Broden bakken
Moderator: Mod_Forum_Voeden
Re: Broden bakken
200g volkoren
300g witmeel
Ca 160 g zuurdesem
Ca 7g zout
250 ml water
Ik heb een kneedmachine, die laat ik het kneedwerk doen. Anders van hand mengen/kneden.De deeg is best vochtig/plakkerig. Deeg in het blik doen en over nacht laten rijzen.
Afbakken ca 45 min bij 225 graden. Ik doe het in de koude oven. Tijdens het bakken douchen/ aankleden/ tafel dekken/ kindjes verschonen en aankleden/ kindjes knuffelen en dan is het brood klaar ( behalve dat ze liever brood uit de winkel hebben, hahaha)
Zo is het voor mij haalbaar om regelmatig brood te bakken. Met drie kindjes zijn recepten met veel stappen/bewerkingen te druk op dit moment.
300g witmeel
Ca 160 g zuurdesem
Ca 7g zout
250 ml water
Ik heb een kneedmachine, die laat ik het kneedwerk doen. Anders van hand mengen/kneden.De deeg is best vochtig/plakkerig. Deeg in het blik doen en over nacht laten rijzen.
Afbakken ca 45 min bij 225 graden. Ik doe het in de koude oven. Tijdens het bakken douchen/ aankleden/ tafel dekken/ kindjes verschonen en aankleden/ kindjes knuffelen en dan is het brood klaar ( behalve dat ze liever brood uit de winkel hebben, hahaha)
Zo is het voor mij haalbaar om regelmatig brood te bakken. Met drie kindjes zijn recepten met veel stappen/bewerkingen te druk op dit moment.
Laatst gewijzigd door Sunrise76 op 05 okt 2016 09:47, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Broden bakken
Is dat niet heel weinig water, ik denk dat ergens een typefout staat? Klinkt wel makkelijk in ieder geval! Ik zou zelf liever volledig volkoren bakken, maar merk wel dat het brood veel luchtiger is met gewone tarwebloem erbij.
Mama van 3 kabouters uit 2012, 2014 en 2018
Re: Broden bakken
Oeps, sorry, 250 ml natuurlijk!
Re: Broden bakken
Mamato wil je een volkoren met zuurdesem of met gist? Wij bakken alleen volkoren broden en dat gaat prima. Zuurdesem is sowieso net weg luchtig.
Re: Broden bakken
Ik bak nu volkoren met gist, er zit wel lucht in maar is ook redelijk compact. Het scheelt welk meel ik gebruik. Het bij volkoren meel dat we gebruiken geeft een compacter brood dan het gewone volkoren meel van de supermarkt. Ik heb het optimale recept nog niet gevonden.
Mama van 3 kabouters uit 2012, 2014 en 2018
Re: Broden bakken
Hoelang doen jullie de rijstijden?
tapperdeflap
tapperdeflap
thuismoeke van Ettan okt 2007, Tvåan okt 2008, Trean apr 2010, Fyran mrt 2014
Re: Broden bakken
Late reactie, maar dank je, ga ik eens proberen! Zou het met meer volkoren meel ook lukken?janine0468 schreef:Uit het boek van Ken Forkish: Flour, Water, Salt, Yeast.mamamuis schreef:
Welk recept gebruik je daarvoor? Klinkt goed
1000 gr meel (ik gebruik ongeveer 180 gr volkoren, de rest wit)
780 gr lauw water
20 min laten staan
22 gr zout en
¼ teaspoon droge gist erbij mengen.
na 30 min het deeg oprekken "Folding", dit doe je 3 keer, dus anderhalf uur
niet meer aankomen tot het deeg zich vermenigvuldigd heeft (overnight)
vorm 2 boules en laat rusten
zet na 1 uur de oven aan op 250 gr C met 1 (of 2 ) gietijzeren pannen
laat 45 min opwarmen
bak broden 30 min met deksel, 12-15 minuten zonder.
Dit is een heel simpel brood, in het boek staan nog veel andere broden, met ander meel en ook met desem. Dit brood werkt voor ons, dus voorlopig hou ik het hierbij.
Ik bak liever wat meer volkoren, hoewel dat lastiger rijst over het algemeen.
-
-
- Berichten: 4657
- Lid geworden op: 24 sep 2008 17:27
- Hobbies: lezen, naaien, moestuinieren
- Locatie: USA
- Contacteer:
Re: Broden bakken
Ik krijg geen goede resultaten met volkoren Dat is puur mijn smaak want het is prima te eten, maar ik vind de structuur niet fijn, het mondgevoel staat me niet aan, het is niet zo luchtig, kortom ik ben een beetje picky. Ik gebruik +/- 15% volkoren meel, dat is voor mij ideaal. Maar zoals gezegd, dat is persoonlijk.
Janine, Mama van Thomas (30-06-2008) en Saskia (04-10-2012)
Re: Broden bakken
Kant en klaar zuurdesem? Dat ken ik nog niet, wat is het en waar koop je het?Sunrise76 schreef:200g volkoren
300g witmeel
Ca 160 g zuurdesem
Ca 7g zout
250 ml water
Ik heb een kneedmachine, die laat ik het kneedwerk doen. Anders van hand mengen/kneden.De deeg is best vochtig/plakkerig. Deeg in het blik doen en over nacht laten rijzen.
Afbakken ca 45 min bij 225 graden. Ik doe het in de koude oven. Tijdens het bakken douchen/ aankleden/ tafel dekken/ kindjes verschonen en aankleden/ kindjes knuffelen en dan is het brood klaar ( behalve dat ze liever brood uit de winkel hebben, hahaha)
Zo is het voor mij haalbaar om regelmatig brood te bakken. Met drie kindjes zijn recepten met veel stappen/bewerkingen te druk op dit moment.
Re: Broden bakken
Wij bewaren altijd wat van de vorige keer.
Re: Broden bakken
Oja, tuurlijk, ze bedoelt gewoon een basis die ze in de koelkast heeft staan...
Re: Broden bakken
JuistSara11 schreef:Oja, tuurlijk, ze bedoelt gewoon een basis die ze in de koelkast heeft staan...
Heeft dat nog een aparte naam?
Re: Broden bakken
Moederdeeg ?
-
-
- Berichten: 407
- Lid geworden op: 17 apr 2015 08:45
- Hobbies: Haken
Re: Broden bakken
Starter, zo heet dat.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Re: Broden bakken
Vandaag roggestoet (roggemeel, tarwemeel, karnemelk, zout & gist) gemaakt, was lekker
tapperdeflap
tapperdeflap
thuismoeke van Ettan okt 2007, Tvåan okt 2008, Trean apr 2010, Fyran mrt 2014