Broden bakken

Vanaf 6 maanden tot 80 jaar. Voor recepten, inspiratie en foto's.

Moderator: Mod_Forum_Voeden

Gebruikersavatar

Topic starter
SuzyQ

Berichten: 12430
Lid geworden op: 20 apr 2009 11:55
Hobbies: Rennen-vliegen-vallen-opstaan

Broden bakken

Ongelezen bericht door SuzyQ » 09 jun 2010 20:36

Omdat de zoekfunctie nog altijd dienst weigert bij mij, even een nieuw topic.

Ik heb het broodbakken (her)ontdekt. Vroeger bakte ik alleen zelf als ik 'speciaal' brood wilde, maar nu wil ik ook 'gewoon' brood zelf bakken. Ik bak niet in een broodbakmachine, maar gewoon met hand en oven.

Ik ben opzoek naar lekkere mixen, recepten en goede tips waar ik bijvoorbeeld mixen, maar ook fijn zuurdesem (voor de afwisseling, want ik blaas zo op van gist) kan krijgen.
DD ('08) - DS1 ('09) - DS2 ('13)


floortje

Berichten: 14754
Lid geworden op: 01 apr 2009 15:21
Hobbies: *
Locatie: Saudi Arabia

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door floortje » 09 jun 2010 20:39

Kom maar eens in mijn kookboeken snuffelen, ik heb meer broodrecepten dan ik op kan noemen :)
T 12/08 F 10/11 I 02/15

Gebruikersavatar

Topic starter
SuzyQ

Berichten: 12430
Lid geworden op: 20 apr 2009 11:55
Hobbies: Rennen-vliegen-vallen-opstaan

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door SuzyQ » 09 jun 2010 20:47

Volgende week ergens?

En die mix van Ikea was ook lekker he zei je?
DD ('08) - DS1 ('09) - DS2 ('13)

Gebruikersavatar

Honeybadger
Beheerder
Beheerder
Berichten: 16830
Lid geworden op: 24 apr 2008 16:13
Hobbies: Breien

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door Honeybadger » 09 jun 2010 20:53

Mijn favoriet is het no knead bread, daar hoef je echt helemaal niets aan te doen behalve het lang te laten rijzen.

Ik doe meestal het volgende voor een basisbrood :

pond bloem
350 ml water
flinke snuf zout
zakje gist

Mengen (het blijft nat en kledderig), niet kneden, gewoon een beetje roeren.
minstens 12 uur laten rijzen.
Gietijzeren pan of volgezogen romertopf in de oven zetten en samen met de oven op 230 heet laten worden.
Als de pan heet is het gerezen deeg in de pan kiepen. In het begin is het een platte kledder maar dat trekt heel mooi bij.

Een half uurtje met deksel en een half uurtje zonder deksel bakken, klaar!



Sowieso is bakken in een stevige (gietijzeren) pan met deksel een aanrader om een keer te doen. Deeg maken zoals je wil (kan ook met een mix) en dan een half uurtje met deksel op 230 graden en twintig minuten tot een half uurtje zonder deksel.
Door het deksel ontwikkelt er stoom in de pan waardoor het brood heel mooi gelijkmatig gaar en "moist" is. Het laatste half uurtje zorgt voor een lekkere korst.


floortje

Berichten: 14754
Lid geworden op: 01 apr 2009 15:21
Hobbies: *
Locatie: Saudi Arabia

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door floortje » 09 jun 2010 20:56

Volgende week is prima. M. vertrekt zondag naar Qatar dus gezelschap is welkom! :D

Ik heb oa 'De kunst van het bakken' met heel veel lekkere recepten.

Die lingonberry-broodmix is idd prima te eten! Vooral lekker als nog een beetje warm, met een beetje roomboter en jonge (Zweedse) kaas. [thumbright]


ETA: oe, klinkt lekker Layla!
Ik bak ook heel regelmatig brood, en ook altijd met de hand & oven. Jouw recept ga ik morgen eens proberen!
T 12/08 F 10/11 I 02/15

Gebruikersavatar

kangaroo

Berichten: 160
Lid geworden op: 04 okt 2008 22:04

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door kangaroo » 09 jun 2010 21:16

bakken jullie dat brood dan in een speciale broodvorm? Ik bak lui in de machine maar vind de vorm zo onhandig.
mama van 3 mooie meisjes, e mrt 2006, j aug 2008, f sept 2010


floortje

Berichten: 14754
Lid geworden op: 01 apr 2009 15:21
Hobbies: *
Locatie: Saudi Arabia

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door floortje » 09 jun 2010 21:21

Meestal vorm ik het brood met mijn handen, en maak ik een rond of ovaal brood. Heel af en toe in een cakeblik. :)
T 12/08 F 10/11 I 02/15

Gebruikersavatar

Topic starter
SuzyQ

Berichten: 12430
Lid geworden op: 20 apr 2009 11:55
Hobbies: Rennen-vliegen-vallen-opstaan

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door SuzyQ » 09 jun 2010 21:31

Ik doe aan vloerbroden [wink]

Maw, ik vorm het met mijn handen en leg het op de plank in de oven.
DD ('08) - DS1 ('09) - DS2 ('13)

Gebruikersavatar

Gupje

Berichten: 6832
Lid geworden op: 11 jun 2008 14:10
Locatie: omgeving Den Bosch

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door Gupje » 09 jun 2010 21:37

ik bak (als ik in de oven bak ben ook meer van het makkelijk de bbm aanzetten) met een vorm
komt ook omdat ML anders niet 'genoeg' sneetjes heeft en dan dus het hele 500gr brood meeneemt en ik dus dan zonder zit

kneden laat ik altijd de bbm doen
A nika mv Ch ristiaan 13-12-07, A ndreas 5-6-09 en J oachim 19-9-12


floortje

Berichten: 14754
Lid geworden op: 01 apr 2009 15:21
Hobbies: *
Locatie: Saudi Arabia

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door floortje » 09 jun 2010 21:40

Ik kneed nu nog altijd met de hand. Straks in het nieuwe huis mag de Kitchenaid dat voor me gaan doen [cheesygrin]
T 12/08 F 10/11 I 02/15

Gebruikersavatar

Topic starter
SuzyQ

Berichten: 12430
Lid geworden op: 20 apr 2009 11:55
Hobbies: Rennen-vliegen-vallen-opstaan

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door SuzyQ » 09 jun 2010 21:51

floortje schreef:Ik kneed nu nog altijd met de hand. Straks in het nieuwe huis mag de Kitchenaid dat voor me gaan doen [cheesygrin]
Dat dus [mrgreen]

Al moet ik zeggen dat ik het kneden niet heel vervelend vind. Heerlijk ontspannend!
DD ('08) - DS1 ('09) - DS2 ('13)


floortje

Berichten: 14754
Lid geworden op: 01 apr 2009 15:21
Hobbies: *
Locatie: Saudi Arabia

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door floortje » 09 jun 2010 21:56

Ik vind het ook niet vervelend om te doen hoor! Maar de laatste tijd met de pijn in schouder/arm/pols verlang ik toch regelmatig naar het moment dat die gebroken witte of rode schoonheid in mijn keuken woont.

#offtopic (wij hebben trouwens gister ons Smeg-fornuis opgehaald en de keuken besteld! Yay!)
T 12/08 F 10/11 I 02/15

Gebruikersavatar

janine0468

Berichten: 4657
Lid geworden op: 24 sep 2008 17:27
Hobbies: lezen, naaien, moestuinieren
Locatie: USA
Contacteer:

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door janine0468 » 09 jun 2010 22:24

Het No Knead Bread zoals hierboven beschreven is ons dagelijks brood [biggrin] . Ik gebruik 1/3 volkoren 1/3 wit meel, soms ook speltmeel of iets dergelijks.
Ik heb lang met zuurdesem ge-experimenteerd en maak ook wel vaak een deeg met een starter of biga. Maar het No Knead Bread is vaste prik geworden.....

Kijk maar uit, voor je het weet ben je een brood-snob geworden [cool]
Janine, Mama van Thomas (30-06-2008) en Saskia (04-10-2012)

Gebruikersavatar

Topic starter
SuzyQ

Berichten: 12430
Lid geworden op: 20 apr 2009 11:55
Hobbies: Rennen-vliegen-vallen-opstaan

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door SuzyQ » 09 jun 2010 22:50

janine0468 schreef: Kijk maar uit, voor je het weet ben je een brood-snob geworden [cool]
Brood-snob zijn we al. Vandaar ook dat ik maar zelf ga bakken. Nothing is good enough!
DD ('08) - DS1 ('09) - DS2 ('13)

Gebruikersavatar

mamalianne

Berichten: 5422
Lid geworden op: 26 mar 2008 10:51
Hobbies: Tornen (aan alles)
Locatie: 't Hooogelaand
Contacteer:

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door mamalianne » 09 jun 2010 23:14

Ik heb net een paar weken ein-de-lijk door hoe je een fatsoenlijk volkorenbrood bakt. (ik doe niet aan mixjes uit een pak, ik wil zelf bakken, en bak juist zelf omdat er in winkelbrood en -mixjes zo veel zooi zit). Zondags bakken we er twee en daar doen we dan de hele week mee.

Gewoon met volkorenmeel (1 kg), gist (2 van die zakjes), zout (15g), klein schepje rietsuiker (om dat zurige zelfgebakken smaakje weg te werken en omdat 't helpt bij 't rijzen), scheut maisolie, en dan net iets meer water dan je dacht (800ml). Uk vindt 't fantastisch om dat dan met de mixer te lijf te gaan, en de bakvormen in te vetten,en zo komen we samen weer een stukje van de dag door.

Later als ik groot ben wil ik net zo'n jaren-vijftig-gasoven als ik nu heb, maar dan met thermostaat. Ik vergeet nu nog wel eens de knop op tijd terug te zetten en daar wordt de korst zo zwart van [doh].
Afbeelding

Plaats reactie