Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?

Consuminderen, tuinieren en groen leven. Kortom leven in harmonie met de natuur

Moderator: Mod_Forum_OT


Topic starter
Fien80

Berichten: 126
Lid geworden op: 15 jan 2016 22:30
Hobbies: lezen, sporten
Locatie: Groningen

Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?

Ongelezen bericht door Fien80 » 28 dec 2017 16:02

Zijn hier wellicht mensen die ervaring hebben met het (zelf) pasteuriseren van rauwe melk voor eigen gebruik (3-7 liter per keer)?

ML en ik gaan in januari een plastic challenge doen: geen/zo min mogelijk plastic gebruiken om zo ons aanschaf- en afvalpatroon eens kritisch tegen het licht te houden. Voor de meeste in plastic verpakte producten hebben we een alternatief gevonden. Blijft over: de melkpakken met plastic coating. Gepasteuriseerde biomelk in fles is hier lastig te krijgen en ook duur. Wél is hier op een half uur fietsen een bioboer waar je tegen een prima prijs zelf rauwe melk kunt tappen. De expliciete instructie (van overheidswege) is dat je deze melk zelf moet pasteuriseren. Alleen... hoe? Ik begrijp dat veel mensen die melk vd boer halen dit toch rauw drinken, wat prima is, alleen niet wat we willen.

Google vertelde me dat je de melk dient te verhitten tot minimaal 72 graden gedurende 15 seconden en daarna zsm weer afkoelen. Als ik dit in een pan op het gas doe, zie ik snel gebeuren dat de melk aanbrandt of overkookt. Ook bij driftig roeren. Ik ben niet zo'n melkkookwonder. Een pan met ca. 6 liter hete melk overzetten in een teiltje koud water lijkt me ook niet geheel failproof.

Voor boeren die zelf pasteuriseren zijn er een soort au-bain-marie-ketels waarbij eerst heet en daarna koud water (in buizen) door de melk wordt geleid. Geschikt voor 200 liter melk per uur [biggrin] Wellicht bestaat zoiets ook op klein formaat? Of zijn er andere tips & trucs? Een flinke googlesessie gisteravond leverde verrassend weinig op.
dl juni 2016

Gebruikersavatar

janine0468

Berichten: 4657
Lid geworden op: 24 sep 2008 17:27
Hobbies: lezen, naaien, moestuinieren
Locatie: USA
Contacteer:

Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?

Ongelezen bericht door janine0468 » 28 dec 2017 16:34

Google heeft gelijk. Voor overkoken hoef je niet zo bang te zijn, volgens mij is 72 graden nog geen overkooktemperatuur. Tegen het aanbranden zou je een anti-aanbakpan moeten gebruiken (ceramisch? liever geen teflon lijkt me). En het gas niet vol aanzetten onder de pan, dat helpt ook een beetje.
Ik zou kleinere hoeveelheden in 1 keer doen, dat is handzamer en gaat sneller. Ter afkoeling een laag koud water met veel ijsblokjes in de gootsteen laten lopen, en daar de pan inzetten. Een teiltje kan omgestoten worden of smelten.
Janine, Mama van Thomas (30-06-2008) en Saskia (04-10-2012)

Gebruikersavatar

mama van 1 zoon

Berichten: 1218
Lid geworden op: 20 jun 2010 10:44
Hobbies: :)

Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?

Ongelezen bericht door mama van 1 zoon » 28 dec 2017 16:40

Ben benieuwd. Sorry geen tip.

Blijft het dan gelijk ook langer bewaarbaar?

Rauwe melk is dacht ik maar kort houdbaar. Daar loop ik vaak tegenaan🤔

Gebruikersavatar

Marjo

Berichten: 6501
Lid geworden op: 22 mei 2008 09:37
Hobbies: Wol

Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?

Ongelezen bericht door Marjo » 28 dec 2017 17:11

wij zijn hier ook mee bezig geweest
en ik ontdekte dat we eigenlijk vooral melk gebruiken om het te verhitten, in pannenkoeken, cakebeslag, gehaktbrood, havermoutpap, etc, etc, etc. Dat is dus mijn truc [smile]
Hoe is dat bij jullie? Drinken jullie het echt het allerliefste koud?

Gebruikersavatar

mama van 1 zoon

Berichten: 1218
Lid geworden op: 20 jun 2010 10:44
Hobbies: :)

Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?

Ongelezen bericht door mama van 1 zoon » 28 dec 2017 17:30

Dat is tot nu toe ook mijn truc☺. Alleen eten we dat niet dagelijks. En soms komt het beter uit om de melk eerder te halen dan direct nodig is😉

Gebruikersavatar

Laura_G

Berichten: 3828
Lid geworden op: 15 apr 2014 13:15
Hobbies: use-less FB pagina
Contacteer:

Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?

Ongelezen bericht door Laura_G » 28 dec 2017 19:30

Welke pladtic challenge doen jullie @@Fien80
op moederdag '14 kwam onze kleine mup

Gebruikersavatar

Marjo

Berichten: 6501
Lid geworden op: 22 mei 2008 09:37
Hobbies: Wol

Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?

Ongelezen bericht door Marjo » 28 dec 2017 20:22

mama van 1 zoon schreef:
28 dec 2017 17:30
Dat is tot nu toe ook mijn truc☺. Alleen eten we dat niet dagelijks. En soms komt het beter uit om de melk eerder te halen dan direct nodig is😉
er zijn genoeg mensen die het tot een week bewaren - bij 2 keer per week halen kom je sowieso prima rond.
en die enkele hoeveelheid die je wilt drinken koud - durf ik wel in pan te verhitten en dan af te koelen.

Gebruikersavatar

Okaasan

Berichten: 1886
Lid geworden op: 04 dec 2014 12:20
Hobbies: Tuinieren

Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?

Ongelezen bericht door Okaasan » 28 dec 2017 20:25

Misschien gek gedacht. Maar kan je het niet ook een soort au baun Marie pasteuriseren. Dus je melk in glazen flessen in een grote pan met water. En dan aan de kook brengen. Dan daarna je flessen afkoelen in een emmer of wasbak koud water.
Lijkt ook op wecken.
Zou dat lukken? Of is dit nu een gek idee?
zoon mrt '15 en zoon mei '17

Gebruikersavatar

Laura_G

Berichten: 3828
Lid geworden op: 15 apr 2014 13:15
Hobbies: use-less FB pagina
Contacteer:

Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?

Ongelezen bericht door Laura_G » 28 dec 2017 20:29

Mm kan je invriezen. Dus koeienmelk vast ook. Zo kan je toch in t groot kopen en in t klein verbruiken.
op moederdag '14 kwam onze kleine mup

Gebruikersavatar

kikker82

Berichten: 2687
Lid geworden op: 09 nov 2009 20:51
Hobbies: Beginnende moeder
Locatie: Haarlem
Contacteer:

Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?

Ongelezen bericht door kikker82 » 28 dec 2017 20:35

In januari zou ik de melk die snel moet afkoelen in flessen doen en buiten zetten. Liefst s avonds doen als het buiten koud is. Heb je niks aan in juni helaas.
Overkomen zal meevallen denk ik, aangezien je hetniet aan de kook hoeft te brengen? Thermometer erbij? (We hebben er eentje van ikea, die piept als de ingestelde temperatuur bereikt is)
Afbeelding
N - sept. 2009 / I - nov. 2011 / L - juni 2014
thingsonmybakfiets.wordpress.com

Gebruikersavatar

Marthe

Berichten: 2272
Lid geworden op: 28 sep 2012 15:09
Hobbies: het leven vieren

Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?

Ongelezen bericht door Marthe » 28 dec 2017 21:14

Volgens mij brandt de melk niet aan als je een laagje water in de pan laat staan voor je de melk erin giet om te koken.
mv4


Aysie

Berichten: 355
Lid geworden op: 27 mar 2017 13:46
Hobbies: Lezen

Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?

Ongelezen bericht door Aysie » 28 dec 2017 21:23

Mijn moeder kookt altijd zelf rauwe melk, denk niet dat ze pasteuriseert want ze koelt het niet direct af, en ze maakt er yoghurt van en wat overblijft wordt binnen 1 of 2 dagen opgedronken. Ze blijft er altijd naast staan zodat ze op tijd erbij is als het begint te schuimen. Je hebt ook een speciale steen ofzo? Die zorgt ervoor dat het niet overkookt.

Gebruikersavatar

Mijk

Berichten: 2495
Lid geworden op: 15 jul 2013 12:00
Hobbies: koffie met een krantje
Locatie: Groningen

Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?

Ongelezen bericht door Mijk » 28 dec 2017 21:44

Wij hadden vroeger thuis een melkkoker (http://www.dora-besparen.nl/verder/dora ... melkkoker/). Brrr, dit brengt een jeugdtrauma boven, ik lust geen melk [headbang] [headbang] [headbang]
N. 01-04-2013 & R. 18-01-2015

Gebruikersavatar

Okaasan

Berichten: 1886
Lid geworden op: 04 dec 2014 12:20
Hobbies: Tuinieren

Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?

Ongelezen bericht door Okaasan » 28 dec 2017 22:49

Aysie schreef:
28 dec 2017 21:23
. Je hebt ook een speciale steen ofzo? Die zorgt ervoor dat het niet overkookt.
Een (melk)kleppertje. Dat werkt erg goed inderdaad.
Ze zijn van glas. Niet van steen.
zoon mrt '15 en zoon mei '17


Albertine

Berichten: 2279
Lid geworden op: 23 sep 2013 12:44
Hobbies: koken en paarden
Locatie: gelderland

Re: Zelf pasteuriseren van rauwe melk: tips & trucs?

Ongelezen bericht door Albertine » 28 dec 2017 23:18

Als je niet te ver verwarmt zal het niet overkoken. Wij koken denk ik een liter of 4/5 in een keer en dan in de gootsteen terugkoelen. Maar wij laten de kinderen ook wel rauwe melk drinken en dat kan best 3/4 dagen staan mits je de koelkast echt koud hebt staan. Maar goed, je gaf al aan dat liever niet te doen.
Leuk dat je het eens zo gaat doen trouwens in het kader van een plastic ban

Plaats reactie