om eerst maar eens routine krijgen in lekker brood op tafel zetten en dán dingen wegbezuinigen. Met de gist wil ik ook minderen/stoppen om te kijken of het met alleen desem ook luchtig genoeg wordt, maar nu lijkt het kleine beetje gist het wel een leuke boost te geven.
Ik werk dus op het moment met twee desems, omdat ik nog wil kijken welke ik handiger vind. Van elk had ik, euhm, 100 ml of zo? Een stevige bodem in een jampot. Maar aangezien ik de boel als eerste flink voer en nog een nachtje laat staan, maakt het denk ik niet zo veel uit hoe veel desem je hebt om te beginnen.
Teffdesem + 50 g teffmeel+ >50 ml water
Rijstdesem +100 g rijstmeel + 100 ml water, (na een uurtje bij elk van de twee een beetje afgenomen voor het voortzetten van de desemcultuur, daarna wat over was gemengd ),
75 g quinoa, 25 g lijnzaad laten wellen in water
nachtje zo staan
De volgende ochtend gemengd met:
150 g boekweitmeel
50 maizena
¼ tl xanthaangom
Ruim 1/8 tl droge gist
wat water met:
1 tl zout
1tl honing
Ik kwam voor dit brood uiteindelijk op 75 ml water uit, maar het is wel zoeken, vorige keer was het te veel water, en de keer hierna had ik denk ik juist iets guller mogen zijn met het water. Bovendien hangt het er ook vanaf hoe nat je gewelde zaden zijn.
Alles door elkaar geroerd (mag best moeizaam roeren zijn, maar moet geen kneden worden, dan water toevoegen. Het deeg lijkt op dat van ‘gewoon’ niet-kneden-brood, qua dikte), paar uur laten staan tot het mooi gerezen was (ca. 50% erbij aan volume, soms is het meer)
Oven met afsluitbare schaal (gietijzeren pan werkt ook uitstekend) en al voorverwarmd op 250 graden
Pitjes op de bodem van de hete ovenschaal (sesam, maanzaad, zonnebloempitten, maakt niet uit, als het maar bedekkend is, zodat het brood goed loslaat), deeg erin helpen met spatel, pitjes bovenop, deksel dicht.
Krap 45 min op 250 graden
Veel recepten doen de laatste tien minuten het deksel eraf voor een krokante korst, zelf vind ik het zo al krokant zat.
De meelverhoudingen zijn een gok, het kan vast ook met andere meelsoorten en –verhoudingen. Ik heb ook verder geen idee of bepaalde ingrediënten ‘cruciaal’ zijn voor een goed effect, of bijvoorbeeld maizena, xanthaangom, gist, honing ook echt nodig zijn (hoewel, de honing heb ik in de erste batch maar in één van de twee broden gedaan, en met was toch wel echt lekkerder en wat beter gerezen). De xanthaangom heb ik toen ik vandaag weer bakte weggelaten, maar het brood ziet er nu wel echt minder goed uit, al kan het ook dat het te kort gerezen heeft. Misschien beter om eerst maar eens routine krijgen in lekker brood op tafel zetten en dán dingen wegbezuinigen. Met de gist wil ik ook minderen/stoppen om te kijken of het met alleen desem ook luchtig genoeg wordt, maar nu lijkt het kleine beetje gist het wel een leuke boost te geven.
Laatst gewijzigd door Femtaine op 21 jun 2014 22:47, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Glutenvrij brood bakken
Dat klinkt goed. Bedankt voor het uitschrijven, eens kijken of ik hier binnenkort mee aan de slag kan gaan.
dl 04-2008 zl 12-2009 zl 09-2011 zl 04-2014 zl 04-2017
Re: Glutenvrij brood bakken
NB: ik schreef dat het brood minder mooi was zonder xanthaangom. Minder mooi klopt, maar significant minder lekker eigenlijk niet.
-
-
- Berichten: 6252
- Lid geworden op: 18 feb 2013 14:01
- Hobbies: .
Re: Glutenvrij brood bakken
Nog een tip is om glutenvrij brood niet meer dan 1x te laten rijzen, dat werkt hier beter. ( En op hele luie "ik wil gewoon gewoon brood eten puh"-dagen finax haverbroodmix gebruiken )
Re: Glutenvrij brood bakken
Bij mij werkt 1x rijzen in die zin niet dat ik eerst een soort zuurdesemzetsel maak, dat laat rijzen, en dan het hele deeg. Maar dát rijst dan inderdaad maar één keertje. Ik ben intussen best heel tevreden over mijn brood, heb de xanthaangom nu weg weten te laten en nog zo wat kleine dingen. Als ik tijd heb de komende tijd weer even een recept en foto plaatsen?
Re: Glutenvrij brood bakken
Graag .Femtaine schreef:Bij mij werkt 1x rijzen in die zin niet dat ik eerst een soort zuurdesemzetsel maak, dat laat rijzen, en dan het hele deeg. Maar dát rijst dan inderdaad maar één keertje. Ik ben intussen best heel tevreden over mijn brood, heb de xanthaangom nu weg weten te laten en nog zo wat kleine dingen. Als ik tijd heb de komende tijd weer even een recept en foto plaatsen?
dl 04-2008 zl 12-2009 zl 09-2011 zl 04-2014 zl 04-2017
-
-
- Berichten: 4438
- Lid geworden op: 14 aug 2010 13:13
- Hobbies: lieve M. & L.
- Locatie: Noord-Holland
Re: Glutenvrij brood bakken
Vriendlief heeft een ontzettend lekker glutenvrij brood bedacht! Wel met gist, maar erg lekker. Icm noten en rozijnen is het helemaaaal goddelijk. Ik zal hem eens zijn recept ontfutselen.
Verstuurd vanaf mijn HTC One X met Tapatalk
Verstuurd vanaf mijn HTC One X met Tapatalk
Alles is liefde.: M. April 2010.
Nog meer liefde te geven: L. December 2012
Nog meer liefde te geven: L. December 2012
Re: Glutenvrij brood bakken
Ja, doe dat! Ik ben meteen geïnspireerd en ga een dezer dagen maar eens een poging doen tot een noten-vruchten-variant van mijn eigen recept...
Re: Glutenvrij brood bakken
Steeds geen rust om hier eens verslag te doen, maar komt nog. Morgen ga ik proberen of mijn desem het ook in zijn eentje redt, zonder stiekem een beetje droge gist erbij...
-
-
- Berichten: 4438
- Lid geworden op: 14 aug 2010 13:13
- Hobbies: lieve M. & L.
- Locatie: Noord-Holland
Re: Glutenvrij brood bakken
Alstublieft! http://ongeraffineerd.nl/?p=104" onclick="window.open(this.href);return false;
Verstuurd vanaf mijn HTC One X met Tapatalk
Verstuurd vanaf mijn HTC One X met Tapatalk
Alles is liefde.: M. April 2010.
Nog meer liefde te geven: L. December 2012
Nog meer liefde te geven: L. December 2012
Re: Glutenvrij brood bakken
Leuk Mikado! Als ik tijd heb om eens van mijn routine af te wijken ga ik het proberen. Intussen wilde ik alleen even melden dat de glutenvrije zuurdesem nog steeds lekker gaat. Het is een teff-rijst-desem, en mocht er iemand graag een kwakje van willen hebben voor een eigen cultuurtje zonder zelf te moeten kweken dan mag je 't komen halen in 030
-
-
- Berichten: 897
- Lid geworden op: 11 okt 2010 16:02
- Hobbies: Koken en eten
Re: Glutenvrij brood bakken
Ik wil deze een keer maken:
http://foodbandits.blogspot.nl/2014/01/ ... brood.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Iemand ervaring met boekweitbrood?
http://foodbandits.blogspot.nl/2014/01/ ... brood.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Iemand ervaring met boekweitbrood?
Dochter: 23-11-2010
Zoon: 30-03-2013
Zoon: 30-03-2013