Broden bakken

Vanaf 6 maanden tot 80 jaar. Voor recepten, inspiratie en foto's.

Moderator: Mod_Forum_Voeden


Sunrise76

Berichten: 1108
Lid geworden op: 06 apr 2016 11:55
Hobbies: Lachen en kids

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door Sunrise76 » 04 okt 2016 23:35

200g volkoren
300g witmeel
Ca 160 g zuurdesem
Ca 7g zout
250 ml water

Ik heb een kneedmachine, die laat ik het kneedwerk doen. Anders van hand mengen/kneden.De deeg is best vochtig/plakkerig. Deeg in het blik doen en over nacht laten rijzen.
Afbakken ca 45 min bij 225 graden. Ik doe het in de koude oven. Tijdens het bakken douchen/ aankleden/ tafel dekken/ kindjes verschonen en aankleden/ kindjes knuffelen en dan is het brood klaar [applaus] ( behalve dat ze liever brood uit de winkel hebben, hahaha)
Zo is het voor mij haalbaar om regelmatig brood te bakken. Met drie kindjes zijn recepten met veel stappen/bewerkingen te druk op dit moment.
Laatst gewijzigd door Sunrise76 op 05 okt 2016 09:47, 1 keer totaal gewijzigd.


Mamato

Berichten: 2795
Lid geworden op: 24 jun 2013 21:27
Hobbies: Knutselen

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door Mamato » 04 okt 2016 23:44

Is dat niet heel weinig water, ik denk dat ergens een typefout staat? Klinkt wel makkelijk in ieder geval! Ik zou zelf liever volledig volkoren bakken, maar merk wel dat het brood veel luchtiger is met gewone tarwebloem erbij.
Mama van 3 kabouters uit 2012, 2014 en 2018


Sunrise76

Berichten: 1108
Lid geworden op: 06 apr 2016 11:55
Hobbies: Lachen en kids

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door Sunrise76 » 05 okt 2016 05:55

Oeps, sorry, 250 ml natuurlijk!

Gebruikersavatar

NmvS

Berichten: 4833
Lid geworden op: 17 feb 2008 10:15
Hobbies: vanalles

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door NmvS » 05 okt 2016 09:30

Mamato wil je een volkoren met zuurdesem of met gist? Wij bakken alleen volkoren broden en dat gaat prima. Zuurdesem is sowieso net weg luchtig.


Mamato

Berichten: 2795
Lid geworden op: 24 jun 2013 21:27
Hobbies: Knutselen

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door Mamato » 05 okt 2016 14:03

Ik bak nu volkoren met gist, er zit wel lucht in maar is ook redelijk compact. Het scheelt welk meel ik gebruik. Het bij volkoren meel dat we gebruiken geeft een compacter brood dan het gewone volkoren meel van de supermarkt. Ik heb het optimale recept nog niet gevonden.
Mama van 3 kabouters uit 2012, 2014 en 2018

Gebruikersavatar

Mammalous

Berichten: 4344
Lid geworden op: 08 dec 2013 23:58
Hobbies: Uhm
Contacteer:

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door Mammalous » 05 okt 2016 14:58

Hoelang doen jullie de rijstijden?

tapperdeflap
thuismoeke van Ettan okt 2007, Tvåan okt 2008, Trean apr 2010, Fyran mrt 2014


mamamuis

Berichten: 2687
Lid geworden op: 05 feb 2012 13:47
Hobbies: moederen

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door mamamuis » 05 okt 2016 22:37

janine0468 schreef:
mamamuis schreef:
Welk recept gebruik je daarvoor? Klinkt goed :)
Uit het boek van Ken Forkish: Flour, Water, Salt, Yeast.
1000 gr meel (ik gebruik ongeveer 180 gr volkoren, de rest wit)
780 gr lauw water
20 min laten staan
22 gr zout en
¼ teaspoon droge gist erbij mengen.
na 30 min het deeg oprekken "Folding", dit doe je 3 keer, dus anderhalf uur
niet meer aankomen tot het deeg zich vermenigvuldigd heeft (overnight)
vorm 2 boules en laat rusten
zet na 1 uur de oven aan op 250 gr C met 1 (of 2 ) gietijzeren pannen
laat 45 min opwarmen
bak broden 30 min met deksel, 12-15 minuten zonder.

Dit is een heel simpel brood, in het boek staan nog veel andere broden, met ander meel en ook met desem. Dit brood werkt voor ons, dus voorlopig hou ik het hierbij.
Late reactie, maar dank je, ga ik eens proberen! Zou het met meer volkoren meel ook lukken?
Ik bak liever wat meer volkoren, hoewel dat lastiger rijst over het algemeen.

Gebruikersavatar

janine0468

Berichten: 4657
Lid geworden op: 24 sep 2008 17:27
Hobbies: lezen, naaien, moestuinieren
Locatie: USA
Contacteer:

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door janine0468 » 05 okt 2016 23:51

Ik krijg geen goede resultaten met volkoren [sad] Dat is puur mijn smaak want het is prima te eten, maar ik vind de structuur niet fijn, het mondgevoel staat me niet aan, het is niet zo luchtig, kortom ik ben een beetje picky. Ik gebruik +/- 15% volkoren meel, dat is voor mij ideaal. Maar zoals gezegd, dat is persoonlijk.
Janine, Mama van Thomas (30-06-2008) en Saskia (04-10-2012)

Gebruikersavatar

Sara11

Berichten: 5792
Lid geworden op: 01 nov 2013 20:59
Hobbies: wandelen, creatief, lezen

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door Sara11 » 20 okt 2016 09:04

Sunrise76 schreef:200g volkoren
300g witmeel
Ca 160 g zuurdesem
Ca 7g zout
250 ml water

Ik heb een kneedmachine, die laat ik het kneedwerk doen. Anders van hand mengen/kneden.De deeg is best vochtig/plakkerig. Deeg in het blik doen en over nacht laten rijzen.
Afbakken ca 45 min bij 225 graden. Ik doe het in de koude oven. Tijdens het bakken douchen/ aankleden/ tafel dekken/ kindjes verschonen en aankleden/ kindjes knuffelen en dan is het brood klaar [applaus] ( behalve dat ze liever brood uit de winkel hebben, hahaha)
Zo is het voor mij haalbaar om regelmatig brood te bakken. Met drie kindjes zijn recepten met veel stappen/bewerkingen te druk op dit moment.
Kant en klaar zuurdesem? Dat ken ik nog niet, wat is het en waar koop je het?

Gebruikersavatar

NmvS

Berichten: 4833
Lid geworden op: 17 feb 2008 10:15
Hobbies: vanalles

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door NmvS » 20 okt 2016 11:04

Wij bewaren altijd wat van de vorige keer.

Gebruikersavatar

Sara11

Berichten: 5792
Lid geworden op: 01 nov 2013 20:59
Hobbies: wandelen, creatief, lezen

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door Sara11 » 20 okt 2016 12:31

Oja, tuurlijk, ze bedoelt gewoon een basis die ze in de koelkast heeft staan...


Sunrise76

Berichten: 1108
Lid geworden op: 06 apr 2016 11:55
Hobbies: Lachen en kids

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door Sunrise76 » 20 okt 2016 16:18

Sara11 schreef:Oja, tuurlijk, ze bedoelt gewoon een basis die ze in de koelkast heeft staan...
Juist [biggrin]
Heeft dat nog een aparte naam?

Gebruikersavatar

NmvS

Berichten: 4833
Lid geworden op: 17 feb 2008 10:15
Hobbies: vanalles

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door NmvS » 20 okt 2016 16:45

Moederdeeg ?

Gebruikersavatar

Plukdezedag

Berichten: 407
Lid geworden op: 17 apr 2015 08:45
Hobbies: Haken

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door Plukdezedag » 23 okt 2016 08:36

Starter, zo heet dat.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Gebruikersavatar

Mammalous

Berichten: 4344
Lid geworden op: 08 dec 2013 23:58
Hobbies: Uhm
Contacteer:

Re: Broden bakken

Ongelezen bericht door Mammalous » 23 okt 2016 22:01

Vandaag roggestoet (roggemeel, tarwemeel, karnemelk, zout & gist) gemaakt, was lekker :)

tapperdeflap
thuismoeke van Ettan okt 2007, Tvåan okt 2008, Trean apr 2010, Fyran mrt 2014

Plaats reactie