Glutenvrij brood bakken
Moderator: Mod_Forum_Voeden
Glutenvrij brood bakken
Wie doet het? En hoe? Vertelvertel!
Ik ga er binnenkort aan beginnen en zeker mijn ervaringen berichten als daar interesse in is. Vandaag als eerste stap begonnen aan een zuurdesem op basis van water en teffmeel (100% hydratatie, heet dat zo? 50/50 dus). Ben benieuwd of het gaat lukken!
Ik ga er binnenkort aan beginnen en zeker mijn ervaringen berichten als daar interesse in is. Vandaag als eerste stap begonnen aan een zuurdesem op basis van water en teffmeel (100% hydratatie, heet dat zo? 50/50 dus). Ben benieuwd of het gaat lukken!
-
-
- Berichten: 939
- Lid geworden op: 18 nov 2013 18:02
- Hobbies: Huisdieren, lezen, wandelen
- Locatie: Gelderland
Re: Glutenvrij brood bakken
Volg! Wij zijn er pas mee begonnen, maar gebruiken een standaard mix. We laten het in elk geval veel langer rijzen (zo'n 2 uur ipv 25 minuten).
~ Groetjes Erwina ~
Stash: Amazonas Mocca, Didymos Indio Glut, Didymos Lisa, Bykay Denim, Liliputi Mei-Tai.
Stash: Amazonas Mocca, Didymos Indio Glut, Didymos Lisa, Bykay Denim, Liliputi Mei-Tai.
Re: Glutenvrij brood bakken
Wij bakken glutenvrij brood, wel gewoon een mix. Eerst gebruikte ik die van Schar, maar die vonden de kinderen niet lekker. Nu gebruik ik die van Peak's free from, die is erg lekker.
Heb me er nog niet aan gewaagd om zelf wat te proberen.
Heb me er nog niet aan gewaagd om zelf wat te proberen.
dl 04-2008 zl 12-2009 zl 09-2011 zl 04-2014 zl 04-2017
Re: Glutenvrij brood bakken
Mijn teff-zuurdesem was al lekker bubbelig vanochtend, dat begint goed! Nog een paar daagjes voeren en dan eens iets proberen.
-
-
- Berichten: 2735
- Lid geworden op: 26 aug 2011 13:15
- Hobbies: lezen, haken, dragen en voeden
- Locatie: Draagconsulente regio Mechelen-Leuven (België)
Re: Glutenvrij brood bakken
Ik volg hier. Ml mag ook geen melk en ei, dus heel veel mixen vallen hier uit de boot. Diegene die ik wel heb geprobeerd vallen tegen (en zijn duur). Ik droom nog steeds van lekker glutenvrij maar dat valt vooralsnog tegen.
Verstuurd van mijn GT-I8190 met Tapatalk
Verstuurd van mijn GT-I8190 met Tapatalk
-
-
- Berichten: 1188
- Lid geworden op: 04 mar 2014 08:54
- Hobbies: Lezen, filmpje kijken, koken
- Locatie: Waar mijn mannen zijn.
Re: Glutenvrij brood bakken
Ik gebruik de mix van de Aveve en gooi er een banaan in en suiker, anders vind ik het niet eetbaar.
Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβούμαι τίποτα. Είμαι λέφθερος.
Re: Glutenvrij brood bakken
Ik werd heel ongelukkig van wat ik allemaal las (*edit want een beetje kort door de bocht:* dus van al die recepten waar in stond 'ja het is wel heel moeilijk, het wordt haast nooit lekker, je moet echt twintig hulpstofjes gebruiken en heeeeel precies dit recept aanhouden en dan nog is het maar een dag lekker'), tot ik eens in het Duits zocht. Vandaar ook die zuurdesem. Duitsers kunnen gewoon veel lekkerder brood bakken (en doen er lijkt het ook minder moeilijk over). Hoop dat dst ook voor het glutenvrije spectrum geldt, en ga dus ook meteen voor helemaal zelf maken,zonder mix. Wordt vervolgd!
-
-
- Berichten: 2735
- Lid geworden op: 26 aug 2011 13:15
- Hobbies: lezen, haken, dragen en voeden
- Locatie: Draagconsulente regio Mechelen-Leuven (België)
Re: Glutenvrij brood bakken
En daar ligt dan mijn grens die ik niet over wil. In die mixen zit vaak zoooooveel suiker dat ik dat eigenlijk ook weer niet oke vindt. Dan maar geen (of zo weinig mogelijk) brood in het algemeen.silk schreef:Ik gebruik de mix van de Aveve en gooi er een banaan in en suiker, anders vind ik het niet eetbaar.
Verstuurd van mijn GT-I8190 met Tapatalk
Re: Glutenvrij brood bakken
Dit dus.Hazeltje schreef:En daar ligt dan mijn grens die ik niet over wil. In die mixen zit vaak zoooooveel suiker dat ik dat eigenlijk ook weer niet oke vindt. Dan maar geen (of zo weinig mogelijk) brood in het algemeen.silk schreef:Ik gebruik de mix van de Aveve en gooi er een banaan in en suiker, anders vind ik het niet eetbaar.
Verstuurd van mijn GT-I8190 met Tapatalk
Ik ga echt geen bakken suiker consumeren om brood te kunnen eten...
Re: Glutenvrij brood bakken
Okee, na een weekje braaf desem voeren ga ik nu bijna beginnen aan mijn eerste glutenvrije zuurdesembrood!
Nu eerst maar eens extra gevoerd zodat het een soort voordeeg is (of eigenlijk twee, heb de oorspronkelijke teff-kweek opgesplitst en voer nu de ene helft verder emt teff, de andere met rijstmeel, kijken wat werkt). Als het vandaag lekker gaat rijzen dan haal ik er vanavond een beetje af om de cultuur voort te zetten, en maak ik van de rest een brooddeegje! Ben nog aan het aarzelen of ik echt een recept ga volgen (zou misschien eigenlijk wel moeten), of de recepten vluchtig doorblader en dan mijn eigen ding doe (zoals ik uit mezelf geneigd ben om te doen). Denk dat ik voor een mix aan meelsoorten ga (teff rijst amaranth boekweit, en wat rimat bloem glutenvrij), wat gewelde lijnzaad en quinoa, en misschien om mijn geluk niet te zeer op de proef te stellen de eerste keer ook wat droog gist en wat xanthaangom. Vergeet ik iets? Ben benieuwd! Helaas is de camera defect, dus geen foto's.
Nu eerst maar eens extra gevoerd zodat het een soort voordeeg is (of eigenlijk twee, heb de oorspronkelijke teff-kweek opgesplitst en voer nu de ene helft verder emt teff, de andere met rijstmeel, kijken wat werkt). Als het vandaag lekker gaat rijzen dan haal ik er vanavond een beetje af om de cultuur voort te zetten, en maak ik van de rest een brooddeegje! Ben nog aan het aarzelen of ik echt een recept ga volgen (zou misschien eigenlijk wel moeten), of de recepten vluchtig doorblader en dan mijn eigen ding doe (zoals ik uit mezelf geneigd ben om te doen). Denk dat ik voor een mix aan meelsoorten ga (teff rijst amaranth boekweit, en wat rimat bloem glutenvrij), wat gewelde lijnzaad en quinoa, en misschien om mijn geluk niet te zeer op de proef te stellen de eerste keer ook wat droog gist en wat xanthaangom. Vergeet ik iets? Ben benieuwd! Helaas is de camera defect, dus geen foto's.
Re: Glutenvrij brood bakken
Zelf mijn eerste glutenvrije brood gebakken! Ik werd heel ongelukkig toen ik het zag: het had exact dezelfde hobbelige vorm gehouden die het had toen het de oven in ging. Een baksteen, vreesde ik, maar dat viel me alles mee! Het brood was wel dicht van structuur, maar niet té, lekker vochtig en prettig zurig. Viel me niks tegen voor de eerste keer, en in elk geval al stukken lekker dan alles wat ik tot nu toe aan glutenvrij brood heb geproefd. En dat vond zl duidelijk ook, want die heeft zeker vijf boterhammen naar binnen gewerkt bij de lunch (normaal 1 à 2). Benieuwd of het morgen ook nog te eten is...
Re: Glutenvrij brood bakken
Een vitamine c tabletje erdoor maakt je brood langer lekker
Re: Glutenvrij brood bakken
Och, ik vind het brood dat ik zaterdag heb gebakken vandaar nog best lekker. Volgende voordeeg staat al op, vanmiddag weer bakken.
Re: Glutenvrij brood bakken
In de mix van peak's is geen suiker toegevoegd.
Dat desembrood klinkt goed.
Zou je eens willen opschrijven hoe je dit doet?
Dan ga ik dat ook eens proberen.
Dat desembrood klinkt goed.
Zou je eens willen opschrijven hoe je dit doet?
Dan ga ik dat ook eens proberen.
dl 04-2008 zl 12-2009 zl 09-2011 zl 04-2014 zl 04-2017
Re: Glutenvrij brood bakken
Zeker! Maar de eerste keer heb ik het niet goed bijgehouden, en nu de tweede keer was het deeg eigenlijk iets te nat, heb er extra meel bij moeten doen, maar dan nog is het brood een beetje klef. Heb ik liever dan te droog, en ik zal het met plezier eten, maar denk dat ik nog éven moet sleutelen voor ik een bruikbaar recept kan geven.
Kan je wel al vertellen hoe ik het desem heb gemaakt: gewoon globaal een 'normaal' proces zoals bijvoorbeeld op de 'keuken van Levine', maar dan met water en teffmeel. Mengseltje 50/50 in glazen pot, roeren, volgende dag ook roeren, alle daaropvolgende dagen gelijke delen water en meel erbij, bubbelen maar! Met teff gaat het lekker snel. En ik moet opbiechten dat ik nooit erg nauwkeurig afweeg/bijhoud hoe ik het desem voer, maar daar lijkt het desem geen last van te hebben. Heb een deel na een paar dagen afgetakt en verder gevoerd met rijstmeel, dat gaat ook goed. Het teffdesem wordt bij 50/50 meel/water vrij droog en degig, misschien is iets meer water beter. Rijst is bij dezelfde verhoudingen veel vloeibaarder. Ik kon er na een week mee bakken, ook al heb ik er stiekem ook nog wat gist bij gedaan (1/4 theelepel voor twee broden).
Kan je wel al vertellen hoe ik het desem heb gemaakt: gewoon globaal een 'normaal' proces zoals bijvoorbeeld op de 'keuken van Levine', maar dan met water en teffmeel. Mengseltje 50/50 in glazen pot, roeren, volgende dag ook roeren, alle daaropvolgende dagen gelijke delen water en meel erbij, bubbelen maar! Met teff gaat het lekker snel. En ik moet opbiechten dat ik nooit erg nauwkeurig afweeg/bijhoud hoe ik het desem voer, maar daar lijkt het desem geen last van te hebben. Heb een deel na een paar dagen afgetakt en verder gevoerd met rijstmeel, dat gaat ook goed. Het teffdesem wordt bij 50/50 meel/water vrij droog en degig, misschien is iets meer water beter. Rijst is bij dezelfde verhoudingen veel vloeibaarder. Ik kon er na een week mee bakken, ook al heb ik er stiekem ook nog wat gist bij gedaan (1/4 theelepel voor twee broden).