Algemene verordening gegevensbescherming - 2018 (GDPR/AVG)

Dragen en Voeden Dragen en Voeden, gevestigd te 's-Gravenhage, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring.

Persoonsgegevens die wij verwerken

Dragen en Voeden verwerkt je persoonsgegevens doordat je gebruik maakt van onze diensten en/of omdat je deze gegevens zelf aan ons verstrekt.

De persoonsgegevens die wij verwerken:
- E-mailadres
- IP-adres
- Overige persoonsgegevens die je actief verstrekt bijvoorbeeld door een profiel op deze website aan te maken, berichten die je zelf op het forum plaatst, of via het forum per PM verstuurt
- Gegevens over jouw activiteiten op onze website
- Internetbrowser en apparaat type

Om aan de GDPR te voldoen, moet je er rekening mee houden dat jouw Dragen en Voeden account op zijn minst een uniek identificeerbare naam (gebruikersnaam) bevat, een persoonlijk wachtwoord dat wordt gebruikt om in te loggen op jouw account en een persoonlijk, geldig e-mailadres. Jouw informatie voor jouw account op Dragen en Voeden is beschermd door de wetten betreffende gegevensbescherming van het land waarin dit forum gehost wordt (Nederland). Alle informatie die nog gevraagd wordt door Dragen en Voeden voor meer informatie dan je gebruikersnaam, je wachtwoord en je e-mailadres tijdens het registratieproces, zijn ofwel verplicht of optioneel, naar het inzicht van Dragen en Voeden. Je altijd hebt de mogelijkheid te bepalen welke informatie van je account openbaar wordt weergegeven. Verder heb je ook de mogelijkheid om in te stellen of je de e-mails die automatisch worden gemaakt door de phpBB-software wilt ontvangen.

Verder bewaren we het volledige IP-adres waarmee je kunt posten. Afhankelijk van jouw voorkeuren kan Dragen en Voeden jou e-mails sturen naar het e-mailadres dat je hebt gebruikt toen je je registreerde, of dat je later hebt gewijzigd, maar je kunt deze voorkeuren op elk gewenst moment wijzigen via je gebruikers configuratiescherm (UCP) als je ze niet meer wilt ontvangen. De persoonlijke gegevens die je ons hebt gegeven toen je je aanmeldde, worden alleen gebruikt voor de doelmatigheid van de Dragen en Voeden forum functionaliteiten. Ze zullen niet voor iets anders worden gebruikt en zullen ook niet worden doorgegeven aan een derde partij zonder jouw uitdrukkelijke toestemming. Je kunt op elk gewenst moment controleren of de persoonlijke gegevens die Dragen en Voeden bijhoud bereikbaar zijn in het gedeelte "Profiel" van uw gebruikerspaneel. De enige andere informatie over jou is die welke jij besluit te plaatsen in de fora, waarna deze als "openbaar beschikbaar" wordt beschouwd, omdat deze door zoekmachines en online archief sites is geïndexeerd.


Bijzondere en/of gevoelige persoonsgegevens die wij verwerken

Dragen en Voeden verplicht jou op geen enkele wijze om Speciale Persoonsgegevens (zoals medische informatie, politieke voorkeur, religie, etc) openbaar te maken. Wij vragen daar niet om, maar het kan gebeuren dat gevoelige informatie gedurende een forumgesprek toch schriftelijk gedeeld wordt.
Ieder forumlid heeft de mogelijkheid om zelf haar berichten aan te passen en zelf gevoelige informatie op ieder moment te verwijderen.

Onze website en/of dienst heeft niet de intentie gegevens te verzamelen over websitebezoekers die jonger zijn dan 16 jaar, tenzij ze toestemming hebben van ouders of voogd. We kunnen echter niet controleren of een bezoeker ouder dan 16 is. Wij raden ouders dan ook aan betrokken te zijn bij de online activiteiten van hun kinderen, om zo te voorkomen dat er gegevens over kinderen verzameld worden zonder ouderlijke toestemming. Als je er van overtuigd bent dat wij zonder die toestemming persoonlijke gegevens hebben verzameld over een minderjarige, neem dan contact met ons op via forum@dragen-en-voeden.nl, dan verwijderen wij deze informatie.


Met welk doel en op basis van welke grondslag wij persoonsgegevens verwerken

Dragen en Voeden verwerkt jouw persoonsgegevens voor de volgende doelen:
- Je te kunnen e-mailen indien dit nodig is om onze dienstverlening uit te kunnen voeren
- Je te informeren over wijzigingen van onze diensten
- Je de mogelijkheid te bieden een account aan te maken

Hoe lang we persoonsgegevens bewaren

Dragen en Voeden bewaart je persoonsgegevens niet langer dan strikt nodig is om de doelen te realiseren waarvoor je gegevens worden verzameld. Wij hanteren de volgende bewaartermijnen voor de volgende (categorieën) van persoonsgegevens:

(Categorie) persoonsgegevens > Bewaartermijn > Reden
Personalia > 3 jaar > Bieden van een mogelijkheid voor leden om terug te keren met bhoud van profiel; voorkomen van misbruik door mogelijke spammers/verbannen forumleden (e-mailadres controle)
IP-Adres > 3 jaar > voorkomen van misbruik door mogelijke spammers/verbannen forumleden (e-mailadres controle)
Bezoekersgegevens > 10 jaar > Historische statistieken van gebruik van het forum, ten behoeve van verbetering van het forum


Delen van persoonsgegevens met derden

Dragen en Voeden verkoopt jouw gegevens niet aan derden en zal deze uitsluitend verstrekken indien dit nodig is voor de uitvoering van onze overeenkomst met jou of om te voldoen aan een wettelijke verplichting. Met bedrijven die jouw gegevens verwerken in onze opdracht, sluiten wij een bewerkersovereenkomst om te zorgen voor eenzelfde niveau van beveiliging en vertrouwelijkheid van jouw gegevens. Dragen en Voeden blijft verantwoordelijk voor deze verwerkingen.


Cookies, of vergelijkbare technieken, die wij gebruiken

Dragen en Voeden gebruikt alleen technische en functionele cookies, en analytische cookies die geen inbreuk maken op je privacy. Een cookie is een klein tekstbestand dat bij het eerste bezoek aan deze website wordt opgeslagen op jouw computer, tablet of smartphone. De cookies die wij gebruiken zijn noodzakelijk voor de technische werking van de website en jouw gebruiksgemak. Ze zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld jouw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren. Je kunt je afmelden voor cookies door je internetbrowser zo in te stellen dat deze geen cookies meer opslaat. Daarnaast kun je ook alle informatie die eerder is opgeslagen via de instellingen van je browser verwijderen.

De eerste twee cookies bevatten een indentificatienummer (hierna “user-id”) en een anoniem sessienummer (hierna “session-id”). Deze twee nummers worden automatisch door de phpBB-software aan je toegewezen. Een derde cookie zal worden aangemaakt wanneer je onderwerpen hebt gelezen op “Dragen en Voeden”. Deze cookie wordt gebruikt om op te slaan welke onderwerpen gelezen zijn en verbetert daarmee je gebruikerservaring.


Gegevens inzien, aanpassen of verwijderen

Je hebt het recht om je persoonsgegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen. Dit kun je zelf doen via de persoonlijke instellingen van jouw account. Daar kan je een overzicht van jouw persoonsgegevens downloaden (het recht op gegevensoverdraagbaarheid), en op het forum kan je altijd jouw eigen berichten aanpassen.

Daarnaast heb je het recht om je eventuele toestemming voor de gegevensverwerking in te trekken of bezwaar te maken tegen de verwerking van jouw persoonsgegevens door ons bedrijf.

Dragen en Voeden heeft als forum een archieffunctie. Daarom hoeven wij niet zonder meer te voldoen aan een eventueel verzoek om jouw berichten of zelfs complete topics te verwijderen. Daarvoor hebben wij het recht om een afgewogen beslissing te maken tussen jouw rechten en het bestaansrecht van het forum.
Je kunt altijd zelf je berichten aanpassen zodat de informatie die je niet langer online wilt hebben staan, daar niet meer staat.
In het openbare deel van het forum verwijderen wij in principe geen complete topics op verzoek van de topicstarter, tenzij er privacytechnische redenen voor zijn.
In de besloten subfora zullen we wel op het verzoek van de topicstarter topics verwijderen, mits deze gespecifeerd worden.
Mocht je niet langer in de besloten subfora kunnen meelezen, dan zullen we de door jou gestarte topics verwijderen.

Wil je gebruik maken van je recht op bezwaar en/of specifieke topics of je account laten verwijderen, of heb je andere vragen/opmerkingen over de gegevensverwerking, stuur dan een gespecificeerd verzoek naar forum@dragen-en-voeden.nl.

Omdat wij op een forum geen identiteitsverificatie doen, is het voor ons lastig om te bepalen of een dergelijk verzoek van de rechthebbende eigenaar komt. Daarom is het verplicht om het verzoek te versturen vanaf het e-mailadres dat aan de forumaccount gekoppeld is. Dit ter bescherming van je privacy. Dragen en Voeden zal zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen vier weken, op jouw verzoek reageren.

Dragen en Voeden wil je er tevens op wijzen dat je de mogelijkheid hebt om een klacht in te dienen bij de nationale toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat kan via de volgende link: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/n ... ns/tip-ons


Hoe wij persoonsgegevens beveiligen

Jouw wachtwoord is versleuteld (en kan niet worden ontsleuteld), waardoor het op een veilige manier is opgeslagen. Desondanks is het niet aan te raden dat je hetzelfde wachtwoord gebruikt op diverse websites. Je wachtwoord is het middel waarmee je op je account op Dragen en Voeden kan aanmelden, bewaar het dus veilig en geef het op geen enkele manier aan iemand van Dragen en Voeden of een andere derde partij. Als je het wachtwoord van je account bent vergeten, kun je de “Ik ben mijn wachtwoord vergeten”-optie gebruiken bij het aanmeldvenster. Dit proces vereist dat je de gebruikersnaam en e-mailadres opgeeft van je gebruikersaccount, waarna de phpBB-software een nieuw wachtwoord zal genereren en zal opsturen naar het e-mailadres, zodat je opnieuw kunt aanmelden. Mocht dat niet werken, dan kan je Dragen en Voeden e-mailen op wachtwoord@dragen-en-voeden.nl met het verzoek om jouw wachtwoord te resetten. Dragen en Voeden zal dan een veilig tijdelijk wachtwoord voor jou genereren, waarmee je kunt inloggen, en jou dat e-mailen op het adres dat bij ons bekend is. Wij adviseren jou dringend om direct daarna dat wachtwoord te wijzigen, zodat er geen schriftelijke record is van jouw actuele wachtwoord op dit forum.

Dragen en Voeden wordt gehost in een VM op onze eigen server, waar derden geen toegang toe hebben.
Bezoekersstatistieken worden gemaakt door Piwik/Matomo en Munin op onze eigen server, en e-mail wordt ook verzorgd door onze eigen server.
Dragen en Voeden gebruikt Owncloud voor de eigen documentencloud, geinstalleerd en gehost op onze eigen server. De server hangt in een beveiligd KPN datacenter.
Backups worden opgeslagen op diezelfde server, geëncrypt buiten de VM. Off-site backups gaan over een beveiligde verbinding naar onze tweede, lokale server.

Dragen en Voeden neemt de bescherming van jouw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Als jij het idee hebt dat jouw gegevens toch niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, neem dan contact op met onze klantenservice of via forum@dragen-en-voeden.nl.