Suiker en de do and don'ts van vervangers

Vanaf 6 maanden tot 80 jaar. Voor recepten, inspiratie en foto's.

Moderator: Mod_Forum_Voeden

Gebruikersavatar

Boukje

Berichten: 7135
Lid geworden op: 29 mar 2012 13:31
Hobbies: ..
tag: Bzzzz... Diagonale bij

Re: Suiker en de do and don'ts van vervangers

Ongelezen bericht door Boukje » 30 okt 2017 19:02

Ik weet dat niet iedereen hier een hoge pet op heeft van het voedingscentrum, toch vind ik dit wel een duidelijk stuk: https://mobiel.voedingscentrum.nl/encyc ... uiker.aspx. Kort gezegd: suiker in het algemeen is niet perse maar voegt ook niet echt wat toe (loze energie zonder vezels/vitamine/mineralen). Bewijs dat de glycaemische index nou echt heel veel verschil maakt is niet. Agavesiroop en honing zijn dus net zo zeer slecht als suiker (mijn toevoeging: behalve misschien dat je er minder van gebruikt in cake enzo). Vooral suikerhoudende dranken zijn bewezen slecht omdat je lijf wel de calorieën opneemt maar je er niet minder van gaat eten.

Fruit in de yoghurt is anders omdat daar wel vitamines/vezels etc in zitten. Maar honing of suiker maakt dus weinig uit.
Mama van Aron (2010), Tim (2013) en Loïs (2017)

Gebruikersavatar

bigou

Berichten: 12406
Lid geworden op: 22 nov 2010 10:06
Hobbies: lezen, forummen;)

Re: Suiker en de do and don'ts van vervangers

Ongelezen bericht door bigou » 30 okt 2017 20:55

willemijn1987 schreef:
30 okt 2017 15:16
Geraffineerde suiker is ongezond omdat het dus een hoge belasting heeft op je lichaam, maar jou niets leverd aan voedingsstoffen of mineralen.
Het zou me verbazen als 'gezonde' suiker(vervangers) als ingrediënt noemenswaardige hoeveelheden voedingsstoffen leveren als je er koekjes mee bakt oid. Vraag me af of dat argument echt opgaat. [think]
Persoonlijk denk ik dat je meer winst behaalt door te wennen aan minder/geen suiker toevoegen aan eten en dat het bij sporadisch zoet (een verjaardagstaart ofzo) niet ontzettend veel uitmaakt of er nu honing of kristalsuiker is gebruikt.
Moeder van twee dochters (okt 2005 en aug 2008)


lololo

Berichten: 437
Lid geworden op: 17 apr 2011 22:27
Hobbies: pff, jee... vrijwilligerswerk,

Re: Suiker en de do and don'ts van vervangers

Ongelezen bericht door lololo » 31 okt 2017 10:53

Boukje schreef:
30 okt 2017 19:02
Ik weet dat niet iedereen hier een hoge pet op heeft van het voedingscentrum, toch vind ik dit wel een duidelijk stuk: https://mobiel.voedingscentrum.nl/encyc ... uiker.aspx. Kort gezegd: suiker in het algemeen is niet perse maar voegt ook niet echt wat toe (loze energie zonder vezels/vitamine/mineralen). Bewijs dat de glycaemische index nou echt heel veel verschil maakt is niet. Agavesiroop en honing zijn dus net zo zeer slecht als suiker (mijn toevoeging: behalve misschien dat je er minder van gebruikt in cake enzo). Vooral suikerhoudende dranken zijn bewezen slecht omdat je lijf wel de calorieën opneemt maar je er niet minder van gaat eten.

Fruit in de yoghurt is anders omdat daar wel vitamines/vezels etc in zitten. Maar honing of suiker maakt dus weinig uit.
Met dan meteen een persoonlijke toevoeging dat honing ook gezond is dus dat zou dan in dezelfde categorie vallen als fruit (ongezonde glucose/fructose maar gezonde andere bestanddelen.

Maar als ik deze redenering van het voedingscentrum volg dan zie ik eigenlijk niet goed waarom er van suiker vaak zo'n punt wordt gemaakt. Tuurlijk ik snap dat je baby/kind (net als volwassene) beter niet dagelijks marsen en een zak snoepjes kan eten - net als dat het beter niet dagelijks vette, calorierijke en vezelarme snacks kan eten of witbrood etc. Maar qua suiker zou je dus kunnen zeggen: een dag een stukje zoete peer minder en een stukje stroopwafel ervoor in de plaats, komt op het zelfde neer? Als het kind verder voldoende vezels en vitaminen eet?

Sorry dat ik zo 'doorzeur' maar ik wil het graag begrijpen.

Het verhaal over de index daar kan ik opzich meer mee als dat inderdaad is hoe het werkt, maar daar zijn dus ook twijfels over, begrijp ik?
ZL jan 2017

Gebruikersavatar

silk

Berichten: 1188
Lid geworden op: 04 mar 2014 08:54
Hobbies: Lezen, filmpje kijken, koken
Locatie: Waar mijn mannen zijn.

Re: Suiker en de do and don'ts van vervangers

Ongelezen bericht door silk » 31 okt 2017 11:19

Schommelingen in je bloedsuiker zijn slecht voor je lijf (geleerd op het diabetesforum, veel "bijwerkingen" van db zijn voornamelijk te wijten aan de schommelingen, hoewel een constant veel te hoge bloedsuiker ook niet gezond is).
Producten met een hoge glycemische index (snoep, koek, prul en tralala) zijn dus slecht voor je, want je bloedsuiker stijgt er sterk van om daarna weer sterk te dalen.
Producten met een lagere glycemische index (volkorenbrood, groenten, ...) zijn dus beter voor je.
Als je toch iets wilt eten met een hoge GI, kun je dit dus best doen door een kleine portie te nemen en dit te combineren met iets met een lage GI.
Welk type suiker je gebruikt (kristalsuiker, honing, agavesiroop, fruit, ...) maakt in dit verhaal weinig uit.

Suikervervangers in het algemeen zijn ongezond (van te veel krijg je diarree en zo). Ik dacht dat stevia hier een uitzondering op was. Ik mocht tijdens mijn zw.schap (met zw.schapssuiker) in elk geval maar 2 suikervervangers eten, stevia en nog iets, ben al vergeten wat het andere was, iets van Canderel in zo'n grote pot in elk geval.
Bepaalde suikervervangers zijn daarnaast ook kankerverwekkend en daarom in sommige landen verboden. (Ben geen specialist ter zake, dus schiet me niet dood omdat ik niet meer weet welke).

Het mineralen-verhaal is nieuw voor mij, ik heb geen enkele wetenschappelijk onderbouwde bron hierover gelezen (maar ben ook te lui geweest om de links in dit topic na te pluizen). Ik weet wél dat suiker vitamine D gebruikt en dat je dus meer vit. D nodig hebt als je meer suiker eet.

Mijn persoonlijke conclusie is: ik eet liever echte suiker (of het nu fruitsuiker of biet/rietsuiker is) dan zoetstoffen, en zeker voor de kinderen. Daarbij probeer ik de hoeveelheid suiker ook te beperken door snoep en frisdrank te vermijden, en koekjes/pralines te beperken tot speciale gelegenheden. (Uitzondering de kinderen die op school een "koekmoment" hebben - ja echt, ik wacht op een "ik eet slim"-project zoals hun "ik drink slim" - maar die krijgen dan wel een "droge koek" mee en niks met chocolade en prul en tralala eraan/erin, en in de voormiddag krijgen ze fruit want in de voormiddag mag dat ook op school ipv koek). Wanneer ik tijd heb, bak ik voor de kinderen ook zelf koekjes met minder suiker erin.
Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβούμαι τίποτα. Είμαι λέφθερος.


lololo

Berichten: 437
Lid geworden op: 17 apr 2011 22:27
Hobbies: pff, jee... vrijwilligerswerk,

Re: Suiker en de do and don'ts van vervangers

Ongelezen bericht door lololo » 31 okt 2017 11:25

Silk: dan nog een vraagje: waarom is droge koek beter dan koek met chocola of tralala? Lijkt me beiden zoet? Of is het dan volkoren koek ofzo? Zelf bakken met minder suiker wil ik ook dolgraag gaan doen hoewel bakken nog totaal niet in mijn systeem zit :-)
ZL jan 2017

Gebruikersavatar

poppedeine

Berichten: 781
Lid geworden op: 28 okt 2009 13:54
Hobbies: naaien, kleuren, duinen, foto
Locatie: NH

Re: Suiker en de do and don'ts van vervangers

Ongelezen bericht door poppedeine » 31 okt 2017 11:33

Als je echt alles over de werking van suiker en fructose wil weten, kan je het boekje 'sweet poison, why sugar makes us fat' van David Gillespie lezen.

Te gecompliceerd om in een zin uit te leggen. Paar dingen:

suiker bestaat uit een molecuul glucose -daar kan je lijf wat mee, is brandstof voor alles, maar snelle (geraffineerde) suikers geven suiker/insuline piek- en een molecuul fructose -daar kan je lijf niets mee, kan alleen in lever worden omgezet in vetzuren die in je bloed komen en daar zorgen voor alle welvaartziekten.

Als fruit eet, liefst met schil, zitten er vezels en voedingsstoffen bij waardoor je geen suikerpiek krijgt. De goede stoffen wegen dan weer op tegen het negatieve effect van de fructose die je ook binnenkrijgt.

Glycemische index zegt niet veel over de hoeveelheid fructose. Agavesiroop heeft lage GI, maar, zoals eerder gezegd, heel veel fructose. Daarom gevaarlijk voor diabetici.

Zo heb ik het iig begrepen.
Moeder van DL1 (september 2008), DL2 (september 2011) en DL3 (april 2018)

Gebruikersavatar

Malmana

Berichten: 8359
Lid geworden op: 06 dec 2015 11:55
Hobbies: muziek, creatief bezig zijn
Locatie: Midden Nederland

Re: Suiker en de do and don'ts van vervangers

Ongelezen bericht door Malmana » 31 okt 2017 12:25

Ik lees me in in het fodmap-arme dieet. Deze beperkt de inname van bepaalde koolhydraten (suikers) omdat de enzymen in de darm niet voldoende aanwezig zijn om die te verteren.

Glucose in geen probleem. Glucosestroop en suiker is in (lage) hoeveelheden dan ook toegestaan.
Alle andere suikers (o.a. in bepaalde soorten fruit, groenten, gluten, melk/lactose en honing) moet je zelf verteren om er glucose van te maken. Als je de enzymen hebt om het te verteren is er weinig aan de hand, maar bij meer inname dan wat je aan enzymen aan kunt maken levert het problemen op in de dikke darm (omdat de nog niet verteerde suikers gaan fermenteren).
Enzymen zijn ook aan te vullen, maar dan maak je ze zelf nog minder aan.
Lactose wordt bijvoorbeeld verteerd door het enzym lactase. Samen creëert het glucose.

Er zijn ook groenten/fruit die lagere hoeveelheden koolhydraten bevatten.

Daarnaast honing, fruit e.d. buiten fodmap bekeken:
Lokale honing is een goed product om hooikoorts tegen te gaan. Door stuifmeel via de honing in lage hoeveelheden binnen te krijgen, kan het immuunsysteem er aan wennen dat het geen ziekteverwekker is, waardoor de hooikoorts minder wordt.

Bij maag/darm problemen, zeker bij diarree, wil je niet te veel vezels eten om een nog sneller werkende darm tegen te gaan. Om fruit dan even in de oven/magnetron/pan op te warmen totdat de vezels wat los komen (zachter/kleveriger worden) of te prakken geeft het het maag/darm systeem wat rust. Dit omdat de eerste vertering van de vezels al door de warmte gedaan is en de darm-hyperactiviteit door vezels beperkt wordt.

Zoetstoffen (meestal eindigend op -itol) geven wel een suikerbeleving, maar zonder suiker. Hierin zit dus nog minder voedingswaarden, geen glucose. De vertering wordt wel gestart, waardoor dit vaak een behoorlijke bloedsuikerdip veroorzaakt. Op die plek dus even slecht als suiker en aanverwanten, aangezien de schommelingen vooral bepalen of iets slecht is. Een te hoog bloedsuiker is niet goed, maar een te laag bloedsuiker ook niet. Door een te laag bloedsuiker ontstaat ook vermoeidheid, concentratieverlies e.d.

Waarom een koek anders is dan fruit? Omdat fruit ook vitaminen en mineralen bevat die veel minder tot niet in koek aanwezig zijn.
Waarom appelmoes uit pot slechter is dan zelfgemaakte appelmoes (zonder suiker)? Omdat er dan maar 1x suiker in zit ipv 2. Al er tegenwoordig volgens mij ook appelmoes uit pot te krijgen waar (bijna) geen suiker aan toegevoegd zit.
Waarom een koek met tralala slechter is dan een droge koek? Hoe groter de koek, hoe meer versierd, hoe meer suiker.

Eigenlijk ligt het probleem niet in die ene koek, snoep, appelmoes. Maar in de stapeling. In brood zit suiker toegevoegd, in yoghurt zit suiker toegevoegd, in saus/kant-en-klaar maaltijden zit suiker toegevoegd, in vleeswaren en gekruid vlees zit suiker toegevoegd, in bewerkt vlees zit suiker toegevoegd. Op deze manier krijgen we zoveel suiker binnen dat het niet meer te verteren is (te weinig insuline-aanmaak) en opgeslagen wordt voor de toekomst (vet). Evolutionair gezien moet je namelijk altijd reserves hebben voor een periode waar minder eten te krijgen is.
"Calvin" 28-7-2018
“Saar” 15-10-2021
Uit liefde geboren, puur geluk.
neko switch derya deep, hoppediz hop-tye agadir, you-wa, hoppediz ringling los angeles rood, ellevill paisley smaragd maat 5, didymos ada light green maat 8, MaM watersling, close caboo lite, vipcarrier petrol bamboo


Nacho

Berichten: 1183
Lid geworden op: 16 dec 2016 13:56
Hobbies: kids, schrijven & piano

Re: Suiker en de do and don'ts van vervangers

Ongelezen bericht door Nacho » 31 okt 2017 12:41

Interessant om te lezen! Ik volg :)

Ik heb een tijd geleden op YouTube een jongeman gezien die gewend was zonder suiker te leven en die bij wijze van experiment juist producten ging eten met suiker. Ik vond het licht overdreven, maar misschien dat mensen wel echt zo eten. Hij at bijvoorbeeld als ontbijt gezoete yoghurt, gezoete cereals en een zoet drankje. De hoeveelheid suiker die erin ging was verbazingwekkend. Wat ik nog interessanter vond was dat hij in calorieën dus niets anders deed, maar dat meetbaar zijn gezondheid verslechterde en hij werd ook dikker. Dat gaat eigenlijk in tegen wat we vanuit de wetenschap hebben geleerd dat gewicht wordt bepaald door hoeveel er binnen komt en hoeveel er weer af gaat. Heel verhaal, maar het is een leuke docu dus kijk hem fijn zelf:


Frederique

Berichten: 3028
Lid geworden op: 02 jan 2010 17:54
Locatie: Utrecht

Re: Suiker en de do and don'ts van vervangers

Ongelezen bericht door Frederique » 31 okt 2017 12:47

misschien dan ook handig de kritiek op de film mee te nemen
https://www.foodlog.nl/artikel/that-sug ... ersbedrog/

Gebruikersavatar

silk

Berichten: 1188
Lid geworden op: 04 mar 2014 08:54
Hobbies: Lezen, filmpje kijken, koken
Locatie: Waar mijn mannen zijn.

Re: Suiker en de do and don'ts van vervangers

Ongelezen bericht door silk » 31 okt 2017 14:34

lololo schreef:
31 okt 2017 11:25
Silk: dan nog een vraagje: waarom is droge koek beter dan koek met chocola of tralala? Lijkt me beiden zoet? Of is het dan volkoren koek ofzo? Zelf bakken met minder suiker wil ik ook dolgraag gaan doen hoewel bakken nog totaal niet in mijn systeem zit :-)
Het gaat dan inderdaad om koeken uit het "dieetassortiment" (maar wel met de gewone suiker in), het type dat in de reclame aangeprezen wordt als "een evenwichtig ontbijt", die dus beter zijn dan bijv. een standaard madeleine of een gevulde koek, en suikerglazuur zit er ook niet op de koeken die ik hen geef. Minder suiker dan de doorsnee koeken dus. Bijv. er is een soort huismerk-kaneelkoek die ze graag eten, of koekjes uit de rek van de "babyvoeding" die gezoet zijn met appelsap en weinig suiker bevatten.
Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβούμαι τίποτα. Είμαι λέφθερος.


Jojor

Berichten: 618
Lid geworden op: 10 feb 2016 04:55
Hobbies: Lezen

Re: Suiker en de do and don'ts van vervangers

Ongelezen bericht door Jojor » 03 nov 2017 07:01

willemijn1987 schreef:
30 okt 2017 15:16
Leuk draadje, abo bij deze!

Lololo: Ik weet het ook niet precies maar volgens mij heeft het te maken met Glycemische lading en index. Dit document heb ik eens van een dietiste gehad: https://docs.google.com/document/d/1llI ... sp=sharing

Geraffineerde suiker is ongezond omdat het dus een hoge belasting heeft op je lichaam, maar jou niets leverd aan voedingsstoffen of mineralen. Sterker nog, het kost jouw lichaam mineralen en vitaminen om het af te breken. Het geeft dus echt een negatieve balans!

Hopelijk heb je hier wat aan.
Bedankt voor het delen!


Nacho

Berichten: 1183
Lid geworden op: 16 dec 2016 13:56
Hobbies: kids, schrijven & piano

Re: Suiker en de do and don'ts van vervangers

Ongelezen bericht door Nacho » 03 nov 2017 11:47

Frederique schreef:
31 okt 2017 12:47
misschien dan ook handig de kritiek op de film mee te nemen
https://www.foodlog.nl/artikel/that-sug ... ersbedrog/
Dat had ik nog helemaal niet gelezen. Interessant! Het meest frappante over de invloed van suiker op gewichtstoename zie ik overigens niet weerlegd. Dat was eigenlijk het enige dat me van die film was bijgebleven.

Gebruikersavatar

MMarjolein

Berichten: 631
Lid geworden op: 02 jul 2011 12:06
Hobbies: natuurlijk ouderschap
Locatie: Capelle aan den IJssel

Re: Suiker en de do and don'ts van vervangers

Ongelezen bericht door MMarjolein » 04 nov 2017 06:32

Thst Sugar film wilde ik ook al noemen. Goh, dat ik er dus ook 'ingetrapt' ben. Voor mij was het de directe aanleiding om helemaal suikervrij proberen te gaan. En zeker glucose-fructose te vermijden.
DL 05/2011 en ZL 01/2015


1en2en2

Berichten: 1060
Lid geworden op: 21 okt 2014 18:59
Hobbies: Maak het zelf :)
Locatie: Veluwe

Re: Suiker en de do and don'ts van vervangers

Ongelezen bericht door 1en2en2 » 04 nov 2017 08:13

Leuk draadje. Wat een woud van informatie is er ook. Ik heb ook een poosje gezocht en geprobeerd en uiteindelijk voelt het als belangrijkste om maar vooral bewust te zijn, en de kinderen bewust te maken, van wat je eet. Hier wordt diksap gedronken en koek gegeten en bij feestjes chocomel en taart. Ik probeer ze bewust te laten zijn van hun gevoel na veel suiker en ze herkennen dat ze zich anders voelen na bijv een speelafspraakje waar ze cola en snoep en chocola kregen. Kiezen dan zelf snel weer voor een glas water en fruit.

Verder voelt zoveel mogelijk puur ipv bewerkt het fijnst. Geldt niet alleen voor suikerrijke producten.

Tot slot geloof ik wel in het stapeleffect; lang veel ongezond eten is niet oké. Je te veel vastbijten ook niet. Soort van 80-20 regel (eet je 80% gezond dan maak je vooral niet té druk om die 20% wanneer je een frietje of taartje eet, een kant en klaar sausje)


lololo

Berichten: 437
Lid geworden op: 17 apr 2011 22:27
Hobbies: pff, jee... vrijwilligerswerk,

Re: Suiker en de do and don'ts van vervangers

Ongelezen bericht door lololo » 04 nov 2017 10:12

Wat mooi 1en1en2! Zo heb je heel bewuste en verantwooedelijke kinderen!
Alleen kiezen ze dan dus wel voor fruit, terwijl daar ook suiker in zit.

Daar vroeg ik me ook nog wat over af nav een opmerking van een vriendin van gisteren: moet je ook niet teveel fruit geven? Zl eet bergen... maar ik rapley dus ik dacht dat dat onder baby-led viel en ik laat hem dus maar zijn gang gaan. Hij eet op een dag zo drie stuks (bv een banaan, een peer en een kiwi).
ZL jan 2017

Plaats reactie