Broden bakken
Moderator: Mod_Forum_Voeden
-
-
- Berichten: 2279
- Lid geworden op: 23 sep 2013 12:44
- Hobbies: koken en paarden
- Locatie: gelderland
Re: Broden bakken
Na veel prutsen heb ik eindelijk de slag te pakken
Bak niet meer in blik maar op onze pizzasteen en dat scheelt een hoop! Verder maak ik in de ochtend het deeg en bak ik het 's avonds. Had altijd last van los kruim maar nu heerlijk elastisch brood.
Bak niet meer in blik maar op onze pizzasteen en dat scheelt een hoop! Verder maak ik in de ochtend het deeg en bak ik het 's avonds. Had altijd last van los kruim maar nu heerlijk elastisch brood.
Re: Broden bakken
Wij bakken altijd een "gewoon" zuurdesembrood van rogge en speltmeel. Iemand tips voor variatie? Bijv met olijven en kruiden o.i.d?
Ons gistbrood hebben we ook een variant met kaneel en rozijnen. Maar 2 ingrediënten anders maar zo'n anders resultaat.
Ons gistbrood hebben we ook een variant met kaneel en rozijnen. Maar 2 ingrediënten anders maar zo'n anders resultaat.
Re: Broden bakken
Ik bak nu ivm de ijzel mijn 3e brood, tjong wat heb je voor een simpele brood weinig ingrediënten nodig, vooral tijd
Mijn eerste brood ging fantastisch, gisteren me meer in de oven verdiept en die blijkt een broodbakprogramma te hebben. Die van gisteren en ook die van vandaag verliezen hun hoogte, terwijl die eerste op geluk in de oven had gemikt.
Ik ga eens het draadje doorploegen, waar die ijzel goed voor is
Mijn eerste brood ging fantastisch, gisteren me meer in de oven verdiept en die blijkt een broodbakprogramma te hebben. Die van gisteren en ook die van vandaag verliezen hun hoogte, terwijl die eerste op geluk in de oven had gemikt.
Ik ga eens het draadje doorploegen, waar die ijzel goed voor is
thuismoeke van Ettan okt 2007, Tvåan okt 2008, Trean apr 2010, Fyran mrt 2014
-
-
- Berichten: 5171
- Lid geworden op: 22 okt 2012 20:32
- Hobbies: .
Re: Broden bakken
Even een oud draadje opdiepen. Ik bak sinds kort zuurdesembrood met wisselend succes. Ik heb het idee dat ik het jargon nog niet helemaal goed begrijp en doe vaak maar wat.
Voor de meeste recepten heb je een active starter nodig, maar het blijft voor mij een beetje vaag wanneer deze nou actief is.
Is dat na een eerste voeding, na een tweede? Maar niet gewoon zo uit de koelkast toch (terwijl ik wekelijkse voedingen aanhoud)?
Nou goed, hopelijk schuilt hier wat zuusdesem kennis, want lekker is het wel!
Voor de meeste recepten heb je een active starter nodig, maar het blijft voor mij een beetje vaag wanneer deze nou actief is.
Is dat na een eerste voeding, na een tweede? Maar niet gewoon zo uit de koelkast toch (terwijl ik wekelijkse voedingen aanhoud)?
Nou goed, hopelijk schuilt hier wat zuusdesem kennis, want lekker is het wel!
-
-
- Berichten: 1872
- Lid geworden op: 06 dec 2013 13:33
- Hobbies: .
Re: Broden bakken
Deze dame heeft een best wel duidelijk stuk over zuurdesem
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/ ... desem.html
Ik wil binnenkort een seen no knead bread gaan maken van roggemeel!
We eten trouwens amper brood meer, dus ook weinig bakken maar ik heb het altijd super leuk gevonden!
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/ ... desem.html
Ik wil binnenkort een seen no knead bread gaan maken van roggemeel!
We eten trouwens amper brood meer, dus ook weinig bakken maar ik heb het altijd super leuk gevonden!
-
-
- Berichten: 5171
- Lid geworden op: 22 okt 2012 20:32
- Hobbies: .
Re: Broden bakken
Dank je voor de link!
Ik ben juist brood gaan bakken sinds we naar Amerika verhuisd zijn, hier gooien ze bakken met suiker of honing door het brood, echt ontzettend vies en vooral de jongste reageert er slecht op.
Beide jongens krijgen brood mee naar school, dus er wordt nu veel gebakken en dat zal ook wel zo blijven, maar ik ben nog niet zo lang bezig dus het is nog even zoeken.
Het zou ideaal zijn als het in mijn routine zit, op vaste dagen bakken en dat het zo even een klusje tussendoor wordt en niet iets waar ik nog heel erg over na moet denken.
Ik vind nu voor het eerst sinds tijden brood eigenlijk weer lekker, maar ben inderdaad ook niet zo'n grote broodeter.
Ik ben juist brood gaan bakken sinds we naar Amerika verhuisd zijn, hier gooien ze bakken met suiker of honing door het brood, echt ontzettend vies en vooral de jongste reageert er slecht op.
Beide jongens krijgen brood mee naar school, dus er wordt nu veel gebakken en dat zal ook wel zo blijven, maar ik ben nog niet zo lang bezig dus het is nog even zoeken.
Het zou ideaal zijn als het in mijn routine zit, op vaste dagen bakken en dat het zo even een klusje tussendoor wordt en niet iets waar ik nog heel erg over na moet denken.
Ik vind nu voor het eerst sinds tijden brood eigenlijk weer lekker, maar ben inderdaad ook niet zo'n grote broodeter.
-
-
- Berichten: 4657
- Lid geworden op: 24 sep 2008 17:27
- Hobbies: lezen, naaien, moestuinieren
- Locatie: USA
- Contacteer:
Re: Broden bakken
Zit je vast aan het desem? Ik bak tegenwoordig een brood met ¼ teaspoon gist op 1 kilo meel, is weliswaar geen desembrood maar voor ons toch zeer acceptabel. Nog in Boston bakte ik ook vaak met een starter trouwens, totdat het zomer werd, dan was er niks meer mee te beginnen omdat het zo warm was en de desem heel anders smaakte (als in niet lekker). Bovendien ging het vaak mis met de planning
Ik heb in het afgelopen jaar wel een routine ontwikkeld die goed loopt, om de dag bak ik 2 broden (of 1 brood en een paar pizza's/focaccia's etc) van in totaal 1 kilo meel.
Ik heb in het afgelopen jaar wel een routine ontwikkeld die goed loopt, om de dag bak ik 2 broden (of 1 brood en een paar pizza's/focaccia's etc) van in totaal 1 kilo meel.
Janine, Mama van Thomas (30-06-2008) en Saskia (04-10-2012)
Re: Broden bakken
Welk recept gebruik je daarvoor? Klinkt goedjanine0468 schreef:Zit je vast aan het desem? Ik bak tegenwoordig een brood met ¼ teaspoon gist op 1 kilo meel, is weliswaar geen desembrood maar voor ons toch zeer acceptabel. Nog in Boston bakte ik ook vaak met een starter trouwens, totdat het zomer werd, dan was er niks meer mee te beginnen omdat het zo warm was en de desem heel anders smaakte (als in niet lekker). Bovendien ging het vaak mis met de planning
Ik heb in het afgelopen jaar wel een routine ontwikkeld die goed loopt, om de dag bak ik 2 broden (of 1 brood en een paar pizza's/focaccia's etc) van in totaal 1 kilo meel.
-
-
- Berichten: 1218
- Lid geworden op: 20 jun 2010 10:44
- Hobbies: :)
Re: Broden bakken
ben ik ook erg benieuwd naar
Re: Broden bakken
Wij bakken ook al meer dan een jaar zuurdesem. Maar doen het niet volgens de regels en hebben nooit geen problemen. Desem staat in de koelkast, daar maken we een nieuw deeg mee. Daar halen we dan weer een stuk vanaf. Dat is ons desem voor de volgende keer. Dit heeft ook wel eens meer dan 2 weken geataan met bijv een vakantie. Hij lijkt dan dood maar doet het nog prima. Nooit roeren en voeren hier. Voor de liefhebbers wil ik wel wat versturen maar Boston is misschien iets teveel van het goede
-
-
- Berichten: 4657
- Lid geworden op: 24 sep 2008 17:27
- Hobbies: lezen, naaien, moestuinieren
- Locatie: USA
- Contacteer:
Re: Broden bakken
Uit het boek van Ken Forkish: Flour, Water, Salt, Yeast.mamamuis schreef:
Welk recept gebruik je daarvoor? Klinkt goed
1000 gr meel (ik gebruik ongeveer 180 gr volkoren, de rest wit)
780 gr lauw water
20 min laten staan
22 gr zout en
¼ teaspoon droge gist erbij mengen.
na 30 min het deeg oprekken "Folding", dit doe je 3 keer, dus anderhalf uur
niet meer aankomen tot het deeg zich vermenigvuldigd heeft (overnight)
vorm 2 boules en laat rusten
zet na 1 uur de oven aan op 250 gr C met 1 (of 2 ) gietijzeren pannen
laat 45 min opwarmen
bak broden 30 min met deksel, 12-15 minuten zonder.
Dit is een heel simpel brood, in het boek staan nog veel andere broden, met ander meel en ook met desem. Dit brood werkt voor ons, dus voorlopig hou ik het hierbij.
Janine, Mama van Thomas (30-06-2008) en Saskia (04-10-2012)
-
- Moderator
- Berichten: 16275
- Lid geworden op: 10 aug 2012 20:26
- Hobbies: lezen
- Locatie: Gouda
Re: Broden bakken
22 gram zout? Is dat geen tikfout? Lijkt mij wel heel erg veel.
Moeder van T (27-8-2011, 6 jr 4 mnd bv, en J (5-10-2015), 6 jr 9 mnd bv.
Ministash: Amazonas Boy * Hoppediz Oslo * Didymos gecko’s macchia * Little Frog Linnen Agat * Didymos Indio Aurora * Lenny Lamb Luna * Natibaby Starling * Bondolino Poplin grijs * Tula Toddler Dino's * R&R preschool Animal
Ministash: Amazonas Boy * Hoppediz Oslo * Didymos gecko’s macchia * Little Frog Linnen Agat * Didymos Indio Aurora * Lenny Lamb Luna * Natibaby Starling * Bondolino Poplin grijs * Tula Toddler Dino's * R&R preschool Animal
-
-
- Berichten: 4657
- Lid geworden op: 24 sep 2008 17:27
- Hobbies: lezen, naaien, moestuinieren
- Locatie: USA
- Contacteer:
Re: Broden bakken
Op 1 kilo meel? Het is aan de bovenkant maar niet excessief. Normaal ligt het zout tussen 1,8 en 2,2 % van het totale meel.Mama_van_T schreef:22 gram zout? Is dat geen tikfout? Lijkt mij wel heel erg veel.
Ik had trouwens "beestjes" in het meel Geen idee hoe die daar komen, maar ik heb ALLES uit de voorraadkast -waar ook het meel staat- weggegooid (behalve blikjes en zo). Bah, getver!
Janine, Mama van Thomas (30-06-2008) en Saskia (04-10-2012)
Re: Broden bakken
Ik kom mij even melden. Ben ditdraadje aan het terug lezen en heb al heel veel geleerd!ik begrijp nu waarom mijn desem het niet meer lijkt te doen: het wordt kouder, vandaar dat hij langer nodig heeft!
Ik maak mijn brood op een heel makkelijke manier (vind ik). Avond van tevoren alles kneden, in het bakblik en een nacht laten rijzen. In de ochtend afbakken en opeten
Ik maak mijn brood op een heel makkelijke manier (vind ik). Avond van tevoren alles kneden, in het bakblik en een nacht laten rijzen. In de ochtend afbakken en opeten
Re: Broden bakken
Dat klinkt makkelijk inderdaad. Wil je het recept delen?Sunrise76 schreef:Ik kom mij even melden. Ben ditdraadje aan het terug lezen en heb al heel veel geleerd!ik begrijp nu waarom mijn desem het niet meer lijkt te doen: het wordt kouder, vandaar dat hij langer nodig heeft!
Ik maak mijn brood op een heel makkelijke manier (vind ik). Avond van tevoren alles kneden, in het bakblik en een nacht laten rijzen. In de ochtend afbakken en opeten
Mama van 3 kabouters uit 2012, 2014 en 2018