Tuurlijk, leuk!
Goed om te weten! App ken ik idd
Moderator: Mod_Forum_OT
Tuurlijk, leuk!
Goed om te weten! App ken ik idd
Voor twee weken. Dan hebben we een liter per dag. Er gaat nu meer doorheen (zo'n 12 liter per week), maar om het betaalbaar & werkbaar te houden vind ik 1 liter per dag wel even genoeg Ook uit milieu-oogpunt trouwens. Ik schrok wel even toen ik ging rekenen en uitkwam op die 12 liter/week. Omgekeerd motiveerde deze 'ontdekking' me ook om serieus werk te maken van zelf melk halen & pasteuriseren, want dat scheelt dus ca. 50 geplastificeerde melkpakken per maand.
Vrienden van ons doen dit. Wat ik van hen begrijp is dat het ontromen op zich niet lastig is. Je laat de melk een dag in de koelkast staan (voor of na het pasteuriseren, kan allebei) en schept dan met een diepe lepel de dikkere vette laag eraf.
Dat klinkt perfect! Ik ga eens speurenjanine0468 schreef: ↑02 jan 2018 23:45Ik ken mensen die de melk in een kan met een kraantje doen. Het kraantje zit beneden op de kan, als de melk zover op is, is alleen de room over.
Dank! Bedoel je dat je de melk terugkoelt in de pan met de kraan aan? Of dat je de flessen vult in de gootsteen met de kraan aan?Albertine schreef: ↑05 jan 2018 08:27Nog even over het terug koelen, ik koel terug in de pan en vul dan pas mijn flessen en ik doe dat in de gootsteen met de kraan zachtjes aan. Vind dat juist best snel gaan dus is misschien het proberen waard?
En verder erg leuk om al je bevindingen te lezen!
Wij maken wel zelf yoghurt soms en doen daar extra room door van de melk die overblijft, is ook erg lekker.