Heb jij je al aangemeld voor de Dragen en Voeden MegaMeet op 29 september 2018?
Niet te lang twijfelen en gewoon doen! Klik hier om alle informatie over het leuke Dragen en Voeden verjaardagsfeest te vinden.

Kinderen voorbereiden op een (veel) lager welvaartsniveau?

Consuminderen, tuinieren en groen leven. Kortom leven in harmonie met de natuur

Moderator: Mod_Forum_OT

Gebruikersavatar

amira

Berichten: 2966
Lid geworden op: 29 okt 2015 08:03
Hobbies: blog

Re: Kinderen voorbereiden op een (veel) lager welvaartsnivea

Ongelezen bericht door amira » 26 okt 2017 07:50

bear wildes of hoe noemt die kerel doet het soms zelfs gewoon met zand en houdskool enz. Ik hou trouwens van zijn programmas zelfs al zijn ze hier gedubbed in Turks.
Dl1 29/02/2016 Dl2 13/12/2017
blog https://emineinturkey.wordpress.com

Gebruikersavatar

Topic starter
Femtaine

Berichten: 4953
Lid geworden op: 26 apr 2012 12:23
Hobbies: ladila

Re: Kinderen voorbereiden op een (veel) lager welvaartsniveau?

Ongelezen bericht door Femtaine » 12 nov 2017 15:16

Upje. Toen ik dut topic begon en hier net pas over nadacht lag ik er wakker van. Dat is gelukkig ook weer weggezakt, maar het blijft een boeiend en wat mij betreft relevant onderwerp. Dus ik hoop op meer input! Doortje31 wilde ook nog eens meepraten toch?


Doortje31

Berichten: 264
Lid geworden op: 30 jul 2017 18:40
Hobbies: Tuinieren

Re: Kinderen voorbereiden op een (veel) lager welvaartsniveau?

Ongelezen bericht door Doortje31 » 12 nov 2017 17:08

Oh ja! Was ik al weer vergeten...

Wij zijn hier heel veel mee bezig. Sowieso omdat we het echt niet breed hebben nu en de kinderen toch een hoop verwachten zonder dat wij ze daar aanleiding toe geven. (Bijv speelgoed en snoep) Omdat ik goed ben in doemdenken, zie ik bijv het klimaatprobleem echt als een groot probleem. Ik vind het dan ook belangrijk de kinderen te leren dat we alles met mate moeten doen. Dat belast het milieu nu minder, maar tevens leert het ze ook met minder te doen. Dus als dat in de toekomst moet, dan zijn ze het al gewend.
We zijn erg bezig met milieu en zijn daarom zo goed als vegan geworden afgelopen jaar. Vooral omdat we denken dat dit (met name vlees) in de toekomst een stuk duurder gaat worden, dus kunnen we maar beter al gewend zijn anders te koken. We eten seizoens gebonden en zonder pakjes en zakjes. Ik haal veel op de markt en probeer dat met zo min mogelijk plastic afval te doen. We eten veel gedroogde bonen, die we dus zelf weken etc. Hier hebben we ook een flinke voorraad van.
We hebben geen auto en leren de kinderen dat we met het ov, te voet en te fiets ook ver kunnen komen. Soms moeten we dan wat creatiever zijn en daar betrekken we ze bij: laten zien dat je ook van A naar B kunt komen als dat via C,D en E moet. Dat dat misschien langer duurt maar dat we die tijd ook leuk kunnen invullen. Inventief zijn.
We hebben een gewone standaard achtertuin maar ik ben nu al meerdere jaren bezig om de grond te verbeteren via Permacultuur. Dat helpt! Wat eerst dode grond was, zit nu vol wormen. Ik ga er vaste planten: fruit en groenteplanten op planten gecombineerd met een jarigen. Soms zullen we dan wat vreemdere groenten eten. Bijv een vaste plant die op spinazie lijkt ipv eenjarig spinazie. Dat is wennen voor de meiden.

We zijn ook bezig met een noodpakket aan te leggen. Eten maar ook energie en waterfilter.
We hebben een koophuis maar weinig budget omdat ik thuis ben met de kinderen dus zonnepanelen etc zit er helaas niet in.

Ik maak veel van onze kleding zelf. We krijgen ook wel wat nieuw van de oma's. En ook tweedehands. Ook meubels en dingen in huis maken we zelf of kopen we tweedehands. En als iets stuk is proberen we het eerst te repareren of het hergebruiken voor iets anders.
Ik probeer de kinderen overal bij te betrekken. Vooral laten zien dat je iets niet meteen hoeft weg te gooien als het stuk is. Dat je respect moeten hebben voor je omgeving en dat alles dat je doet invloed heeft op iets of iemand anders.
Ik probeer dit natuurlijk niet te zwaar te maken voor de kinderen. Vooral voorleven.

Ik ben niet echt een prepper, maar het houdt me wel veel bezig. Wat als de economie instort? Wat als de rivieren overstromen? Wat als er een nieuwe wereldoorlog uitbreekt?
Mama van Fiene (8) en Lot (4)


1en2en2

Berichten: 428
Lid geworden op: 21 okt 2014 17:59
Hobbies: Maak het zelf :)
Locatie: Betuwe

Re: Kinderen voorbereiden op een (veel) lager welvaartsniveau?

Ongelezen bericht door 1en2en2 » 12 nov 2017 17:41

Wat leuk zoals jullie daarmee bezig zijn Doortje :)
Ik zou eigenlijk ook (staat al jaren op mijn to do lijstje ) een voorraadje water, batterijen, lucifers etc in huis moeten halen.
Zoals deze week in Vlaardingen het leidingwater vervuild... het is nog niet zo'n slecht idee om onafhankelijk te kúnnen zijn bij een ramp.Doortje31

Berichten: 264
Lid geworden op: 30 jul 2017 18:40
Hobbies: Tuinieren

Re: Kinderen voorbereiden op een (veel) lager welvaartsniveau?

Ongelezen bericht door Doortje31 » 14 nov 2017 22:02

Ik las de link en kwam ook op deze: https://www.trouw.nl/groen/klimaatveran ... ~a76890fb/
En dan voel ik me toch niet meer zo gek, dat ik daar rekening mee houdt
Mama van Fiene (8) en Lot (4)

Gebruikersavatar

Tarpan

Berichten: 3716
Lid geworden op: 04 mar 2010 18:43
Locatie: Horebeke, Belgie

Re: Kinderen voorbereiden op een (veel) lager welvaartsniveau?

Ongelezen bericht door Tarpan » 17 nov 2017 22:29

Bij ons gaat het eigenlijk zoals Pippilota beschreef. ML nog meer dan ik, maar ik ook, proberen echt bewust (voor) te leven. De kinderen vinden dat gelukkig meestal ook helemaal prima, al ontstaan er met hun ouder worden natuurlijk wel compromissen, want zij zien ook wat hun vriendjes op school hebben/reclame/... We wonen wel op het platteland en hebben veel grond bij ons boerderijtje moeten kopen, dus op dat vlak hebben we ook wel veel kansen.
- eigen grote moestuin, en daarnaast nog ruilhandel met de buren die nog veel overschotten hebben
- we kweken zelf dieren: kippen, koeien (nog een paar maanden, dan stoppen we er even mee), schapen, vroeger ook nog varkens gehad. Die slachten we af en toe wanneer het nodig is, maar we zijn wel zuinige vleeseters en worden steeds zuiniger. Minder maar betere kwaliteit. We eten ongeveer de helft van de week vegetarisch.
- we zijn al 10 jaar ecologisch aan het verbouwen en het zal nog wel minstens zo lang duren voor het klaar is.
- ML is bijzonder handig wat ambachten betreft (smeden, houtbewerking, leder bewerken, ...), maar ook in elektronica en mechanica - heel handig in en rond het huis dus. De kinderen helpen hier graag aan mee.
- mijn passies liggen dan weer bij de groententuin, koken en bakken, handwerk, ... Ook hier helpen de kinderen graag bij.
- we zijn kritische consuminders en proberen dit ook voor te leven aan de kinderen (maar dus wel met compromissen). Veel tweedehands, veel ruilen, eerst kijken of dingen nog te herstellen zijn, niet zomaar met elke rage meelopen, niet kopen om te kopen. Voor het budget hoeven we het zelfs eigenlijk niet te doen (wel een stuk minder inkomen sinds ML zijn hart volgt), maar we vinden dit gewoon belangrijk in het leven. We hebben ook geen tv en voorlopig geen tablet/smartphone (wel laptop en oud nokiatje [lol]) om meer bewuste tijd over te houden - maar dat laatste zal nog even afwachten zijn hoe lang dit nog vol te houden is.
- het sociale proberen te waarderen boven het materiële. We doen ook veel vrijwilligerswerk (voor de school van de kinderen, ML repair café, we zijn ook aangesloten bij dienstenruilgroepen zoals LETS). We willen hen voorleven dat mensen belangrijker zijn dan spullen. Dat 'genoeg geld' fijn is, te weinig niet maar te veel ook zeker niet. Dat we bewust de keuze maken voor 'genoeg' verdienen (terwijl het een stuk meer was/zou kunnen zijn moest ML in zijn vorige sector blijven werken zijn) maar daardoor meer tijd voor elkaar.
- een bredere blik op de wereld. Fairtrade, bio, natuurbescherming, milieubewustzijn, ... we proberen hen er de beginselen van mee te geven. Oog hebben voor onrechtvaardigheid in de wereld.
- we gaan altijd op (korte) kampeervakantie, gewoon omdat we dat leuk vinden en dan helemaal kunnen onthaasten
- DL1 proeft van de jeugdbeweging, al ziet ze een week tentenkamp nog niet zitten (komt hopelijk wel). Ik heb zelf ook zalige herinneringen aan de vele scoutskampen, één met de natuur, zelf je plan trekken op alle vlakken, gezellig in groep.
- spaarzaamheid naar hobby's is voor ML ook een stokpaardje. Niet 4 activiteiten per kind per week waardoor iedereen zich constant loopt te haasten, maar kiezen wat je het leukste vindt en dat dan graag doen (en na een tijd eventueel iets anders kiezen, maar niet 'en en en'). En ook genieten van samen thuis zijn.

Wij vinden dat we niets bijzonders doen, maar we zien natuurlijk ook wel rondom ons dat anderen soms op een heel andere manier leven. We kunnen alleen maar hopen dat onze dochters er dingen van oppikken en meenemen voor later op hun eigen weg, als ze in moeilijke situaties terecht komen.

Hetgeen waar we nog het meest tegenaan lopen (of ik toch, ML vindt dat iets minder belangrijk), is het autogebruik. Niet dat we heel afgelegen wonen, maar het openbaar vervoer (vooral de bus, maar in het weekend ook de trein) is hier echt wel lastig. Je bent er zo dubbele tijd mee kwijt voor hetzelfde traject. We hebben één elektrische fiets die ik zoveel mogelijk gebruik, maar de kinderen kunnen hier (Vlaamse Ardennen) niet snel zelf grote stukken fietsen door de hoogteverschillen. En het is niet altijd haalbaar om iedereen op de fiets/in de fietskar mee te nemen. We delen nu wel onze tweede auto met kennissen in het dorp. Hopelijk kunnen we binnenkort weer naar één auto overschakelen als de twee jongsten ook wat groter zijn en zelf meer kunnen fietsen.
Linde (7-12-'09), Hilke (8-12-'12), *(12-'14), Rune! (4-1-2016)
RS Leo Türkis, RS Mystica, Wellen Silver 2, Caribe Fische 6, Wollen rode vogels 6, Girasol Mojito 5, Vatanai Glaciar 5, Manduca bruin, MisterMirko MT
ISO: kornblume 5

Gebruikersavatar

Laura_G

Berichten: 2832
Lid geworden op: 15 apr 2014 12:15
Hobbies: use-less FB pagina
Contacteer:

Re: Kinderen voorbereiden op een (veel) lager welvaartsniveau?

Ongelezen bericht door Laura_G » 17 nov 2017 22:40

@offtopic. Tarpan doe je ook mee aan d&v logeren. Ik ben zo benieuwd om te zien hoe jullie je droom leven. Zelf heb ik kennis over zero waste en energiebesparing te brengen. Maar wellicht is dit niet jullie leerpunt.
op moederdag '14 kwam onze kleine mup

Gebruikersavatar

Tarpan

Berichten: 3716
Lid geworden op: 04 mar 2010 18:43
Locatie: Horebeke, Belgie

Re: Kinderen voorbereiden op een (veel) lager welvaartsniveau?

Ongelezen bericht door Tarpan » 18 nov 2017 22:14

Laura_G schreef:
17 nov 2017 22:40
@offtopic. Tarpan doe je ook mee aan d&v logeren. Ik ben zo benieuwd om te zien hoe jullie je droom leven. Zelf heb ik kennis over zero waste en energiebesparing te brengen. Maar wellicht is dit niet jullie leerpunt.
Hoi Laura, ooit wil ik/we dat misschien wel gaan doen. Maar momenteel is ons huis hier echt nog niet geschikt voor. We slapen momenteel zelfs allemaal op één (gelukkig heel grote) slaapkamer. Hopelijk kunnen we deze zomer (als de laatste ruimtes beneden voorlopig afgewerkt zijn) aan de andere slaapkamer(s) beginnen, en dan is dat misschien wel een optie.
We staan trouwens wel altijd open voor kampeerders in onze boomgaard! We hebben nog een buitentoilet mét het obligate hartje in de deur [lol].
Linde (7-12-'09), Hilke (8-12-'12), *(12-'14), Rune! (4-1-2016)
RS Leo Türkis, RS Mystica, Wellen Silver 2, Caribe Fische 6, Wollen rode vogels 6, Girasol Mojito 5, Vatanai Glaciar 5, Manduca bruin, MisterMirko MT
ISO: kornblume 5

Gebruikersavatar

Tarpan

Berichten: 3716
Lid geworden op: 04 mar 2010 18:43
Locatie: Horebeke, Belgie

Re: Kinderen voorbereiden op een (veel) lager welvaartsniveau?

Ongelezen bericht door Tarpan » 18 nov 2017 22:16

En wat zero waste betreft: ik word me daar steeds bewuster van maar vind het zó moeilijk (al weet ik dat het dat niet is hoor). Maar intussen lijkt het mij vooral dat je voor zero waste gewoon erg veel tijd nodig hebt. Bv. om zelf koekjes, ... te bakken ipv ze in de winkel te kopen met plastiek verpakking errond (dat doe ik wel al zoveel mogelijk). Maar er zijn zoveel dingen waarbij ik merk dat 'tijdsgebrek' zorgt dat we meer afval in huis hebben.
Linde (7-12-'09), Hilke (8-12-'12), *(12-'14), Rune! (4-1-2016)
RS Leo Türkis, RS Mystica, Wellen Silver 2, Caribe Fische 6, Wollen rode vogels 6, Girasol Mojito 5, Vatanai Glaciar 5, Manduca bruin, MisterMirko MT
ISO: kornblume 5

Gebruikersavatar

ikbennellie

Berichten: 4984
Lid geworden op: 11 mar 2010 15:29

Re: Kinderen voorbereiden op een (veel) lager welvaartsniveau?

Ongelezen bericht door ikbennellie » 19 nov 2017 12:04

Grappig Tarpan, ik vroeg me bij het eerste bericht dat je postte al af waar je alle tijd vandaan haalt om dat soort dingen te doen :-)

Ik vind dat nl het voornaamste probleem. ML en ik kunnen echt allerlei dingen wel zelf, maar in de praktijk moeten we beide werken en zijn we daaromheen toch vooral met de kinderen bezig.

We vinden het belangrijk om zelf kleding te maken, te tuinieren, zaken te repareren, ons eigen huis bij te houden, meubels te maken, koken zonder pakjes en zakjes... Vooral uit idealisme. Maar omdat er naast het werk weinig tijd overblijft, schiet het erbij in. Stom, want we werken uit financiele noodzaak, maar daardoor kunnen we met dit soort dingen dus geen geld besparen juist door dat werk. En het maakt ook bij ons idd een tweede auto noodzakelijk.

Wij hebben overigens wel een noodpakket met batterijen, kaarsen, lucifers, rijst en peulvruchten in de kelder. Maar in de praktijk denk ik dat dat al heel snel niet meer voldoende is (2 weken ofzo?)
En omdat we allebei werken is er wel budget, we hebben bijv veel zonnepanelen en "0 op de meter", maar hier in NL ben je dan wel alsnog afhankelijk van de infrastructuur van je vastnet en in een echte crisissituatie hebben we aan die panelen dus ook niet zoveel.

Gebruikersavatar

Marja73

Berichten: 2453
Lid geworden op: 17 jun 2014 12:53
Hobbies: Kids en buiten zijn
Locatie: Midden van het land

Re: Kinderen voorbereiden op een (veel) lager welvaartsniveau?

Ongelezen bericht door Marja73 » 19 nov 2017 22:00

Interessant nellie. Wat zou in noodsituaties moeten hebben ipv zonnepanelen? Pelletkachel voor warmte denk ik, maar wat viir electriciteit?
Trotse mama van twee meisjes: geboren in jan 2011 en mei 2014.

Gebruikersavatar

Tarpan

Berichten: 3716
Lid geworden op: 04 mar 2010 18:43
Locatie: Horebeke, Belgie

Re: Kinderen voorbereiden op een (veel) lager welvaartsniveau?

Ongelezen bericht door Tarpan » 20 nov 2017 12:04

Hm, ik vrees dat ik gewoon een duracellkonijn ben met energie te over [lol] [cheesygrin]. En ML werkt maar halftijds ongeveer, waardoor hij op woensdag, in het weekend en de schoolvakanties wel tijd overhoudt voor reparatie/verbouw/ambachtenwerk enz.
Wat ik ook wel steeds meer merk, is dat de echte 'speel'-tijd met de kinderen relatief beperkt is. Ze spelen natuurlijk vaak samen, we brengen veel tijd samen door, maar dat is vaak onderweg/al winkelend/samen werkend/... of zijdelingse betrokkenheid bij hun spel terwijl wij andere dingen doen.
Verder zeg ik altijd, we hebben geen tv, dus dat scheelt ons 2u tijdswinst per dag tov kijkend Vlaanderen [wink]. Al neemt de laptop/youtube/... wel voor een stuk die rol over.
Dus ja, ik weet het ook niet zo. Toch maar die goede batterijen denk ik [dontknow] [wink].

ML wil echt geen zonnepanelen trouwens, omdat hij het lelijk vindt op ons mooi gerestaureerde dak (volg ik wel - al hebben we ook een schuur waar het wel zou kunnen en minder opvallend - maar hij vindt het nog altijd te opvallend), maar ook omdat hij er veel achtergrondkennis over heeft en het lange termijn rendement in twijfel trekt (en ook de subsidies met het fiasco nu in België).
Dus bij stroompanne/uitschakeling hebben we echt een probleem.
Linde (7-12-'09), Hilke (8-12-'12), *(12-'14), Rune! (4-1-2016)
RS Leo Türkis, RS Mystica, Wellen Silver 2, Caribe Fische 6, Wollen rode vogels 6, Girasol Mojito 5, Vatanai Glaciar 5, Manduca bruin, MisterMirko MT
ISO: kornblume 5

Gebruikersavatar

irmajo

Berichten: 1208
Lid geworden op: 15 feb 2012 13:51
Hobbies: tuin/keuken/kind/kajak
Locatie: tussen de verhuisdozen

Re: Kinderen voorbereiden op een (veel) lager welvaartsniveau?

Ongelezen bericht door irmajo » 22 nov 2017 15:54

Leuk topic, ik denk dat het al een interessante ervaring zou zijn om er een paar dagen zonder telefoon/internet met de kinderen op uit te trekken. Gewoon op de bonnefooi naar een vreemde plek waar je moet overnachten en een paar dagen moet zien door te brengen. Niets moeilijks. Maar voor de jonge generatie vast een nieuwe ervaring. Je informatie niet van internet plukken maar anderen om hulp vragen.
Trotse moeder van W 1-8-11 en V 22-11-13 en S* 12-10-15


Doortje31

Berichten: 264
Lid geworden op: 30 jul 2017 18:40
Hobbies: Tuinieren

Re: Kinderen voorbereiden op een (veel) lager welvaartsniveau?

Ongelezen bericht door Doortje31 » 22 nov 2017 16:14

irmajo schreef:
22 nov 2017 15:54
Leuk topic, ik denk dat het al een interessante ervaring zou zijn om er een paar dagen zonder telefoon/internet met de kinderen op uit te trekken. Gewoon op de bonnefooi naar een vreemde plek waar je moet overnachten en een paar dagen moet zien door te brengen. Niets moeilijks. Maar voor de jonge generatie vast een nieuwe ervaring. Je informatie niet van internet plukken maar anderen om hulp vragen.
Zo gaan wij kamperen elke zomer. Ook geen electriciteit op de campingplaats. ( ook als die er wel is, kiezen we hem niet) we gaan nooit heel lang ivm weinig geld, en we hebben dan wel de beschikking over een toiletgebouw met douches en om de afwas te doen. We gaan ook heel bewust met een kleine 4 persoons koepeltent.
Voordeel van een camping is natuurlijk wel dat er kinderen zijn om mee te spelen. Zomaar in het bos, zonder andere mensen, zou natuurlijk lastiger zijn met de kinderen.
Mama van Fiene (8) en Lot (4)

Plaats reactie