Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?
Moderator: Mod_Forum_OT
Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?
Zijn hier wellicht mensen die ervaring hebben met het (zelf) pasteuriseren van rauwe melk voor eigen gebruik (3-7 liter per keer)?
ML en ik gaan in januari een plastic challenge doen: geen/zo min mogelijk plastic gebruiken om zo ons aanschaf- en afvalpatroon eens kritisch tegen het licht te houden. Voor de meeste in plastic verpakte producten hebben we een alternatief gevonden. Blijft over: de melkpakken met plastic coating. Gepasteuriseerde biomelk in fles is hier lastig te krijgen en ook duur. Wél is hier op een half uur fietsen een bioboer waar je tegen een prima prijs zelf rauwe melk kunt tappen. De expliciete instructie (van overheidswege) is dat je deze melk zelf moet pasteuriseren. Alleen... hoe? Ik begrijp dat veel mensen die melk vd boer halen dit toch rauw drinken, wat prima is, alleen niet wat we willen.
Google vertelde me dat je de melk dient te verhitten tot minimaal 72 graden gedurende 15 seconden en daarna zsm weer afkoelen. Als ik dit in een pan op het gas doe, zie ik snel gebeuren dat de melk aanbrandt of overkookt. Ook bij driftig roeren. Ik ben niet zo'n melkkookwonder. Een pan met ca. 6 liter hete melk overzetten in een teiltje koud water lijkt me ook niet geheel failproof.
Voor boeren die zelf pasteuriseren zijn er een soort au-bain-marie-ketels waarbij eerst heet en daarna koud water (in buizen) door de melk wordt geleid. Geschikt voor 200 liter melk per uur Wellicht bestaat zoiets ook op klein formaat? Of zijn er andere tips & trucs? Een flinke googlesessie gisteravond leverde verrassend weinig op.
ML en ik gaan in januari een plastic challenge doen: geen/zo min mogelijk plastic gebruiken om zo ons aanschaf- en afvalpatroon eens kritisch tegen het licht te houden. Voor de meeste in plastic verpakte producten hebben we een alternatief gevonden. Blijft over: de melkpakken met plastic coating. Gepasteuriseerde biomelk in fles is hier lastig te krijgen en ook duur. Wél is hier op een half uur fietsen een bioboer waar je tegen een prima prijs zelf rauwe melk kunt tappen. De expliciete instructie (van overheidswege) is dat je deze melk zelf moet pasteuriseren. Alleen... hoe? Ik begrijp dat veel mensen die melk vd boer halen dit toch rauw drinken, wat prima is, alleen niet wat we willen.
Google vertelde me dat je de melk dient te verhitten tot minimaal 72 graden gedurende 15 seconden en daarna zsm weer afkoelen. Als ik dit in een pan op het gas doe, zie ik snel gebeuren dat de melk aanbrandt of overkookt. Ook bij driftig roeren. Ik ben niet zo'n melkkookwonder. Een pan met ca. 6 liter hete melk overzetten in een teiltje koud water lijkt me ook niet geheel failproof.
Voor boeren die zelf pasteuriseren zijn er een soort au-bain-marie-ketels waarbij eerst heet en daarna koud water (in buizen) door de melk wordt geleid. Geschikt voor 200 liter melk per uur Wellicht bestaat zoiets ook op klein formaat? Of zijn er andere tips & trucs? Een flinke googlesessie gisteravond leverde verrassend weinig op.
dl juni 2016
-
-
- Berichten: 4657
- Lid geworden op: 24 sep 2008 17:27
- Hobbies: lezen, naaien, moestuinieren
- Locatie: USA
- Contacteer:
Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?
Google heeft gelijk. Voor overkoken hoef je niet zo bang te zijn, volgens mij is 72 graden nog geen overkooktemperatuur. Tegen het aanbranden zou je een anti-aanbakpan moeten gebruiken (ceramisch? liever geen teflon lijkt me). En het gas niet vol aanzetten onder de pan, dat helpt ook een beetje.
Ik zou kleinere hoeveelheden in 1 keer doen, dat is handzamer en gaat sneller. Ter afkoeling een laag koud water met veel ijsblokjes in de gootsteen laten lopen, en daar de pan inzetten. Een teiltje kan omgestoten worden of smelten.
Ik zou kleinere hoeveelheden in 1 keer doen, dat is handzamer en gaat sneller. Ter afkoeling een laag koud water met veel ijsblokjes in de gootsteen laten lopen, en daar de pan inzetten. Een teiltje kan omgestoten worden of smelten.
Janine, Mama van Thomas (30-06-2008) en Saskia (04-10-2012)
-
-
- Berichten: 1218
- Lid geworden op: 20 jun 2010 10:44
- Hobbies: :)
Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?
Ben benieuwd. Sorry geen tip.
Blijft het dan gelijk ook langer bewaarbaar?
Rauwe melk is dacht ik maar kort houdbaar. Daar loop ik vaak tegenaan
Blijft het dan gelijk ook langer bewaarbaar?
Rauwe melk is dacht ik maar kort houdbaar. Daar loop ik vaak tegenaan
Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?
wij zijn hier ook mee bezig geweest
en ik ontdekte dat we eigenlijk vooral melk gebruiken om het te verhitten, in pannenkoeken, cakebeslag, gehaktbrood, havermoutpap, etc, etc, etc. Dat is dus mijn truc
Hoe is dat bij jullie? Drinken jullie het echt het allerliefste koud?
en ik ontdekte dat we eigenlijk vooral melk gebruiken om het te verhitten, in pannenkoeken, cakebeslag, gehaktbrood, havermoutpap, etc, etc, etc. Dat is dus mijn truc
Hoe is dat bij jullie? Drinken jullie het echt het allerliefste koud?
-
-
- Berichten: 1218
- Lid geworden op: 20 jun 2010 10:44
- Hobbies: :)
Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?
Dat is tot nu toe ook mijn truc☺. Alleen eten we dat niet dagelijks. En soms komt het beter uit om de melk eerder te halen dan direct nodig is
Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?
Welke pladtic challenge doen jullie @@Fien80
op moederdag '14 kwam onze kleine mup
Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?
er zijn genoeg mensen die het tot een week bewaren - bij 2 keer per week halen kom je sowieso prima rond.mama van 1 zoon schreef: ↑28 dec 2017 17:30Dat is tot nu toe ook mijn truc☺. Alleen eten we dat niet dagelijks. En soms komt het beter uit om de melk eerder te halen dan direct nodig is
en die enkele hoeveelheid die je wilt drinken koud - durf ik wel in pan te verhitten en dan af te koelen.
Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?
Misschien gek gedacht. Maar kan je het niet ook een soort au baun Marie pasteuriseren. Dus je melk in glazen flessen in een grote pan met water. En dan aan de kook brengen. Dan daarna je flessen afkoelen in een emmer of wasbak koud water.
Lijkt ook op wecken.
Zou dat lukken? Of is dit nu een gek idee?
Lijkt ook op wecken.
Zou dat lukken? Of is dit nu een gek idee?
zoon mrt '15 en zoon mei '17
Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?
Mm kan je invriezen. Dus koeienmelk vast ook. Zo kan je toch in t groot kopen en in t klein verbruiken.
op moederdag '14 kwam onze kleine mup
-
-
- Berichten: 2687
- Lid geworden op: 09 nov 2009 20:51
- Hobbies: Beginnende moeder
- Locatie: Haarlem
- Contacteer:
Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?
In januari zou ik de melk die snel moet afkoelen in flessen doen en buiten zetten. Liefst s avonds doen als het buiten koud is. Heb je niks aan in juni helaas.
Overkomen zal meevallen denk ik, aangezien je hetniet aan de kook hoeft te brengen? Thermometer erbij? (We hebben er eentje van ikea, die piept als de ingestelde temperatuur bereikt is)
Overkomen zal meevallen denk ik, aangezien je hetniet aan de kook hoeft te brengen? Thermometer erbij? (We hebben er eentje van ikea, die piept als de ingestelde temperatuur bereikt is)
Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?
Volgens mij brandt de melk niet aan als je een laagje water in de pan laat staan voor je de melk erin giet om te koken.
mv4
Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?
Mijn moeder kookt altijd zelf rauwe melk, denk niet dat ze pasteuriseert want ze koelt het niet direct af, en ze maakt er yoghurt van en wat overblijft wordt binnen 1 of 2 dagen opgedronken. Ze blijft er altijd naast staan zodat ze op tijd erbij is als het begint te schuimen. Je hebt ook een speciale steen ofzo? Die zorgt ervoor dat het niet overkookt.
-
-
- Berichten: 2495
- Lid geworden op: 15 jul 2013 12:00
- Hobbies: koffie met een krantje
- Locatie: Groningen
Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?
Wij hadden vroeger thuis een melkkoker (http://www.dora-besparen.nl/verder/dora ... melkkoker/). Brrr, dit brengt een jeugdtrauma boven, ik lust geen melk
N. 01-04-2013 & R. 18-01-2015
Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?
Een (melk)kleppertje. Dat werkt erg goed inderdaad.
Ze zijn van glas. Niet van steen.
zoon mrt '15 en zoon mei '17
-
-
- Berichten: 2279
- Lid geworden op: 23 sep 2013 12:44
- Hobbies: koken en paarden
- Locatie: gelderland
Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?
Als je niet te ver verwarmt zal het niet overkoken. Wij koken denk ik een liter of 4/5 in een keer en dan in de gootsteen terugkoelen. Maar wij laten de kinderen ook wel rauwe melk drinken en dat kan best 3/4 dagen staan mits je de koelkast echt koud hebt staan. Maar goed, je gaf al aan dat liever niet te doen.
Leuk dat je het eens zo gaat doen trouwens in het kader van een plastic ban
Leuk dat je het eens zo gaat doen trouwens in het kader van een plastic ban